Istorinių Kurhauzo pamatų atkūrimo darbai jau eina į pabaigą – kils ir medinė Kurorto namų dalis

Istorinių Kurhauzo pamatų atkūrimo darbai jau eina į pabaigą – kils ir medinė Kurorto namų dalis

Istorinių Palangos Kurhauzo pamatų atkūrimo darbai jau eina į pabaigą – šiemet liepos pabaigoje pasirašytoji restauravimo sutartis vykdoma pagal joje numatytus terminus ir jau šių metų pabaigoje turėtų būti konstatuojama, jog kurorto plėtrai pradžią davusio pastato medinė dalis jau turi pagrindą, ant kurio iškils pagal autentišką ikonografinę medžiagą atkurtas statinys.

Pavyko perimti neprižiūrimą pastatą

Liepos pabaigoje Palangos savivaldybė, dalyvaujant miestiečiams ir svečiams, pasirašė sutartį su bendrovių „Lietuvos paminklai“ ir „Pamario restauratorius“ atstovais dėl Kurhauzo medinės dalies pamatų restauravimo ir davė pradžią sudegusios medinės dalies atkūrimo darbams. Tai, kas išliko po gaisro, Savivaldybės žinion perimta po to, kai 2017 m. birželio pabaigoje Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs bylą apeliacine tvarka, konstatavo, kad Palangos kurhauzo medinė dalis, priklausiusi Jackų šeimai, turi būti perimta valstybės nuosavybėn. Po šios nutarties Palangos miesto savivaldybė nedelsdama ėmėsi veiksmų, kad išlikę ne tik Palangai, bet ir visai Lietuvai svarbaus Kurhauzo medinės dalies fragmentai būtų perduoti Palangos miesto savivaldybei ir kuo greičiau restauruoti.

Iš viso vienam iš svarbiausių Palangos kurorto istorinių pastatų atkurti gali prireikti iki 1,5 mln. eurų, įkurtuves planuojama švęsti 2020 metų pabaigoje. „V.P.“ nuotr.

Pernai liepą vykusio posėdžio metu Palangos miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą, kuriuo sutiko iš valstybės perimti išlikusius medinės Kurhauzo dalies fragmentus bei numatė lėšų šios sunykusios pastato dalies restauraciniam projektui parengti, o 2017-ųjų spalį sudegusi ir sunykusi medinė Kurhauzo dalis buvo grąžinta palangiškiams – Vyriausybė apsisprendė medinės Kurhauzo dalies fragmentus perduoti Palangos miesto savivaldybei.

Įsikurs kelios salės

Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Staskonienė sako, kad pirmieji Kurhauzo arba Kurorto namų atkūrimo darbai vyksta pagal pastarąją liepą pasirašytoje sutartyje numatytus terminus. „Vykdomi Kurhauzo pamatų restauravimo darbai, ir jie šiais metais bus užbaigti“, – teigia direktorės pavaduotoja.

Kadangi Kurhauzas – kultūros paveldo objektas, net pastato pamatai yra ne liejami naujai, o panaudojant išlikusias medžiagas, akmuo prie akmens, plyta prie plytos atkuriami buvusieji. „V.P.“ nuotr.

Kadangi Kurhauzas – kultūros paveldo objektas, net pastato pamatai yra ne liejami naujai, o panaudojant išlikusias medžiagas, akmuo prie akmens, plyta prie plytos atkuriami buvusieji. Tad Kurorto namai iškils ne ant svetimkūnio, o ant tikrųjų, Palangos istorijos puslapius menančių savų „kojų“.

Taip pat šiems metams yra suplanuotos Kultūros paveldo departamento ir Savivaldybės lėšos medinės pastato dalies projektavimo darbams, rangovą šiems tikslams parinks „Lietuvos paminklai“. Bus rengiami ir statybos dalies, ir atkurto pastato pritaikymo projektai. Projekto restauracinės dalies Savivaldybė tikisi sulaukti jau šių metų pabaigoje, o iki kitų metų vasaros – ir visą reikalingą dokumentaciją, kuri apibrėš Kurhauzo pritaikymą visuomenės reikmėms. Projekto restauracinė dalis numatys pastato atkūrimo detales – jo aukštį, tūrius, išorės fasadą.

Kalbant apie pastato pritaikymą, norima, kad naujai atgimsiančioje istorinėje erdvėje įsikurtų teatro bei kelios repeticijų salės, čia galėtų ne tik būti rodomi spektakliai, bet ir geromis sąlygomis repetuotų vietos saviveiklos kolektyvai, taip pat įsikurtų etnografijos centras. Kartu su pagalbinėmis patalpomis atkurto pastato kvadratūra sieks apie 800 kv. metrų.

Panaudos visą turimą archyvinę medžiagą

Medinė pastato dalis bus atkuriama pagal surinktą ir archyvuojamą ikonografinę medžiagą. „Savu laiku, dar iki gaisro, buvo parengtos Kurhauzo inventorinės bylos, padaryti visi matavimai, taip pat bus panaudotos istorinės nuotraukos. Pastato tūris bus atkurtas visiškai toks, koks ir yra užfiksuotas senesnių laikų dokumentuose. Medinis statinio fasadas ir jo raižyti papuošimai taip pat bus atkurti pagal esamą archyvinę medžiagą, be to, Savivaldybei perduota ir ji saugo tuos fasado papuošimo fragmentus, kuriuos pavyko išgelbėti gaisro metu, jie pasitarnaus kaip autentiškas pavyzdys kuriant naujus“, - sako Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja V.Staskonienė.

Kurorto namai iškils ne ant svetimkūnio, o ant tikrųjų, Palangos istorijos puslapius menančių savų „kojų“. „V.P.“ nuotr.

Atkūrimu rūpinasi Palangos savivaldybė ir Kultūros paveldo departamentas

Lėšas Kurhauzui atkurti skiria ir Kultūros paveldo departamentas, ir Palangos savivaldybė.

2017 m. panaudota 22 tūkst. eurų pastato pamatų restauravimo projektui parengti.

2018 m. pamatams restauruoti numatyta beveik 150 tūkst. eurų.

2019 m. Savivaldybė ketina numatyti 100 tūkst. eurų, Kultūros paveldo departamentas turėtų skirti 150 tūkst. eurų.

Iš viso vienam iš svarbiausių Palangos kurorto istorinių pastatų atkurti gali prireikti iki 1,5 mln. eurų, įkurtuves planuojama švęsti 2020 metų pabaigoje.

Galutinė darbų sąmata priklausys ir nuo to, kokią bus nuspręsta pasirinkti vidaus įrangą teatro salei ir kitoms pastato erdvėms.

Palangos savivaldybės inf.

Kurhauzas Pamario restauratorius Palangos kurhauzo medinė dalis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92