Seimas rudens darbo sesiją pradeda su priešrinkiminiu kvapu

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.

Simona Voveriūnaitė BNS ir lrytas.lt inf.

Pirmadienį Seimas pradėjo rudens sesiją, pagrindiniai jos akcentai bus kitų metų biudžeto tvirtinimas, referendumo dėl dvigubos pilietybės paskelbimas, naujas tyrimas dėl neteisėto poveikio politikams.

Pirmadienį prasidėjusi penktoji eilinė sesija žymi ir šios Seimo kadencijos vidurį.

Visgi, sesiją opozicija vertina paprastai – priešrinkiminis laikotarpis apsunkins darbą.

„Pirmiausia, ką daro valdantieji – tai naujas komisijas, tai nėra visiškai išgirstas prezidentės kvietimas telktis naujiems ir rimtiems darbams. Tai komisijos, o tada – prezidentės veto atmetimas, kad bet kokia kaina būtų priimti tie įstatymai, kurie kelia labai daug sumaišties visuomenėje – turėsime tikrai tokius priešrinkiminį politinį sezoną“, – taip situaciją ir būsimus darbus vertino G.Landsbergis.

Jo teigimu, bus keista žiūrėti į bet kokią premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybės darbą, nes jis vis dar neatsako į klausimą, ar dalyvaus prezidento rinkimuose. „Daugelį įstatymų ir iniciatyvų bus galima vertinti per tą prizmę, ar jam nėra tiesiamas raudonas kilimas į rinkimus“, – kalbėjo konservatorius.

G. Landsbergio teigimu, net kelios planuojamos naujos komisijos Seime, yra skirtos „kartais skirti sudoroti politinius oponentus, daugiau, nei spręsti svarbiausius klausimus.

Jis neatmetė galimybės, kad dėl valdančiųjų noro kurti komisijas, kreipsis į Konstitucinį teismą. Kuris turėtų išsiaiškinti, ar nėra piktnaudžiaujama Konstitucija. 

„Noriu priminti KT išvadą, kad Seimo komisijos, turinčios specialaus tyrimo statusą, turi būti organizuojamos tik pačiais svarbiausiais valstybei klausimais. Mes planuojame kreiptis į KT – ar iš tiesų visos tos komisijos atitinka KT suformuotą doktriną?“, – sakė G. Landsbergis.

Įvardija biudžetą

Premjeras S.Skvernelis, paklaustas, kurie klausimai šioje Seimo sesijoje yra svarbiausi, pirmiausia įvardijo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo išvadų pagrindu priimtus įstatymų projektus. „Taip pat turėsime grįžti prie sveikatos reformos, labai svarbūs klausimai susiję su mokslo ir studijų įstatymo pakeitimu. Aišku, vienas iš svarbiausių dalykų bus valstybės biudžeto priėmimas“, – darbus vardijo premjeras.

Paklausus jo apie komisijas, premjeras teigė, kad tai yra politikų valia apsispręsti. „Kokia bus galutinė valia, mes dar matysime“, – kalbėjo jis.

Premjeras gana piktai sureagavo į opozicijos keliamą jo kandidatavimo prezidento rinkimuose klausimą. „Man tikrai atleiskite už tokį pasakymą – čia yra jo nuomonė. Esu Vyriausybės vadovas, nuo pirmos dienos dirbu tam, kad įgyvendinčiau lūkesčius, kuriuos turi rinkėjai. Tą darysiu ir ateityje“, – sakė jis.

Viskas dėl visuomenės žinių

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis taip pat įvardijo svarbiausius Seimo sesijos klausimus.

„Vienas svarbiausių sprendimų – bus biudžetas. Turime planuose porą veto, sprendimą dėl dvigubos pilietybės, sveikatos apsaugos reforma“, – sakė R.Karbauskis.

Politikas nesutiko, kad naujų komisijų darbą galima vadinti „keršto komisijomis“. „Nežinau, ką reiškia keršto komisijos, išsiaiškinti, kodėl valstybė taip brangiai skolinosi krizės laikotarpiu. Ar tai kerštas? Tai tik supratimas, kad milijardai eurų buvo išmesti į orą keistais sprendimais. Visi kiti tyrimai – negi žmonės nenorėtų žinoti kai kurių aspektų“, – kalbėjo R.Karbauskis.

„Manau, kad visuomenė turi žinoti“, – teigė valstiečių lyderis.

Svarbiausi darbai

Sesijos darbų programos projekte išskirta dešimt prioritetų: kitų metų biudžetų tvirtinimas, socialinės atskirties mažinimas, demografijos, migracijos ir integracijos 2018–2030 metų strategijos priėmimas, neįgaliųjų integracija ir paramos jiems užtikrinimas, sveikatos priežiūros paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas, aukštųjų mokyklų valdymo bei studijų finansavimo modelio tobulinimas, vietos savivaldos ir bendruomenių stiprinimas, valstybės energetikos ir transporto sektoriaus efektyvinimas, korupcijos mažinimas, valstybės gynybos užtikrinimas.

Šią sesiją valdantieji taip pat planuoja pradėti naują parlamentinį tyrimą dėl įtakos politikams, tarnautojams ir politiniams procesams. Specialiajai komisijai norima pavesti ištirti 2008 – 2016 metais galbūt darytą įtaką rinkimų eigai, koalicijų formavimui, partijų finansavimui, teisėkūros procesui, valstybės tarnautojų skyrimui.

Pagal sumanymą, šis tyrimas turėtų trukti iki kitų metų gegužės. 2019 metų gegužę Lietuvoje vyks prezidento ir Europos Parlamento rinkimai.

Iš viso rudens sesijos darbų programos projekte įrašyta apie 600 teisės aktų projektų be lydimųjų dokumentų. Planuojama surengti apie 50 plenarinių posėdžių.

lrytas.lt

GABRIELIUS LANDSBERGIS SAULIUS SKVERNELIS SEIMAS RAMŪNAS KARBAUSKIS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936