Baigiasi ilgiausias kruizinės laivybos sezonas

Baigiasi ilgiausias kruizinės laivybos sezonas

Šį rytą Klaipėdos uoste prisišvartavo paskutinis šį sezoną kruizinis laivas – su Bahamų vėliava plaukiojantis laivas „Marco Polo“. Šiais metais į Klaipėdą kruiziniai laivai užsuko 58 kartus, jais atplaukė apie 70 tūkstančių svečių. Neįprastai daug šį sezoną apsilankė laivų, kuriems vizitas Klaipėdoje buvo pirmas. Tokių laivų kapitonams įteikiamas uostamiesčio herbas. Įprastai per metus tokių laivų būna 4–5, šiemet jų – 7.

Pirmą kartą į Klaipėdą užsuko laivai „MSC Orchestra“, „Queen Elizabeth“, „Seabourn Ovation“, „Star Breeze“, „Azamara Journey“, „Silver Spirit“, „Silver Wind“ ir naujai pastatytas laivas „Mein Schiff1“. Klaipėdos uostą šiais metais atrado ir dvi naujos kruizinės linijos – „Azamara“ ir „Cunard“. Tikėtina, kad kiti sezonai taip pat bus pažymėti naujų kruizinių linijų atsiradimu. Prieš mėnesį Klaipėdoje vykusioje tarptautinėje kruizinės laivybos konferencijoje dalyvavo dešimties kruizinių linijų atstovai, kurie domėjosi vieninteliu Lietuvos uostamiesčiu.   

Vienas iš šių metų kruizinio sezono išskirtinumų – Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos sukurtas inovatyvus produktas turistams – audiogidas „Pažink uostamiestį su Taravos Anike“. Beje, kruizinių laivų turistus, klaipėdiečius ir miesto svečius kviečiantis susipažinti su Klaipėdos istorija ir kultūra audiogidas tapo Lietuvos skaitmeniniu „naujuoju knygnešiu“. Inovatyvus produktas atstovaus Lietuvai Jungtinių Tautų globojamame konkurse „Pasaulio viršūnių apdovanojimai“ (angl. World Summit Awards, WSA).

Baigiasi ilgiausias kruizinės laivybos sezonas, nuotrauka-1

L. Sėlenienės nuotr. /Klaipėdos uoste lankosi kruizinis laivas „Marco Polo“ 

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos iniciatyva sukurta moderni naujovė – nemokamas audiogidas (susietas su navigacine sistema) yra skirtas kruizinių laivų turistams bei visiems miesto svečiams ir klaipėdiečiams. Ši mobilioji programėlė padeda patraukliai susipažinti su uostamiesčio lankomiausiais objektais. Klaipėdos audiogido išskirtinumas – tai Taravos Anikės pasakojamos miesto istorijos, nutikimai, legendos, knygų ištraukos. Garso takelyje skambančios dainos, jūros bangų mūša, viduramžių miesto šurmulys turistus pasivaikščiojimo metu traukte įtraukia į miesto istorijos sūkurį. Audiogidas trimis kalbomis (lietuvių, anglų, vokiečių) pristato 35 lankytinus objektus, eksponuojama daugiau kaip 80 nuotraukų. Programėlėje taip pat yra parengti 3 trumpi pristatymai apie Lietuvą, Klaipėdą ir Klaipėdos uostą.

Šiais metais kruizinis sezonas Klaipėdos uoste kaip niekada ilgas. Prasidėjo balandžio 17 ir baigiasi spalio 19 d.

Kelionės kruiziniais laivais po Baltijos jūrą vis populiarėja. Skaičiuojama, jog per pastaruosius 16 metų kruizinių keleivių skaičius Baltijos jūros uostuose išaugo keturis kartus. Kaip rodo Baltijos kruizų asociacijos duomenys, šiemet Baltijos jūros uostuose laukiama 4,9 mln. turistų. Per pastaruosius 20 metų pasaulinė kruizinė laivyba išaugo 7,6 procento. Šiuo metu pasaulyje yra apie 360 kruizinių laivų, iki 2025 metų bus pastatyta ne mažiau kaip 92 nauji kruiziniai laivai.  

"V.P." inf.

baigiasi kruizinės laivybos sezonas kruiziniai laivai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92