NBA žaidėjų reitinge – solidus Valančiūno šuolis į viršų ir įvertinimo sulaukęs Sabonis

Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis USA Today Sports nuotr.
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis USA Today Sports nuotr.

Kasmet Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) krepšininkus reitinguojantis JAV sporto žiniasklaidos gigantas „Sports Illustrated“ įvertino Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį. Abu lietuviai pateko į antrąją reitingo dalį, kurią sudarė 51-100 vietas užėmę krepšininkai.

Šeštą sezoną sužaidęs Valančiūnas šiemet šoktelėjo į viršų per 17 pozicijų – jam buvo skirta 63-oji vieta. Pernai uteniškis įsitaisė 80-oje pozicijoje, o 2016-ais tame pačiame reitinge liko 62-as.

„NBA krepšiniui atsisakant tipinių centrų, Valančiūno perspektyvos buvo niūrios. Pastebėtas kaip potencialus „Visų žvaigždžių“ dalyvis, Lietuvos rinktinės centras tapo natūralios atrankos pavyzdžiu: kokia tikimybė, jog gremėzdiškas 213 cm ūgio vidurio puolėjas nebus nustumtas į paraštes atkrintamosiose?

Vietoje to permainų siekiant pakeisti savo žaidimą ir taip tapti pilnaverčiu komandos centru, Valančiūnas pasirinko lengvesnę formą: JV dėjo maksimalias pastangas žaisdamas mažiau, naudojosi žemesnių varžovų centimetrais medžiodamas galimybes atakuoti krepšį aukštu procentu ir taip palaipsniui jautėsi užtikrinčiau gindamasis toliau nuo krepšio.

To rezultatas? 26-erių Valančiūnas 2018-ųjų atkrintamosiose pademonstravo savo tvirtumą, per 10 rungtynių užfiksavo 6 dvigubus dublius, susitvarkė su Vašingtono „Wizards“ centru Marcinu Gortatu, o pirmajame mače su Klivlando „Cavaliers“ atseikėjo 21 tašką ir atkovojo 21 kamuolį. Taip, „Raptors“ galiausiai kapituliavo, bet vargu ar Valančiūnas buvo jų silpniausia grandis. 

Demonstruodamas puikų patvarumą, judesių arsenalą po krepšiu ir dar solidesnį žaidimą naujame vaidmenyje, Valančiūnas apsaugojo savo ateitį“, – rašoma apie JV, kuris liko aukščiau nei pripažinti NBA centrai DeMarcusas Cousinsas ir Dwightas Howardas, įsitaisę atitinkamai 68 ir 69 vietose.

Permainų sezoną išgyvenęs ir Indianos „Pacers“ klube atsiskleidęs Sabonis buvo įvertintas 79-ąja vieta. 

„Viskas, ko Domantui reikėjo, tai – erdvės realizuoti save. Oklahomos „Thunder“ jam to nesuteikė. Pasikvietus jį 2017-ais, „Thunder“ išstūmė Sabonį ties tritaškiu ir pyko, kai lietuviui nesisekė. Įvykusios permainos suteikė postūmį jo karjeroje. Persikėlus į „Pacers“, lūkesčiai buvo kur kas švelnesni – leisti 22-ejų krepšininkui išmėginti save, klysti ir atrasti savo vietą.  

Sabonis gavo galimybę išnaudoti savo stiprybes ir tuo pačiu tobulėti. Jo žaidimas drastiškai pakito. Sprendimų priėmimas žaidimo du prieš du situacijose ir žaidimas po krepšiu Saboniui buvo pagrindas, kuriose jis jautėsi patogiai ir skaitė žaidimą. Tarp Sabonio ir Victoro Oladipo užsimezgė ryšys. „Pacers“ dėjo viltis į Sabonį, kuris tarsi nuėmė naštą nuo gynėjų, kai šie įkliuvo į spąstus atkrintamosiose. 

Domantas – nėra idealus, susirūpinimas dėl jo švelnios gynybos yra suprantamas, tačiau jo žaidimo pojūtis sufleruoja, kad Sabonis – neeilinis talentas“, – atsiliepiama apie Sabonį.

Latvis Kristaps Porzingis tarp europiečių buvo įvertintas aukščiausiai – 52-ąja vieta. Dario Šaričius – 54-as, Ricky Rubio – 57, Nikola Mirotičius – 60, Evanas Fournier – 92, Dirkas Nowitzki – 96, o Pau Gasolis – 98.

Paskutinę vietą reitinge užėmė Lonzo Ballas. 1-50 vietas užėmusius krepšininkus „Sports Illustrated“ atskleis artimiausiu metu.

basketnews.lt

NBA žaidėjų reitingas Jonas Valančiūnas Domantas Sabonis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,931