Savivaldybėje su generaliniu komisaru L. Pernavu aptarti kurortinio sezono rezultatai bei spręstinos problemos

„V.P.“ nuotr.
„V.P.“ nuotr.

Trečiadienį Savivaldybėje lankėsi bei su miesto meru Šarūnu Vaitkumi susitiko Lietuvos generalinis komisaras Linas Pernavas kartu su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Alfonsu Motuzu bei Palangos policijos komisariato viršininku Algirdu Budginu. Susitikime, kurio tikslas – aptarti ką tik pasibaigusį aktyvųjį kurortinį sezoną, jo metu iškilusias problemas, bei pasitarti dėl kitos vasaros, taip pat dalyvavo Palangos mero pavaduotojas, Saugaus eismo komisijos pirmininkas Rimantas Antanas Mikalkėnas bei mero patarėjas Pranas Žeimys.

L. Pernavas susitikimo metu pabrėžė, jog nepaisant itin karštų orų bei gausaus poilsiautojų skaičiaus, situaciją Palangoje pavyko suvaldyti, ir rimtų problemų buvo išvengta. Tam, pasak generalinio komisaro, itin pasitarnavo glaudus ir konstruktyvus Savivaldybės bei policijos pareigūnų bendradarbiavimas ir skubus reagavimas į išsakomas pastabas.

Meras Š. Vaitkus atkreipė dėmesį ir kitą priežastį, lemiančią saugų poilsį Palangoje – akivaizdu, jog jau ne pirmus metus iš eilės Palangą savo poilsiui renkasi vis kultūringesnė publika, šeimos su vaikais. Tad ir viešosios tvarkos pažeidimų kurorte vis mažėja. „Žmonės čia važiuoja ilsėtis“, – sakė meras.

Be to, pasak kurorto vadovo, šią vasarą buvo imtasi griežtų priemonių, kad viešosios tvarkos pažeidimų būtų išvengta ir visą parą veikiančiose pasilinksminimo ar viešojo maitinimo įstaigose. „Liepą buvome sukvietę savininkus barų bei naktinių klubų, kuriuose viešosios tvarkos pažeidimų fiksuojama daugiausiai. Visi buvo įspėti imtis priemonių, kad per nurodytą laiką situacija pagerėtų, antraip bus apribotas prekybos alkoholiu laikas. Po šio pokalbio trys iš keturių probleminių įmonių susitvarkė, vienai teko apriboti prekybos alkoholiu laiką. Šis tarybos sprendimas yra labai rimtas signalas ir kitiems verslo atstovams susitvarkyti“, – sakė meras bei pabrėžė, jog Savivaldybės tikslas yra ne drausti verslui dirbti, bet pasiekti, kad veikla būtų vykdoma tvarkingai. L. Pernavas pripažino, jog minėtas Savivaldybės tarybos sprendimas – labai geras žingsnis į priekį.

Tačiau, kaip miesto vadovai bei policijos pareigūnai pripažino susitikimo metu, problemų vasarą kurorte būta ir daugiau. Bene daugiausia dėmesio, aptariant aktualiausias vasarą iškilusias problemas, skirta elektriniams paspirtukams. Š. Vaitkus pabrėžė, jog ši problema ryškėti pradėjo dar praėjusią vasarą, o šiais metais ji tapo itin aktuali. „Elektriniai paspirtukai važinėja pėsčiųjų takais, šaligatviais. Jie rieda be garso, ir neretai yra valdomi nepilnamečių asmenų. Deja, pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus jie yra prilyginami dviračiams, nors realiai išvysto 34 ar net kiek didesnį nei 40 kilometrų per valandą greitį. Nesuvaldžius tokios transporto priemonės, kyla susidūrimai su pėsčiaisiais, sužeidžiami žmonės. Pėstieji nesijaučia saugūs“, – kalbėjo meras.

Š. Vaitkus pabrėžė, jog Palangos miesto savivaldybė, kuri neišdavė nė vieno leidimo teikti elektrinių paspirtukų nuomos paslaugas, ne kartą kėlė šią problemą bei siūlė keisti teisės aktus, kad galingi elektriniai paspirtukai būtų prilyginami ne dviračiams, o mopedams. Tokiu atveju važinėti jie galėtų ne pėsčiųjų takais, o gatvėmis, ir vairuoti šias transporto priemones galėtų tik sulaukę atitinkamo amžiaus bei vairuotojo pažymėjimą turintys asmenys. „Ekologinės transporto priemonės yra gerai, pramoga – taip pat reikalinga. Tačiau būtina tai reglamentuoti, nes kol kas Savivaldybė neturi svertų spręsti elektrinių paspirtukų problemą“, – sakė Š. Vaitkus.

L. Pernavas pripažino, jog ši problema policijos pareigūnams žinoma, ir ją spręsti būtina. Generalinio komisaro teigimu, reikia kuo skubiau keisti įstatyminė bazę. „Labai svarbu imtis reikiamų priemonių, kad galėtume ne spręsti jau iškilusias problemas, o iš anksto užkirsti joms kelią. Mes glaudžiai bendradarbiaujame su kitų šalių pareigūnais, tarp kurių – ir Olandija, kur dviratininkų yra labai daug. Pasidomėsime, kad ši problema sprendžiama kitose Europos šalyse“, – sakė L. Pernavas.

Susitikimo metu Š. Vaitkus taip pat pripažino, jog policijos pareigūnų pagalbos reikėtų ir sprendžiant kitus klausimais – dėl automobilių eismo, papildomo pareigūnų patruliavimo, pagalbos paplūdimio gelbėtojams. Pasak Š. Vaitkaus, kitą vasarą didesnių policijos pareigūnų pajėgų reikės iš Šventojoje, kur auga gyventojų skaičius, taip pat – investicijų potencialas, ir tai būtina įvertinti. Juo labiau kad jau ir šią vasarą žmonių srautas Šventojoje buvo labai didelis. „Tačiau iš esmės policija su savo užduotimis susitvarkė, esu dėkingas pareigūnams“, ­– sakė Š. Vaitkus.

Policijos pareigūnai ir Savivaldybės vadovai sutiko, kad prie šio susitikimo metu iškeltų aktualių klausimų bus grįžta – į pasitarimus, kaip pasirengti artėjančiam kurortiniams sezonui, planuojama iki vasaros susirinkti dar keletą kartų.

„V.P.“ inf.

Palangos savivaldybė meras Šarūnas Vaitkus Lietuvos generalinis komisaras Linas Pernavas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933