Ar alkoholį pirksime specializuotose parduotuvėse? Tai visai realu – su viena sąlyga

Aurelijus Veryga© DELFI / Domantas Pipas
Aurelijus Veryga© DELFI / Domantas Pipas

Laidoje DELFI DIENA svečiavęsis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasakė savo nuomonę dėl specializuotų alkoholio parduotuvių: atsiras tada, kai bus matoma, jog nepasiteisina dabartinės alkoholio vartojimo mažinimo priemonės.

„Ne kartą esame tą sakę, kad šios priemonės (specializuotų alkoholio parduotuvių) svarstymo mes palauksime po to, kai pamatysime, kaip veikia visos kitos priemonės.

Truputį anksti yra spręsti, nes didžioji dalis jų įsigaliojo tik šiemet, nuo sausio 1 dienos. Ir tada būtų galima kalbėti apie specializuotas alkoholio parduotuves, – sakė A. Veryga. – Jei jūs klausiate mano nuomonės apie tai, skandinavų patirtis rodo, kad tai pasiteisina ir tokia praktika leidžia sumažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą. Jei tos priemonės, kurios yra pasiūlytos ir veikia dabar, neveiktų arba nepasiteisintų, aš manau, kad tai būtų svarstytina priemonė.“

Finansų ministras Vilius Šapoka užsiminė apie didesnį akcizą stipresniam alui. Ką apie tai mano Sveikatos apsaugos ministras?

„Kai Vyriausybėje vyko diskusija dėl Seimo narių projektų, kaip suvaldyti stipraus alaus arba stiprių gėrimų mažų pakuočių klausimus, ir buvo ta idėja iškelta, kad labai stipraus alaus prekybos klausimas galėtų būtų sprendžiamas didinant akcizą tokiems gėrimams.

Stiprių gėrimų prieinamumo mažinimas galėtų būtų sprendžiamas nustatant minimalią pakuotę, nes dabar turime labai mažus indelius ir tai yra finansiškai patrauklu. Taigi kodėl gi ne? – sako A. Veryga. – Nes viena ir kita priemonė teisiškai yra galima. Tikslas vienas – kad tie labai pigūs gėrimai kokia nors forma brangtų, kad darytųsi nepatrauklūs problematiškiausiai vartotojų grupei.“

Sugriežtintos priemonės dėl alkoholio prieinamumo, apie kurias kalba ministras A. Veryga, Lietuvoje įsigaliojo nuo sausio 1 d. Remiantis priimtomis Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis, alkoholio negali įsigyti asmenys, nesulaukę 20 - ies metų, taip pat prekybos centruose sutrumpintas alkoholio prekybos laikas – nuo pirmadienio iki šeštadienio jo galima įsigyti nuo 10 iki 20 val., o sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val.

DELFI

alkoholis specializuotos parduotuvės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938