Kurorto šeimoms – nemokamos psichologų konsultacijos ir kūrybiniai užsėmimai savaitgaliais

Bendruomeniniuose šeimos namuose surengta ir nemažai tematinių savaitgalių, kuriose šeimoms buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės. Organizatorių nuotr.
Bendruomeniniuose šeimos namuose surengta ir nemažai tematinių savaitgalių, kuriose šeimoms buvo surengtos kūrybinės dirbtuvės. Organizatorių nuotr.

Ugdytistiprią,sveikąirdarniąšeimą – tokius siekius yra užsibrėžusi Palangosmiestosavivaldybėsadministracija, įgyvendinanti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą „Kompleksinių paslaugų šeimai organizavimas ir teikimas Palangos miesto savivaldybėje“. Projektasfinansuojamas iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 8 prioriteto „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ įgyvendinimo priemonės „Kompleksinės paslaugos šeimai“. Projektui vykdyti pasitelktas socialinis partneris – asociacija „Ateities specialistų klubas“.

Pasinaudojo jau per tris šimtus palangiškių

Savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Baranauskienė pasakojo, jog įgyvendinant projektą „Kompleksinių paslaugų šeimai organizavimas ir teikimas Palangos miesto savivaldybėje“ siekiama padėti šeimoms spręsti iškilusius sunkumus bei vykdyti krizių prevenciją. Projektas pradėtas vykdyti pernai rugsėjo pradžioje ir numatytas tęsti iki ateinančių metų rudens. Visoms veikloms įgyvendinti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų gauta 160 tūkstančių eurų.

Anot projekto vykdymą prižiūrinčios Savivaldybės atstovės D. Baranauskienės, siekiama sudaryti sąlygas kurorto šeimoms gauti kompleksiškai teikiamas paslaugas, užtikrinti paslaugų prieinamumą kuo arčiau gyvenamosios vietos, padėti bei mokyti įveikti iškilusias krizes bei derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus.

„Įgyvendinant šį projektą siekiama padidinti paslaugų šeimai įvairovę, prieinamumą bei kokybę. Norima padėti šeimoms ar pavieniams asmenims gauti naujų žinių ar įgūdžių, kurie prisidėtų prie šeimai kylančių sunkumų įveikimo, pozityvios tėvystės metodų taikymo, socialinių įgūdžių ugdymo“, – kalbėjo D. Baranauskienė ir priminė, jog įvairių vykdomų veiklų dalyviais gali būti ir šeimos (tėvai, vaikai), ir vieni gyvenantys asmenys.

Pagal projektą buvo numatyta, kad išvardytomis paslaugomis per dvejus metus galės pasinaudoti per 150 savivaldybės gyventojų, o tas pats žmogus galės gauti net kelias jam reikalingas paslaugas. Tačiau, anot Savivaldybės atstovės, poreikis pasirodė didesnis, nei buvo planuota, ir šiuo metu paslaugomis pasinaudojo jau per 300 asmenų.

Moko įveikti krizes

Konkurso būdu projekto socialiniu partneriu buvo atrinkta mieste įsikūrusi asociacija „Ateities specialistų klubas“, kurios darbuotojaiprieš metus projekto metu įsteigtuose Bendruomeniniuose šeimos namuose(Kretingos g. 7A). priima asmenis, kuriems reikia pagalbos, teikia informaciją apie projekto veiklas, organizuoja reikiamos paramos šeimai teikimą. Apsilankius norinčiajam dalyvauti tam tikrose projektinėse veiklose, koordinatoriai išsiaiškina, kokios psichologinės ar šeimos darnos bėdos kamuoja, kokią kompleksinę pagalbą galima suteikti, nukreipia į jiems tinkamas veiklas. Visos paslaugos gyventojams teikiamos nemokamai, tai, anot Savivaldybės atstovės, ypač aktualu tuomet, kai kalbama apie nepigias teisininko ar psichologo paslaugas.

Bendruomeninių šeimos namų atstovė bei viena iš projekto koordinatorių Ingrida Domarkaitė pasakojo, jog Palangoje gyvenančioms šeimoms teikiamos paslaugos, sietinos su pozityvios tėvystės mokymais, psichologine pagalba, šeimos įgūdžių ugdymu ir sociokultūriniais poreikiais.

Kurorto šeimoms – nemokamos psichologų konsultacijos ir kūrybiniai užsėmimai savaitgaliais, nuotrauka-1

Tėvystės įgūdžių ugdymo paslauga teikiama tikslinei grupei –mieste gyvenančioms šeimoms (jų nariams), auginančioms vaikus. Ši programa padeda norintiesiems tobulinti ar įgyti tėvystės įgūdžius, atskleisti savo ir vaikų gebėjimus bei galimybes, taip pat gali svariai pagelbėti psichologiškai patiriantiems krizes dėl atžalų auklėjimo, bendravimo su vaikais, turinčiais specialiųjų ugdymosi poreikių. Mokymus suformuotose grupėse veda psichologai – lektoriai, specialiai šiems tikslams pakviesti iš kitų miestų. Anot I. Domarkaitės, tai daroma sąmoningai – kad susirinkę palangiškiai nesibaimintų pasakoti apie savo problemas, žinodami, kad atvykę psichologai jų nepažįsta.

Teikiamos ir individualios konsultacijos tėvystės įgūdžių klausimais.

Tiek šeimos, tiek bet kuris palangiškis gali pasinaudoti ir nemokama psichosocialine pagalba. Šia paslauga gali pasinaudoti šeimos (ar pavieniai palangiškiai), patiriančios emocinius išgyvenimus – ligas, netektis, skyrybas, slaugančios asmenis su negalia ar susidūrusios su priklausomybėmis nuo alkoholio, kitų svaiginamųjų priemonių, lošimų. Vyksta šeimų konsultavimas, paskaitos, individualūs pokalbiai. Psichosocialinę pagalbą sudaro individualios ir grupinės konsultacijos.

Teikiamos ir šeimos įgūdžių ugdymo bei sociokultūrinės paslaugos. Jau organizuota ir dar numatoma organizuoti teorinius mokymus, kurių tikslas – ugdyti šeimą, pagrįstą narių savitarpio pagalba, mokyti atpažinti ir įvardyti jausmus, valdyti pykčio išraiškas, atrasti streso įveikos būdus, mokyti, kaip spręsti iškilusius neaiškumus, įveikti tarpusavio santykių ir santykių su vaikais krizes.

Pagalba šeimoms tęsiama ir rudenį

Rugsėjį, o ir kitais mėnesiais, vyks nemokamos psichologo individualios ir šeimų konsultacijos. „Dabar labiausiai akcentuojame psichologo konsultacijas ir pozityvios tėvystės mokymų veiklas“, – sakė projekto koordinatorė I. Domarkaitė.

Psichologas konsultuoja nemokamai

Rugsėjį Bendruomeniniuose šeimos namuose rengiamos nemokamos psichologo individualios ir šeimų konsultacijos.

Jos vyksta kiekvieną rugsėjo trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 16 val.
Būtina registracija: [email protected] arba tel. +370 657 56939.

Bendruomeniniai šeimos namai veikia adresu Kretingos g. 7A, Palanga.

Palangos savivaldybės inf.

Kurorto šeimos nemokamos psichologų konsultacijos kūrybiniai užsėmimai savaitgaliai Bendruomeniniai šeimos namai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,928