Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai

Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai

Dana Lukauskienė

Ruduo – tai metas, kuomet šurmulingąjį vasaros sezoną keičia ramesnis periodas. Pamažu mažėja ir prekybininkų bei paslaugų teikėjų J.Basanavičiaus gatvėje, uždaromi vasarą veikę pramogų atrakcionai ir automatai. Vieni jų išvežami, o kiti vis dar stovi, savo mažytėmis švieselėmis vilioja poilsiautojus įmesti pinigą ir žaisti. Bet ar visi atrakcionų savininkai vienodai sąžiningi?

Verste verčia keikti kurortą

J.Basanavičiaus gatvėje žmonių dėmesį patraukė vis dar tebestovintys automatiniai žaidimų įrenginiai. Deja, jie neveikia, tačiau įmesti eurą galimybė yra, o kai kurie netgi blykčioja, savo švieselėmis tėvelius su vaikučiaismasina, lyg ir pasinaudoti jais kviečia. Visai neseniai socialiniuose tinkluose pasirodė štai toksponios Renatos Gudės pasisakymas: „Vagys! Pastato neveikiančius aparatus ir renkasi pinigus. Palangos miesto savivaldybei garbės tokie verslininkai tikrai neprideda“.

Pramogautojams apmaudžiausia, jog tai kartojasi metai iš metų: nėra jokio informacinio lapelio, kad aparatai nebenaudojami, nėra net informacinės lentelė su telefono numeriu, kuriuo būtų galima paskambinti ir pranešti atrakcionų savininkams apie gedimus ar paprašyti susigrąžinti įmestas monetas. Moteris komentuoja, jog dėl menkos sumos didelių nuostolių nepatirsianti, tačiau jai tikrai nesmagu matyti, kaip vaikai verkia, kai įmeta eurą ir jokio veiksmo.

„Aparatas neveikia, vaikų tėvai nervinasi, besinervindami mūsų gražųjį kurortą keikia, „stumia“ ant Palangos“, - rašo moteris.

Atsitiktinis gedimas ar piktnaudžiavimas?

Socialiniuose tinkluose diskutavę žmonės taip pat tikino, jog patyrė panašią situaciją.

„Mažylis už rankos nusitempė. Kaip ir minėjo moteris, visas stendas mirksėjo, blyksėjo, bet įmetus pinigus niekas neįvyko“, – situaciją komentavo kitas socialinių tinklų vartotojas.

Diskutuotojams kilo begalės klausimų – kas Palangoje apgaudinėja mamas su vaikais? O gal tai atsitiktinis gedimas, apie kurį atvykę į Palangą dirbti iš atokiausių Lietuvos kampelių verslininkai nė nenutuokia. Jei būtų nurodyti telefono numeriai, žmonės galėtų su neveikiančių atrakcionų savininkais susisiekti, juos apie gedimus iškarti informuoti. O gal tai suplanuotas piktnaudžiavimas?

Nusprendėme pasidomėti, kas taip neatsakingai elgiasi palikdamas žaidimų įrenginius ir bė priežiūros, ir be informacinių ženklų.

Kieno atrakcionai?

Palangoje visi leidimai prekiauti ar teikti paslaugas miesto viešosiose erdvėse yra išduodami Savivaldybės rinkliavų skyriuje. Todėl pamanėme, kad leidimą vykdyti veiklą išdavusi institucija tikrai turėtų žinoti, kieno minėtieji aparatai, taip papiktinę pramogautojus.

Palangos miesto savivaldybės administracijos Rinkliavų skyriaus vyriausiosios specialistėsAstos Mordvinukienės duomenimis,adresu J. Basanavičiaus g. 5 ir 5A leidimas teikti pramogų paslaugas išduotas UAB „Virintos vingis". Susisiekėme su šios įmonės savininkais ir sulaukėme tokio atsakymo: „Jokių atrakcionų mūsų teritorijoje nebėra. Sezonas baigėsi, jie jau išgabenti“. O žmonių aptarinėjami nesuveikę atrakcionai, UAB „Virintos Vingis“ direktoriaus duomenimis, ne šios bendrovės, o kaimynų.

„Mes savo traukinukus, baseinus ir kitus atrakcionus jau išgabenome. Kaimynai savo košę verda. Ten šalia mūsų žemės, o gal ir mūsų žemėje. Kas tie kaimynai aš nežinau, bet šie atrakcionai tikrai ne mūsų“, teigė direktorius.

Gavus tokius atsakymus kyla labai daug klausimų – pirmiausia, kodėl leidimas išduotas vienai bendrovei, o jos teritorijoje stovi kažkokių nežinomų kaimynų atrakcionai. Ar nebus konkurso nugalėtojai dalį sklypo pernuomavę. O jei tai padarė, nejau nėra duomenų, kam pernuomota.

Apie paslaptingus kaimynus, eksploatuojančius neveikiančius atrakcionus, duomenų neturi ir Palangos miesto savivaldybė.

„Kreipkitės raštiškai“

„Eksploatuoti“ neveikiančius atrakcionų aparatus, imti pinigus ir nesuteikti paslaugos -tainetvarka. Todėl susisiekėme su Palangos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriumi. Deja, sulaukėme pasiūlymo visur kreiptis raštiškai, regis, kad tik Savivaldybės specialistų nejudintume.

Pirmadienį telefonu susisiekus su minėtu skyriumi, vedėjas neatsiliepė, o daugelis specialistų atostogavo.

Situaciją spaudai komentavo Viešosios tvarkos skyriaus viešojo administravimo specialistas Robertas Ražauskas: „O ką žmonės akivaizdžiai nemato, kad atrakcionai neįjungti? Aš pirmą kartą girdžiu apie tokį dalyką. Manau, reikėtų netgi mokesčių inspekciją apie tokius dalykus informuoti. Jei, kaip rašo žmonės, atrakcionai mirksi, tai galimai veikia. Gal vienkartinis gedimas, apie kurį savininkas galimai nežino. O ar nėra arti kokios parduotuvės, kurioje klientams nurodytų savininkų kontaktinius duomenis? Juk šalia dirbančios parduotuvės savininkai turėtų pažinti savo kaimynus“, – kalbėjo Savivaldybės specialistas.

Paaiškinus, jog savininkui paskambinus jis tikina, kad atrakcionai ne jo, o kaimyno. Deja, tas kaimynas niekam nežinomas. „Atrakcionai negali būti statomi be savininko leidimo, tačiau verslininkai, sugriežtėjus įstatymams, turi teisę į komercinę paslaptį, gali neatskleisti visų duomenų, kam pernuomavo, išnuomavo ar tiesiog leido naudotis sklypu. Jei yra įtarimai, geriausia kreiptis į atitinkamas institucijas pagal kompetenciją. Finansinį sukčiavimą analizuoja Valstybinė mokesčių inspekcija, aš nelabai ką galiu pagelbėti. Apie šių atrakcionų savininkus jokių duomenų neturiu, bet man jų ir nereikia. Gali žmogus kreiptis į policiją, kuri persiųs problemą aiškintis specialistams pagal kompetenciją. Subrendę žmonės gali oficialiai kreiptis kur nori, kiekvienas raštiškas kreipimasis nagrinėjamas. Siūlau problemą išdėstyti raštu. Tiksliai negaliu atsakyt, ar į mokesčių inspekciją, ar į policiją. Čia labai smulkus dalykas, o kas šią istoriją turėtų narplioti, tikrai neatsakysiu. Suaugę žmonės patys gali apsispręsti. Siūlau kreiptis atitinkamai raštu“, – kalbėjo specialistas, tačiau tai, kur kreiptis, taip ir liko neaišku. Tačiau supratome, kad populiariausioje Palangos gatvėjeneveikiančių atrakcionų eksploatacija - ne Viešosios tvarkos skyriaus problema.

Kreipėmės į policiją

Kaip buvo rekomenduota, kreipėmės į policiją. Palangos miesto policijos komisariato pareigūnė Jurgita Rinkevičienė telefonuužfiksavo visus redakcijai žinomus faktus ir patikino, jog situacija bus pasidomėta.

Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-1 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-2 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-3 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-4 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-5 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-6 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-7 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-8 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-9 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-10 Situacija J.Basanavičiaus gatvėje: papiktino eurus ryjantys ir žaisti neketinantys atrakcionai, nuotrauka-11
Palangos rinkliavų skyrius Asta Mordvinukienė Virintos vingis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92