Karbauskis neskuba patikėti miškų klausimo visam Seimui: per daug žaidimų emocijomis

Karbauskis neskuba patikėti miškų klausimo visam Seimui: per daug žaidimų emocijomis

Dalia Plikūnė

Valstiečių-žaliųjų frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis sakė, kad miškų kirtimo klausimu labai politikuojama ir žaidžiama emocijomis. Nepaisant skepticizmo jis pažadėjo, kad jo frakcija pateikimo stadijoje pritars Lino Balsio parengtam įstatymo projektui, tačiau viltis deda, kad jis bus pataisytas gavus Vyriausybės išvadą.

„Mes tam projektui tikrai pritarsime balsuodami Seime. Tiesiog (per seniūnų sueigą) kalbėjome, ar verta jį atskirai svarstyti, kai kitą savaitę Vyriausybė pateiks visą paketą siūlymų tais klausimais.

Mes kalbėjome frakcijoje, kad pritarsime projektui, tik paprašysime Vyriausybės išvados, ir tada gausis taip, kad jis bet kokiu atveju susijungs su paketu“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių-žaliųjų lyderis sukritikavo oponentus dėl politikavimo šiuo klausimu.

„Ką tik kalbėjome su ministru, tai iš tikrųjų yra labai jautrūs klausimai, tikrai yra padaryta klaidų. (Gamtininkas) Andrius Gaidamavičius yra vienas iš žmonių, kuris labai tiksliai apibrėžia kylančias problemas. Ministras, turbūt, pasikvies jį į komandą kaip visuomeninį patarėją, kad visuomenės balsas būtų kuo greičiau išgirstas“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, šiuo metu ne visi dalykai, kurie yra skelbiami viešai, yra tiesa.

„Buvo kalbama apie šilą, tai ten – ne kirtimai, o vėjovartos. (…) Tame pačiame Labanore juk yra skirtingi miškai. Labanore pernai ir užpernai pagal statistiką buvo kertama daugiau hektarų negu šiemet. (…) Tame labai daug politikos, žmonės suprato, kad tuoj visus miškus iškirs, o jei kalbėtume skaičiais, tai visiškai ne taip yra“, – kalbėjo R. Karbauskis.

DELFI / Andriaus Ufarto nuotr.

Tačiau jis neneigė, kad problemų yra. „Stabdomas kirtimas, bus žiūrima, ar yra klaidų. Bet tas (L. Balsio) įstatymo projektas yra propagandinis, jame nėra bendros koncepcijos“, – sakė R. Karbauskis.

Svarstys siūlymą riboti miškų kirtimą

Seimas antradienį pateikimo stadijoje planuoja svarstyti L. Balsio parengtą Miškų įstatymo projektą, kuriuo siekiama apsaugoti jautriausią biologinę įvairovę nuo neigiamo ūkinės veiklos poveikio, Lietuvos Respublikos saugomose teritorijose apribojant plynuosius miškų kirtimus.

Įstatymo pataisa numatoma visuose III grupės, apsauginiuose miškuose apriboti plynuosius pagrindinius ir atvejinius miško kirtimus, šios grupės miškuose leidžiant tik biologinės įvairovės palaikymo miško kirtimus bei apsauginių miškų pelkiniuose ir užmirkusių augaviečių medynuose, kurių plynųjų kirtimų biržės plotas sumažinamas iki 3 hektarų.

Taip pat nauja įstatymo projekto redakcija siūloma iki 5 hektarų sumažinti plynųjų pagrindinių kirtimų plotą ūkiniuose miškuose, o ūkiniuose miškuose, kurie yra saugomose teritorijose uždrausti (išskyrus biologinės įvairovės palaikymo miško kirtimus, pelkinių ir užmirkusių augaviečių medynuose) plynuosius ir atvejinius miško kirtimus, teigiama aiškinamajame rašte.

Nauja įstatymo redakcija taip pat įtvirtinamas draudimas ūkiniuose miškuose, esančiuose saugomose teritorijose veisti plantacinius miškus, kuriuose paprastai vykdomas intensyvus ūkininkavimas.

Delfi.lt

Karbauskis miškų klausimas Seimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936