Skvernelis rimtai užsimojo tramdyti kainas: vien prekybos tinklais neapsiribos

© Bendrovė "Maxima"
© Bendrovė "Maxima"

Rūta Grigolytė,

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad priemonių planas, pagal kurį bus siekiama pažaboti kainų augimą, apims ne tik prekybos tinklus, bet ir oligopolinius gamintojus bei daug kitų sričių.

Pirmajame šios rudens sesijos Seimo posėdyje, premjerui pristačius Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus, konservatorius Andrius Kubilius replikavo pasigedęs dėmesio problemai, apie kurią pastaruoju metu kalbėta – apie „karą su kainomis“ ir kaip jos bus sureguliuotos.

„Tai kodėl kažkokių įstatymų iniciatyvų kol kas nesimato programoje?“, – klausė A. Kubilius.

Anot jo, kainų augimo priežasčių reikėtų ieškoti ne tik prekybos tinkluose, bet ir tarp stambių trąšų gamintojų, grūdų supirkėjų, kurie „skriausdami žemdirbius užsidirba milijoninius pelnus“.

 Ministras pirmininkas atsakė, kad Vyriausybė parengs įstatymų projektus – juos pateiks.

„Kol kas yra pirminiai siūlymai. Noriu pabrėžti, kad nekalbame apie kainų reguliavimą, o apie vartotojų teisių visapusišką apgynimą. Paminėti ir prekybos centrai, lygiai taip pat ir kitos oligopolijos, taip pat ir paminėtose srityse, nesuprimityvinant vien į prekybos centrus, ir dar daugiau sričių“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Saulius Skvernelis© DELFI / Karolina Pansevič

Pasak Vyriausybės vadovo, dabar bus pradėtos konsultacijos su socialiniais partneriais, o tada – Vyriausybė Seimui teiks įstatymų projektus.

ELTA primena, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimo kalboje, kurią posėdyje pirmadienį perskaitė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, taip pat buvo pabrėžiama, kad vienas didžiausių rūpesčių žmonėms šiuo metu yra augančios kainos, bet Vyriausybė ir Seimas turi visas priemones suvaldyti tokią problemą.

„Vienas didžiausių rūpesčių žmonėms – augančios kainos. Visi sprendimai, kaip gerinti konkurencinę aplinką, galinčią realiai mažinti kainas, – Vyriausybės ir Seimo rankose. Tik atsakinga politika kuria pasitikėjimą valstybe. Būtent atsakinga politika prisiimti ir įvykdyti įsipareigojimai atvėrė mūsų šaliai svarbiausių tarptautinių organizacijų duris, o praėjusios Seimo sesijos metu Lietuva pagaliau tapo ir visateise Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nare“, – teigiama prezidentės kalboje“, – pabrėžia šalies vadovė.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad Vyriausybė rengia planą, kuriame numatytos priemonės sumažinti prekybos tinklų dominavimą ir skatinti smulkųjį verslą.

© DELFI / Domantas Pipas

Naujienų portalas Delfi.lt paskelbė gautus duomenis, kad Vyriausybė įvertins daugiau nei dvidešimt priemonių – nuo prekybos tinklų užimamos rinkos dalies matavimo savivaldybėse iki sutarčių tarp prekybos tinklų ir tiekėjų reglamentavimo. Portalo duomenimis, planuojama iš prekybininkų reikalauti skaidresnės apskaitos, kuri leistų lengviau nustatyti, kiek šie uždirba, bausti už per didelę rinkos koncentraciją ir skatinti smulkųjį verslą.

S. Skvernelis patvirtino, kad ši žinia yra tikra, tačiau priemonių planas dar nėra galutinis.

ELTA

Skvernelis rimtai užsimojo tramdyti kaina prekybos tinklai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936