Rugsėjo 22 d. Dr. Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje – nemokama pažintis su Lietuvos istorijos kūrėjais

Rugsėjo 22 d. Dr. Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje – nemokama pažintis su Lietuvos istorijos kūrėjais

Dr. Jono Šliūpo memorialinė sodyba rugsėjo 22 d., šeštadienį, kviečia nemokamai apsilankyti muziejuje bei dalyvauti Lietuvos muziejų kelio renginyje. Muziejuje 11, 14 ir 16 val. bus pristatomi keturi Vasario 16-osios Akto signatarai, kurie mokėsi Palangos progimnazijoje. Pasak muziejininkės Sigutės Bendikienės, tai – renginys, skirtas ugdyti pilietiškumą bei visus besidominčius geriau supažindinti su to laikmečio valstybės kūrimo istorija.

Vasario 16-osios Akto signatarus pristatanti paroda, kuri Dr. J. Šliūpo memorialinėje sodyboje buvo atidaryta dar vasarį, veiks iki gruodžio 31 d. Šeštadienį vyksiančio renginio metu bus galima ne tik susipažinti su paroda, bet ir paklausyti muziejininkės S. Bendikienės pasakojimų, praturtintų video intarpais.

Progimnaziją Palangoje 1886 m. savo lėšomis valdiškos mokyklos teisėmis įsteigė grafas Juozapas Tiškevičius, pats buvo ir jos globėjas. Palangos progimnazijoje mokėsi nuo 100 iki 150 mokinių, daugiausia lietuvių. Šioje progimnazijoje mokėsi ir keturi būsimieji Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai: Steponas Kairys, Antanas Smetona, Jurgis Šaulys ir Kazimieras Steponas Šaulys.

Baigę Palangos progimnaziją dauguma lietuvių stodavo į kunigų seminariją. Iš būsimųjų signatarų ketvertuko šį kelią buvo pasirinkę trys, bet dvasininku tapo tik Kazimieras Steponas Šaulys. S. Kairys baigė Peterburgo technologijos institutą, A. Smetona – Peterburgo imperatoriškojo universiteto Teisės fakultetą, J. Šaulys, 1899 m. už lietuvišką veiklą pašalintas iš Vilniaus kunigų seminarijos, 1903 m. įstojo į Berno universitetą, baigė ekonomikos mokslus, įgijo filosofijos mokslų daktaro laipsnį. Šie Palangos progimnazijos bendramoksliai buvo aktyvūs tautinės savimonės žadintojai. Jie dalyvavo Didžiajame Vilniaus Seime 1905 m., Lietuvių konferencijoje Vilniuje 1917 m., buvo išrinkti į Lietuvos Tarybą. 1918 m. vasario 16 d. pasirašė Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo Aktą.

„V.P.“ inf.

Jono Šliūpo memorialinė sodyba Vasario 16-osios Akto signatarai Palangos progimnazija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936