Baltijos Jūrų skautai su džiugesiu prisimena vasarą bei kviečia kartu veiklą tęsti rudenį

Baltijos Jūrų skautai su džiugesiu prisimena vasarą bei kviečia kartu veiklą tęsti rudenį

Jurgita Paškevičienė

Daugeliui iš mūsų skaičiuojant lietingojo rudens dienas Baltijos Jūrų skautai su džiugesiu prisimena savo vasarą. Žavesį kelia jaunų žmonių entuziazmas, meilė gamtai. Jaunuoliai mėgavosi įvairiais užsiėmimais ir idiliškais vakarais prie laužų, klausantis gitaros garsų.

Vasaros pradžia – prie Kauno marių

Baltijos Jūrų skautams ši vasara prasidėjo birželio pradžioje, stovykloje prie Kauno marių. Stovykla į Žiegždrius sutraukė jaunuosius skautus iš įvairių Lietuvos miestų: Kauno ir rajono, Klaipėdos, Palangos, Šakių. Penkias dienas trukusiame renginyje skautai plaukiojo po Kauno marias irkline valtimi „Jalas“, mokėsi komandų laive, išlikti gamtoje bei susipažino su naujais kolegomis. Stovyklą iš dalies rėmė Kauno „Maisto bankas“.

Netrukus Baltijos Jūrų skautai išvyko į stovyklą Šaipiuose. Jaunieji stovyklautojai prie jūros praleido keletą įspūdingų dienų, per kurias turėjo galimybę stebėti kormoranus bei patyrinėti jūros florą ir fauną. Laisvalaikiu buvo žaidžiami įvairūs skautų žaidimai, ugdoma komandos dvasia, rūpintasi jaunesniais bendraminčiais.

Paminėtas šimtmečio jubiliejus

Liepos mėnesį vyko skautų stovykla „Laužų karta“. Tai didžiausias penkerių metų skautų renginys. Šių metų stovykla buvo išskirtinė dar ir tuo, kad buvo paminėtas skautų įsikūrimo Lietuvoje šimtmečio jubiliejus.

Tokių ir panašių stovyklų metu į vieną vietą susiburia skautai iš visos Lietuvos bei įvairių užsienio šalių.

Šiais metais stovykla Rumšiškėse sulaukė daugiau kaip 3300 dalyvių iš 23 skirtingų šalių. Stovyklautojus aplankė ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prie jūros – naktinis žygis

Po „Laužų kartos“ sekė kitas didelis renginys – Klaipėdos miesto gimtadienis. Jūros šventėje Baltijos Jūrų skautai žygiavo šventiniame parade, dalyvavo Drakonų valčių varžybose, o vakarus leido „Dragūnų“ batalione, kur rengė bendras vakarienes, dainavo įvairias dainas, klausėsi pasakojimų apie kario gyvenimą.

Baltijos Jūrų skautai vasarą palydėjo stovykloje Karklėje. Stovykla buvo neeilinė – čia jaunuoliai dalyvavo naktiniame žygyje į Memel Nodą, mėgavosi įvairiomis edukacinėmis programomis prie jūros, kurias vedė Pajūrio regioninio parko direkcijos darbuotojai. Dienas skautai leido meno dirbtuvėse ir pažindino įvairaus amžiaus vaikus su skautų veikla. Šią stovyklą iš dalies rėmė Palangos miesto savivaldybė bei Klaipėdos „Maisto bankas“.

Nužingsniavo iš Klaipėdos į Palangą

Net ir pasibaigus vasarai skautai ir toliau tęsia savo veiklą. Spalio 13 d.  nemažas būrys bendraminčių dalyvavo žygyje iš Klaipėdos Melnragės, buvo sustoję Memell Nordo baterijoje, kur gidas Timūras visus nukėlė į laikus, kai vyko Antrasis pasaulinis karas. Jis parodė, kokiomis sąlygomis gyveno kariai. Skautai turėjo galimybę ne tik pasimatuoti kario šalmą, bet ir išbandyti jėgas gelbėjant sužeistą draugą.

Toliau žygis tęsėsi per Karklės regioninį parką ir pasiekė Placio ežerą, kur visi dalyviai gavo žygio medalius.

Po iškilmingo apdovanojimo apsilankėme pasieniečių užkardoje, susipažinome su nuostabiais tarnybiniais šunimis, stebėjome jų sugebėjimais.

Žygį užbaigėme Palangos moksleivių klube, kur ir yra įsikūrusi skautų būstinė. Ten vyko dviejų dienų stovykla, vaikai sėmėsi skautiškų žinių, kitą dieną visi ėjo žaisti prie jūros.

Siekiama išugdyti jauną žmogų

Skautai yra visuomeninis, nepolitinis, ne pelno siekiantis, savanoriškas jaunimo judėjimas, kurio pagrindinis siekis – išugdyti jauną žmogų pilietišku ir atsakingu nacionalinės ir tarptautinės visuomenės nariu.

Skautų judėjimas yra progresyvios saviauklos sistema, veikianti per įžodį ir priesakus, mokymąsi per veiklą, patyrimo laipsnius, specialybių programas ir mažų grupių narystę.

Baltijos Jūrų skautai jau su nekantrumu laukia kitos vasaros ir primena, kad jų veikla tęsiasi visus metus, todėl kviečia visus norinčiuosius prisijungti prie išties didelės šeimos jau dabar.

Baltijos Jūrų skautai su džiugesiu prisimena vasarą bei kviečia kartu veiklą tęsti rudenį, nuotrauka-1 Baltijos Jūrų skautai su džiugesiu prisimena vasarą bei kviečia kartu veiklą tęsti rudenį, nuotrauka-2 Baltijos Jūrų skautai su džiugesiu prisimena vasarą bei kviečia kartu veiklą tęsti rudenį, nuotrauka-3 Baltijos Jūrų skautai su džiugesiu prisimena vasarą bei kviečia kartu veiklą tęsti rudenį, nuotrauka-4

Kviečia dalyvauti skautijos judėjime

Palangoje sparčiai didėja skautų skaičius, kviečiami prisijungti visi, maži ir dideli.

Spalio 25 d.  nuo 14 val. Baltijos Jūrų skautai kartu su Laivininkų mokykla (kur taip pat įrengtas štabas) organizuoja Klaipėdos Baltijos bendruomenės šventę. Į ją kviečiami visi norintys sudalyvauti linksmose rungtyse ir paragauti jūreiviškų vaišių (rėmėja - Socialinės apsaugos ir darbo ministerija).

Spalio 27-28 dienomis vyks skautų stovykla, kurios metu stovyklautojai apsilankys Aukštesniojoje jūreivystės mokykloje ir Jūrų muziejuje, taip pat turės daug skautiškų užsiėmimų ir viktorinų.

Skautiškos sueigos bei stovyklos vyks ir lapkričio - gruodžio mėnesiais. Laukiami visi norintieji tapti Jūrų skautais ar tiesiog išbandyti skautų gyvenimą.

Baltijos Jūrų skautai žygiai skautai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92