Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas: „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaimina darbo“

Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaimina darbo“

Dana Lukauskienė

Vieniems svajonės yra tik laiko gaišimas, nuolatinių pasiteisinimų priežastis, kad nereikėtų jomis negalima, nes realybėje nėra nei laiko, nei pinigų. Kitiems svajonės – tai gyvenimo prasmės paieškos, galimybė atrasti save. Buvusiam „Vakarinės Palangos“ korespondentui Ždanui Rysevui laimėta žalia korta atvėrė duris į tolimąją ir anuomet nepažintą Ameriką.Anuomet mažai keliavusiam žmogui prieš aštuoniolika metų atrasti didžiulės, daugiakultūrės šalies savitumus, susikurti naują reputaciją, reikėjo nemažai laiko ir pastangų. Tačiau dabar jis gali drąsiai sakyti: „Sudėtinga prasimušti bet kurioje šalyje, tačiau svajonė atsiveria visiems, kurie atkakliai siekia savo tikslų ir nesibaimina sunkaus darbo“.

Laimė dirbti garsioje šeimoje

„Atvykau į nežinomą šalį vos su 100 dolerių kišenėje, kad išgyvenčiau griebiausi už kiekvieno šiaudo. Vos atvykęs nelabai gerai kalbėjau anglų kalba, teko imtis įvairiausių darbų, nesibaiminau net juodžiausio. Per laiką tobulėjo anglų kalbos žinios, formavosi pažįstamų būrys, atsirado žmonių, kurie gali mane rekomenduoti savo draugams. Gyvenimas keitėsi į gerąją pusę“, – apie bandymus pritapti svetimoje šalyje pasakojo Ždanas.

Apkeliauta pusė Amerikos, patirta be galo daug naujų įspūdžių, susikurta nauja reputacija padėjo jaunam vyrui atrasti save visai naujoje plotmėje. Aukštuomenės vakarėliai, privataus gyvenimo apsauga, rūpinimasis vieno garsiausių JAV aktorių šeimos narių buitimi, aplinka ir laisvalaikiu tapo išsipildžiusi svajonė, mėgstama profesija ir nesibaigiantis iššūkis. Juk tapti garsaus, pasaulinio lygio aktoriaus ( Ždanas dėl pasirašytos konfidencialumo sutarties negali viešinti savo darbdavio pavardės, bet mums ją paminėjo) giminaičių namų ekonomu pasiseka ne kiekvienam. Aukštuomenės ponai renkasi tik gerai patikrintus žmones, gebančius ginti, saugoti ir gerbti šeimos privatumą, tvarkyti namų ūkį, priimti svečius. O ir svečiai Holivudo viloje su didžiuliu sodu, kur dabar darbuojasi buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas, čia renkasi išskirtiniai: žymūs, nusipelnę žmonės, gausybė aktorių, pasaulinių žvaigždžių. Tokios pareigos, kurios atiteko palangiškiui, vilioja daugelį, tačiau ne kiekvienam nusišypso laimė.

Jaunystę mena nepakitę pastatai

Buvęs žurnalistas nepamiršta ir savo šaknų, kaskart, nors ir nedažnai, atvyksta į Palangą, kur iki šios vasaros pabaigos gyveno ir Ždano mama. Jau pirmąją viešnagės dieną jis atkulniavo į „Vakarinę Palangą“ – taip vyksta visuomet, kai mūsų buvęs kolega grįžta į Lietuvos kurortą. „Palanga labai pasikeitusi, atrodo ir medžiai žalesni, per tą laiką gerokai ūgtelėję. Kurortas keičiasi, gražėja. Tačiau vis dar išlikę jaunystės laikus menančių nepakitusių pastatų, kurie sukelia nostalgiškus ir labai šiltus prisiminimus. Prisipažinsiu J. Basanavičiaus gatvėje dar nebuvau, nespėjau. O gal aš, kaip buvęs palangiškis, iš esmės jos privengiu. Labai noriu aplankyti savo draugus, pažįstamus, klasiokus. Lietuvoje labai faina, deja, bet daugelis mano draugų po pasaulį išsiblaškę, gyvena savo gyvenimus. Artimiausieji draugai – pasaulio piliečiai, kas Anglijoje, kas Norvegijoje. Amerikoje pamažu susiformavo būrys draugų, su kuriais noriai bendrauju. Mane supa nuostabūs žmonės, bendraminčiai, kasdien vis geriau suprantame vieni kitus, todėl aš savo likimą kursiu ne Lietuvoje, o ten, kur susiformavo mano karjera, sėkminga profesinė veikla. Noriu į tolimąją šalį pasiimti ir savo mamą, kad ji čia nesijaustų vieniša, bei seserį. O štai dukterėčia Kamilė jau baigė Fair Fax mokyklą Los Andžele, kitą rudenį jau studijuos koledže, kurį atidžiai renkasi“, – atviravo pašnekovas.

Amerikiete tapo ir garbaus amžiaus mama

Dukterėčia, apie kurią kalbėjo Ždanas,- buvusi Palangos senosios gimnazijos moksleivė, ji į JAV išvyko likus metams iki mokyklos baigimo. „Iš pradžių Kamilei buvo labai sunku amerikietiškoje mokykloje. Bet ji dėjo tiek daug pastangų, kad praėjusių mokslo metų pabaigoje mane pasikvietė jos mokytoja ir pasakė, jog, kas labai stebina, - mergaitė tekstus rašo praktiškai bei klaidų, t.y. geriau nei tenykščiai mokiniai. Kamilė viską pasiekė labai daug dirbdama“.

Ždanas džiaugėsi, kad Lietuvoje įgytas išsilavinimas jo dukterėčiai labai padėjo. Jis netgi teigia, jog mokymo lygis mūsų mokyklose gerokai aukštesnis. Tačiau Amerikoje jaunimas yra mokomas ekonomikos, teisės pagrindų. Mokyklose griežta priežiūra, visos jos aptvertos, į jas negali patekti bet kas, vos atvykus būtina prisistatyti, pateikti dokumentus. Labai geras laiko planavimas, mokoma pagarbos: vos kelias minutes mokiniui pavėlavus, mokyklos administracija iškart žinute informuoja tėvus ar globėjus.

Nuo šio rudens „amerikone“ tapo ir Ždano mama. Tiesa, viešėdamas Palangoje jis labai išgyveno dėl to, kaip mamai pavyks įveikti tokį tolimą ir ilgą skrydį per Atlantą, tačiau viskas pasisekė puikiai. Ždanas tikisi, kad kosmopolitinio miesto platybės patiks ir jo mamai.

Aukštuomenės šeimos kuriasi prabangiuose kvartaluose

Prabanga alsuojantys namai, lauko baseinai, puošnūs kaktusų sodai, šiluma ir lietingą rudenį primenančios žiemos – tokia yra Ždanokasdienybė tolimajame Los Andžele. Pašnekovo namais tapo miestas ant Ramiojo vandenyno kranto JAV, Kalifornijoje.

Los Andželas - didžiulis miestas su priemiesčiais, iš kurių žinomiausi – Beverli Hilsas, Pasadena ir Long Byčas. Čia ekonominis, verslo ir kultūrinis centras su daugybe universitetų, aukštųjų mokyklų, tyrimų institutų, teatrų ir muziejų. Los Andželas yra pasaulinio lygio lėktuvų ir kosminės pramonės centras bei žinomas kino ir televizijos industrija, čia įsikūręs Holivudas. Kaip ir daugelis JAV didmiesčių, Los Andželas pasižymi užkimštomis gatvėmis ir autostradomis, perpildytomis klasėmis mokyklose. Čia gausu palmių, baseinų ir paplūdimių.

Pašnekovas atviravo, kad prabangūs kvartalai – išskirtinė turtingų žmonių kasdienybė. Ne kiekvienas gali sau leisti gyventi viloje su penkiolika miegamųjų, mėgautis gyvenimu vietovėje, vadinamoje Bell Air. Tačiau jis ten praleidžia labai daug laiko, nes dirba labai turtingos ir įtakingos šeimos namų ekonomu.

„Kad ir kokia pasiturinti šeima, tačiau visi jie yra labai papras, nuoširdūs žmonės. Jokių specialių reikalavimų man tikrai nekelia, labai daug dalykų yra grindžiama pasitikėjimu. Dirbu nuo ankstaus ryto iki vakaro keturias dienas per savaitę. Vos pradėjus dirbti pirmuosius du mėnesius buvau stebimas lyg per padidinamąjį stiklą, tačiau greitai pelniau šeimos palankumą, pasitikėjimą“, – apie darbą žymaus aktoriaus giminaičių šeimoje pasakojo buvęs kolega.

Automobiliu iš Niujorko į Los Andželą

„Vos atvykęs iš Lietuvos apsistojau Niujorke. O ten dangoraižiai, nepaprasta laisvė, visai kitoks žmonių bendravimas. Prisipažinsiu, jaučiausi lyg kaimietis dideliame mieste. Taip gyvenau ketverius metus. Niujorke viskas sukosi, virte virė didžiuliais tempais, ne veltui čia yra posakis „Niujorko minutė“. Jei nesudomini pašnekovo ar darbdavio per minutę, jis į tavo pusę nė neatsigręš. Pradėjau savo karjerą viename Niujorko viešbučių. Ten buvau samdomas per darbuotojų nuomos agentūrą. Išgyvenau ir tą baisią atmosferą, kuri tvyrojo po 2001-ųjų metų rugsėjo 11 - osios teroro aktas, kuomet teroristų užgrobti lėktuvai rėžėsi į du pasaulio prekybos centro pastatus – bokštus dvynius. Jie griuvo apgadindami šalia esančius statinius. Teroro atakos nusinešė begales žmonių gyvybių. Baisi nelaimė sudrebino ir verslo padangę. Po šių atakų daugelis verslų persikėlė į kitus miestus. Viešbutis, kuriame dirbau, buvo uždarytas, jis persikėlė į Naująjį Džersį. Tad atsirado priverstinė galimybė keliauti po šalį. Kita vertus, mūsų gyvenimas labai trumpas, tad patirti, pamatyti, pajusti, pažinti reikia viską čia ir dabar, nelaukti rytdienos, o ypač, jei dar atsiranda palankios gyvenimo aplinkybės“, – atviravo pašnekovas.

Buvęs žurnalistas pasakojo, jog su draugu nusipirko automobilį ir leidosi juo iš Niujorko į Los Andželą. Aplankė visus žymiausius Amerikos miestus bei regionus: Tenesį, Alabamą, Oklahomą, Vakarų Virdžiniją, Las Vegasą. Draugas, greitkelis ir mašina. Keliautojai patyrė gausybę neišdildomų įspūdžių, klajonių. Būta ir pasiklydimų. „Kartais mums nėra jauku išbandyti ką nors naujo, bendrauti su žmonėmis, kurių nepažįstame, ar daryti tai, ko bijome. Tačiau virti savose sultyse taip pat nėra išeitis. Patogi kasdienybė neskatina tobulėti, o kiekvienas iššūkis, išėjimas iš komforto zonos ribos – formuoja asmenybę. Niekada nepamiršiu tų kelionių“, – pasakojo emigrantas.

Smalsumas skatino nuotykių paieškas

Pašnekovas atviravo, jog begalinis smalsumas skatino nuotykių paieškas. Iš Lietuvos, valstybės, kuri gyventojų skaičiumi negali prilygti netgi didesniam JAV miestui, atvykusiam jaunuoliui buvo sunkoka pratintis prie didžiulių gyvenimo tempų, žmonių srautų ir ūžiančio greitkelio. Jis pasakojo, kad vairuojant jam signalizuodavo net sunkvežimiai, mat lėkti nepažįstama vietove greitkeliu buvo nejauku. Nuotykių troškimas vedė po skirtingus Amerikos miestus, didžiulį įspūdį paliko žymaus rokenrolo atlikėjo Elvey Presley palikimas, jo atminimui skirta simbolika, kurios buvo kupinas vienas iš Ždano aplankytų miestų. Vakarų Virdžinija ir jos miestai stebimo savo žaluma, na, o ką jau bekalbėti apieVakarinį Holivudą, Beverly Hilsą...

„Turtingieji rajonai gali didžiuotis vieningo landšafto sodais, kurie sukurti ir prižiūrėti pagal griežtas miesto tvarkymo taisykles. Kiekviena vila tiesiog privalo turėti savo sodininkus, kurie sodus prižiūri pagal vienodus standartus. Žolė negali būti nugeltusi, būtina ją laistyti. Tačiau pastaruoju metu vis populiarėja kaktusų sodai, kuriems prižiūrėti reikalinga mažiau vandens, mat klimatas čia sausokas, tad pareigūnai, besirūpinantys aplinkosauga, ragina taupyti kiekvieną lašą vandens. Labai daug miestuose pasodinta palmių, gėlynų yra, tačiau jų nedaug, jie nedideli. Labai populiarios tujos“, – apie sodų augmeniją pasakojo buvęs kolega.Dabar jam tenka laiką leisti prabangiame kvartale, organizuoti didžiulės šeimos namo priežiūros darbus, stebėti sodininkų darbą, prižiūrėti viso nemažo vilą aptarnaujančio personalo darbus, rūpintis maisto, kuris neretai atgabenamas iš restoranų, kokybe. Tai tik dalis ekonomo atsakomybių.

Nutylėjo apie savo buvusią profesiją

Ždanas atviravo, jog prieš patekdamas į garsią šeimą darbo pokalbio metu nutylėjo apie savo žurnalistinio darbo praeitį Lietuvoje, kitaip tai būtų sutrukdę įsidarbinti. Dabar buvęs žurnalistas griežtai saugo žymios šeimos privatumą, stengiasi neprileisti vadinamųjų paparacių, kurie nuolat domisi žymesniais žmonėmis. Jis labai susibičiuliavo su šeima, kuriai dirba, gerai žino jų pomėgius, reikalavimus, stengiasi kruopščiai atlikti savo pareigas. Jis tikino esantis neabejingas iššūkiams, atviras naujiems įspūdžiams, noriai semiasi žinių ir patirties, reikalingos tapti tikru amerikiečiu.

Paklaustas, ar tikrai niekada nebegrįš gyventi į Palangą ar kurį kitą Lietuvos miestą, Ždanas buvo labai atviras: „Nebemokėčiau čia gyventi, man ir erdvės trūktų“.

Pašnekovas viliasi, kad mama, būdama šalia, dažniau pagamins lietuviškų patiekalų, pakeps bulvių. Juk daug maloniau sugrįžti po darbų ten, kur tavęs laukia, kur pasitinka geru žvilgsniu, paskatinimu ir savo žmogiška šiluma. „Esu laimingas, kad šalia manęs yra mano mylimi žmonės, kad mane vertina už darbą, o ir pragyvenimo lygis čia gerokai patrauklesnis, dabar po sunkios pradžios tikrai galiu sau leisti džiaugtis, išnaudoti prasmingai kiekvieną savo dieną. Linkėčiau visiems neužsisklęsti savyje, turėti svajonę, nebijoti rizikuoti, ir visai nesvarbu, ar tai didžiulė šalis, ar mažytis pasaulio kampelis. Gyvenimas yra per trumpas, kad jį beprasmiškai švaistytume“, – sakė Ž. Rysevas.

Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-1 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-2 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-3 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-4 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-5 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-6 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-7 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-8 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-9 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-10 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-11 Buvęs „Vakarinės Palangos“ žurnalistas Ždanas Rysevas:  „Svajonių šalis Amerika atsiveria tik tiems, kas atkakliai siekia ir nesibaim..., nuotrauka-12
Ždanas Rysevas laimėta žalia korta Amerika
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92