Palangos kurorto muziejuje atidaryta paroda, skirta 1918 metų Rumunijos Didžiojo Susivienijimo šimtmečiui

Palangos kurorto muziejuje atidaryta paroda, skirta 1918 metų Rumunijos Didžiojo Susivienijimo šimtmečiui

Penktadienį, spalio 19 d., Palangos kurorto muziejuje įvyko Rumunijos ambasados atvežtos fotografijų parodos, skirtos 1918 metų Rumunijos Didžiojo Susivienijimo šimtmečiui (švenčiamas gruodžio 1 d.), atidarymas.

Parodos atidarymo renginyje dalyvavo Rumunijos ambasadorius Lietuvoje ir Latvijoje Danas Adrianas Balanescu, mero patarėjas Pranas Žeimys, Seimo narys Antanas Vinkus, Kurorto muziejaus vadovė Virginija Paluckienė, kultūra, istorija bei fotografija besidomintys miesto gyventojai ir svečiai.

D. A. Balanescu atkreipė dėmesį, kad Rumunijos Didysis Susivienijimas yra labai svarbus jų šaliai, istorijai, taip pat pabrėžė, jog Rumunijai, kaip ir Lietuvai, šie metai yra išskirtiniai –Nepriklausomybės šimtmečio metai. Būtent todėl, pasak ambasadoriaus, kilo mintis atvežti parodą, skirtą šio Susivienijimo atminimui.

P. Žeimys atkreipė dėmesį, kad Rumunijos ambasadoriaus vizitas Palangoje jau antrasis, ir tai džiugina. „Tikimės, kad Lietuvos ir Rumunijos bendradarbiavimas tik stiprės, ir Palanga taip pat galės prisidėti prie bendrų projektų organizavimo ir įgyvendinimo“, – sakė P. Žeimys.

Tarpukario Rumunijos fotografijos paroda apima šaliai svarbius laikotarpio įvykius – šalies karaliaus Ferdinando karūnavimą, Pirmojo pasaulinio karo pabaigą, 1918 m. Didįjį susivienijimą (Besarabijos, Bukovinos ir Transilvanijos prijungimas prie Rumunijos), Paryžiaus taikos konferenciją (1919–1920 m.).

Parodoje eksponuojama 30 ant kartono pagrindo sukurtų plakatų, kurių formatas – 50 ir 70 cm. Nespalvotose nuotraukose vaizduojami su šiais įvykiais susiję tuomečio gyvenimo fragmentai. Tarpukario laikotarpio  nuotraukose – karalius Ferdinandas ir karalienė Marija, Didžiosios Rumunijos karalių karūnavimo ceremonija, Karališkosios šeimos sugrįžimas į Bukareštą.

Ši paroda jau buvo eksponuota Vilniuje, Alytuje, Panevėžyje, Klaipėdoje. Jos sudarytojas – Nacionalinio Kotročenio muziejaus (Bukareštas) direktorius Liviu Sebastianas Jicmanas.

Palangos kurorto muziejuje atidaryta paroda, skirta 1918 metų Rumunijos Didžiojo Susivienijimo šimtmečiui, nuotrauka-1 Palangos kurorto muziejuje atidaryta paroda, skirta 1918 metų Rumunijos Didžiojo Susivienijimo šimtmečiui, nuotrauka-2 Palangos kurorto muziejuje atidaryta paroda, skirta 1918 metų Rumunijos Didžiojo Susivienijimo šimtmečiui, nuotrauka-3

„V.P.“ inf.

Palangos kurorto muziejus atidaryta paroda skirta 1918 metų Rumunijos Didžiojo Susivienijimo šimtmečiui
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92