Energetikos ministerija: įsigijus SGD terminalą, vartotojai kasmet už jo infrastruktūrą mokėtų 23 mln. eurų mažiau

Energetikos ministerija: įsigijus SGD terminalą, vartotojai kasmet už jo infrastruktūrą mokėtų 23 mln. eurų mažiau

Lietuvai išpirkus suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivą-saugyklą, vartotojai jau nuo 2019 metų antros pusės už SGD infrastruktūrą kasmet mokėtų 23 mln. eurų mažiau, sako Energetikos ministerija.

„Mums būtina užsitikrinti SGD tiekimą ateityje dėl to, kad būtume energetiškai saugūs, turėtume prieigą prie tarptautinių rinkų ir nepermokėtume už dujas“, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, trečiadienį su Seimo Ekonomikos ir Energetikos komisijų nariais lankęsis SGD terminale. 

Sprendžiant dėl SGD laivo-saugyklos pirkimo ir išlaikymo iki 2024 metų kaštų mažinimo, Energetikos ministerija rengia reikiamų teisės aktų pakeitimus, kurie bus teikiami svarstyti Seimui šioje rudens sesijoje.

Atsižvelgdama į nepriklausomų tarptautinių konsultantų rekomendacijas, Vyriausybės Ekonominės infrastruktūros plėtros komisija rugpjūtį pritarė sprendimui įsigyti SGD laivą-saugyklą 2024 metais.

Kaip parodė tarptautinės nepriklausomos konsultacinės bendrovės „Poyry Management Consulting“ atlikta studija, SGD terminalas ir dabar, ir ilgalaikėje perspektyvoje išliks vienintelis ir pagrindinis Lietuvos rankose esantis dujų kainų spaudimo instrumentas.

Konsultantų vertinimu, neužtikrinus ilgalaikio SGD tiekimo importo, nebus užtikrintas pakankamas konkurencinis spaudimas rusiškų dujų kainai. Atsisakius SGD terminalo, ekspertų vertinimu, „Gazprom“ rusiškų dujų importo kainas galėtų padidinti iki 20 proc., kas reikštų iki 160 mln. eurų permoką kasmet, teigiama Energetikos ministerijos pranešime. 

Vyriausybės programos priemonių įgyvendinimo plane numatyta, kad, siekiant užtikrinti ilgalaikį SGD tiekimą ir kartu jau dabar sumažinti SGD terminalo išlaikymo kaštus, sprendimai dėl ilgalaikio SGD tiekimo užtikrinimo turi būti priimti iki 2018 metų pabaigos. Toks pat tikslas numatytas ir Seimo vasarą patvirtintoje atnaujintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje.

ELTA

Energetikos ministerija SGD terminalas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92