Palangos miesto garbės pilietei Malgožatai Omilanovskai šeštadienį Kurhauze bus įteiktos regalijos

Danuta Matloch nuotr.
Danuta Matloch nuotr.

Šeštadienį, rugsėjo 15 d., Kurhauzas atvers duris itin iškilmingam renginiui – 17 val. čia vyks Palangos miesto garbės pilietės regalijų įteikimo ceremonija. Regalijos bus įteiktos Lenkijos mokslininkei, europinės reikšmės kultūros istorikei, Palangos miesto istorijos tyrinėtojai, profesorei, habilituotai daktarei Malgožatai Omilanovskai (Małgorzata Omilanowska).

M. Omilanovska įvertinta už ypatingus nuopelnus Palangos miestui – savo darbais ir veikla mokslo ir kultūros srityje ji Palangos vardą garsina ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Lenkijos profesorė atliko išskirtinės svarbos ir vertės Palangai darbą – sukūrė ir paskelbė monografiją „Pabaltijo Zakopanė. Palanga Tyszkiewiczių laikais“ („Nadbałtyckie Zakopane. Połąga w czasach Tyszkiewiczów“, Warszawa, 2011). Ši knyga, kurioje paskelbti profesorės tyrinėjimai, buvo išleista 2011 m., o neilgai trukus leidinys išverstas ir į lietuvių kalbą.

Autorė daug metų tyrinėjo grafų Tiškevičių laikųPalangą, pasitekdama įvairių šalių archyvinę, ikonografinę medžiagą, dokumentus,ir yra geriausia to laikmečio Palangos istorijosžinovė. M. Omilanovska Lietuvos dailės muziejaus metraštyje (t. 9, 2007) publikavo straipsnį „Franzo Schwechteno, Édouardo André ir Stanisławo Witkiewicziaus projektai Palangoje“. Jame pirmą kartą buvo paskelbti vokiečių architekto F. Schwechteno Palangos rūmų statybos brėžiniai, kurie buvo saugomi Berlyno archyve. Profesorės publikuoti brėžiniai labai pasitarnavo, atkuriant autentišką Palangos grafų Tiškevičių rūmų (dabar – Gintaro muziejus) struktūrą.

Palangos miesto garbės pilietės vardą M. Omilanovskai Palangos miesto savivaldybės taryba suteikė daugiau nei prieš metus – 2016 m. gruodį, tačiau dėl objektyvių priežasčių mokslininkė neturėjo galimybės anksčiau atvykti į Palangą bei dalyvauti regalijų įteikimo ceremonijoje.

 „V.P.“ inf.

Palangos miesto garbės pilietė Malgožata Omilanovska šeštadienis Kurhauzas įteikta regalijos
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,928