Vasaros skaityklos knygoms nesušalti padeda ir „Vakarinė Palanga“

Vasaros skaityklos knygoms nesušalti padeda ir „Vakarinė Palanga“

Dana Lukauskienė

Kasdien bibliotekas aplanko šimtai lankytojų. Vieni, skubėdami ieško reikalingos informacijos, kiti – įtakoja bibliotekos vizijos kitimą, gilesnį jos misijos supratimą, ateina pabendrauti. Žmonės kurie, dalyvauja bibliotekos renginiuose, dalijasi savo gebėjimais, patirtimi, pristato talentus ir užsitarnauja bibliotekos bendruomenės pagarbą. O štai Palangos Vasaros skaitykla –jau virto miesto simboliu, jos gyvenimo ritmo dalimi. Per sezoną apsilankė gausybė palangiškių ir miesto svečių, čia vyko prasmingi renginiai, buvo praturtintas Palangos kultūrinis gyvenimas. Šių metų vasara buvo nepaprastai turininga, gausi lankytojais, deja, ji trumpa, tad teko knygas pakuoti žiemos poilsiui.

Susiklostė jau sena tradicija, jog „Vakarinė Palanga“ ištisus metus kaupia atlikusius laikraščių numerius, o atėjus rudeniui visus juos atiduoda Vasaros skaityklai

Miesto simbolis

Išmintis, entuziazmas dalyvauti visuomeninėje veikloje, gebėjimas telkti bendraminčius, domėjimasis bibliotekoje esančia literatūra yra tikras lyderystės bruožas. O Vasaros skaityklos bibliotekininkės – tikros šviesuolės, savo darbo entuziastės. Visą vasarą jos noriai užsuko į redakciją pasiimti naujausių „Vakarinės Palangos“ numerių, kad laikraštis būtų prieinamas ir bibliotekos lankytojams, be kurių sunku būtų įsivaizduoti įstaigos veiklą. Gal visų jų neišvardinsime, bet visų moterų bibliotekininkių indėlis, formuojantbibliotekos atmosferą, labai reikšmingas. Parodos, renginiai žmonių iniciatyvos, praturtina bibliotekų veikląnaujais sumanymais, plečia skaitytojų socialinius ryšius, padeda realizuoti panašių pomėgių žmonių bendravimo poreikį. Jų dėka biblioteka tampa savesnė, artimesnė miesto gyventojams. Tad neatsitiktinai kone pusę amžiaus Palangoje veikiančią Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (LNB) Palangos vasaros skaityklą pelnytai galima vadinti Palangos vasaros simboliu, kultūros erdve, kur renkasi pabendrauti bendraminčiai.

Vasaros skaityklos siela V. Kliučininkienė (dešinėje) apgailestavo, kad nėra galimybių tęsti veiklą rudenį ir žiemą. „V.P.“

Pasak bibliotekos vedėjos Vandos Kliučininkienės, pastarąją vasarą labiausiai lankytojai skaitė periodinę spaudą, grožinę literatūrą, labai pageidaujama buvo filosofinė, psichologinė literatūra. Didžiuliai lankytojų srautai sudarė nepailstančio Palangos gyvenimo ritmo mažytę dalelę.

Lyg kūdikiai iš vystyklų

Anot bibliotekos darbuotojų, ši unikali vasaros skaitykla jau skaičiuoja garbingą amžių, net 52 metus. Ji duris atvėrė 1966 metų birželį. Įkurta išskirtinės formos ir nuo gatvės visų akį traukiančiame stikliniame pastate, primenančiame sustingusią bangą, skaitykla duris kasmet atveria birželį ir lankytojų laukia iki pat rudens. Čia vasaromis galima susitikti su draugais, studijuoti, ilsėtis, semtis įkvėpimo ar paprasčiausiai svajoti.

Skaityklos atvirajame fonde, kuriame per 7 tūkstančius leidinių, galima rasti grožinės literatūros lietuvių ir užsienio kalbomis, psichologijos, filosofijos, pažintinių ir informacinių leidinių. Teikiama nemokama interneto paslauga.

Kaip sakė pakalbinta Vasaros skaityklos vedėja Vanda Kliučininkienė, kiekvieną vasarą čia dirba kelios Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojų pamainos. Sunkiausios pirmoji ir paskutinioji pamainos, kuomet 7 tūkstančius knygų pavasarį tenka išvynioti ir parengti bibliotekos skaitytojams, tuomet reikalingos kiek didesnės bibliotekininkių pajėgos, čia darbuojasi 3 bibliotekininkės ir vedėja. Kiekvieną knygą tenka išpakuoti, mat žiemoja romanai, novelės ir detektyvai gražiai susupti į „Vakarinės Palangos“ parūpintus laikraščius. O pavasarį leidiniai lyg ūgtelėję kūdikiai traukiami iš vystyklų, kad palangiškiai ir miesto svečiai turėtų ką skaityti vasarą. Kuomet knygelės išvystytos, sustatytos, skaitytojus pasitinka dvi bibliotekininkės ir vedėja, kurios maloniai aptarnauja skaitytojus, organizuoja įdomius renginius.

Parengia žiemos sąstingiui

O štai pasibaigus aktyviam vasaros sezonui knygas taip pat būtina sušildyti, suvystyti ir palikti žiemos miegui, mat Vasaros skaitykla rudenį ir žiemą nedirba. Pasak vedėjos, gražus medinis a.a. architekto Albino Čepio (1917–1989) suprojektuotas bibliotekos pastatas nėra šildomas, tad apsupti laikraščiais knygas yra būtina. Tad trys ar keturios bibliotekininkės savo rankomis perkilnoja visą 7 tūkstančių knygų fondą.

Vasaros pradžioje bei rudenį trys ar keturios bibliotekininkės savo rankomis perkilnoja visą 7 tūkstančių knygų fondą

Susiklostė jau sena tradicija, jog „Vakarinė Palanga“ ištisus metus kaupia atlikusius laikraščių numerius, o atėjus rudeniui visus juos atiduoda Vasaros skaityklai.

Moterys negailėdamos savo jėgų ir begalinės meilės knygai per savaitę leidinius suruošia žiemai - atėjęs ruduo skatina baigti aktyvią veiklą. Sezonas Vasaros skaitykloje baigėsi rugsėjo 14 dieną unikaliu renginiu „Meistrų kalvės“.

Vasaros skaityklos siela V. Kliučininkienė apgailestavo, kad nėra galimybių tęsti veiklą rudenį ir žiemą, tačiau viliasi, kad Savivaldybė atkreips dėmesį į kurorto sezoniškumo mažinimą ir atras būdų, kaip apšildyti bibliotekos pastatą ir ne vasaros sezono metu. Mat skaitykla yra neatsiejamas kiekvieno miesto kultūrinio gyvenimo akcentas.

Palangos Vasaros skaitykla
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92