Arvydas Sabonis apie rinktinės bėdas: „Ką turime sakyti? Tai reikalaukime žaidėjų ir iš NBA“

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.

„Bendrą projektą planuojame tiek su Latvijos, tiek ir su Estijos krepšinio federacijomis. Po metų žiūrėsime, ar pasisekė mums kelti moterų krepšinį“, – tardamas pirmąjį žodį ir pristatydamas naują tarptautinę moterų krepšinio lygą sekmadienį Vilniaus „Siemens“ arenoje teigė Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Sekmadienį prieš Lietuvos ir Latvijos vyrų krepšinio rinktinių kontrolinę akistatą buvo pristatyta naujoji moterų lyga, kuri dar neturi aiškaus pavadinimo ir net dalyvių, tačiau joje turėtų kovoti Lietuvos, Latvijos ir Estijos komandos.  Mat Lietuva bando gelbėti į liūną patekusią savo moterų krepšinio lygą, kuri po sezono prarado kelias pirmaujančias turnyro komandas: dėl finansinių problemų savo egzistavimą baigė Kauno rajono „Hoptrans-Sirenos“ ir Marijampolės „Sūduva“.

Po pokalbių apie moterų krepšinį kalba užėjo ir apie Lietuvos krepšinio rinktinę: pirmą kartą šalies istorijoje nacionalinės komandos strategas negali surinkti į ekipą norimų žaidėjų, nes mūsų klubai nėra geranoriškai nusiteikę ir D.Adomaitis klausė jau ne retoriškai: tai kurioje šalies krepšinio piramidėje atsidūrė Lietuvos krepšinio rinktinė, jei komandos nenori išleisti savo žaidėjų ir jiems patiems palieka

„Žinote, žiniasklaida ir trenerį spaudžia dėl šių atsakymų, ir mane spaudžia. Lietuvos krepšinio federacijos pozicija yra aiški – kito kelio mes neturime ir kitaip nebus. Visos federacijos turi tą pačią bėdą su žaidėjais, nors ir situacijos yra skirtingos. Ir krepšininkai yra skirtingo amžiaus, ir skirtingų bėdų turi. Kitaip nebus“, – lrytas.lt kalbėjo LKF prezidentas A.Sabonis.

- Tačiau situacija su šalies rinktine nėra gera, jei reikia per jėgą formuoti nacionalinę komanda, - lrytas.lt paklausė A.Sabonio.

– Tai tegul Lietuvos žiniasklaidos ir krepšinio žurnalistai pasivažinėja per Europą, tegul pabendrauja su kitų valstybių krepšinio federacijomis. Tegul žurnalistai paklausia – ar tų valstybių vadovams patinka toks FIBA sugalvotas formatas. Ar tai gera idėja, ar finansiškai yra geras projektas ir kiekvienos šalies krepšiniui naudingas. Reikia analizės – tegul Lietuvos sporto žiniasklaida padaro gerą darbą visiems. Bus tuomet aišku, ar ši atranka sukelia problemas tik Lietuvai ar kalbame apie visas valstybes.

– Bet mes kalbame labiau apie mūsų kiemą – jei kitų šalių klubai be problemų išleidžia mūsų krepšininkus į rinktinę, tai mūsų šalies – nelabai.

– Tai čia reikia žiūrėti ne per mūsų kiemo prizmę – tik per FIBA. Ji sprendžia. Jūs norite pasakyti, kad mūsų žaidėjai nenori žaisti rinktinėje?

 – Bet Kauno „Žalgiris“ nenori leisti savo krepšininkų į rinktinę per atrankos „langus“.

– Tai ką ir aš sakau: noriu pasakyti, kad tai ne tik Lietuvos situacija. Tai mūsų situacija? Todėl ir kalbu, kad reikalinga bendra įvykių analizė ir aiški situacija su ta FIBA atranka. Jei žiniasklaida pradės rimtai kalbėti apie esamas problemas su šia atranka, galbūt, pagaliau ta žinia nukeliaus ir iki pačios FIBA.

– Bet juk Lietuvos krepšinio federacija dalyvauja FIBA renginiuose.

– Aš manau, kad yra pozicija, kuri turi būti aiškiai išdėstyta. Reikia visiems sužinoti, kada buvo sugalvotas toks varžybų formatas, kodėl ir kaip. Tai tegul Lietuvos žiniasklaida pavažinėja, išsiaiškina visą situaciją su visomis krepšinio šalimis, o ne puola sensacijas ar „bombas“ daryti. Tada, kai bus analizė ir sudėlioti taškai, tuomet ir manęs nereikės klausinėti dėl situacijos su rinktine ir žaidėjais.

– Bet ar Lietuvos krepšinio federacija neturėtų pasakyti mūsų šalies klubams, kad jie privalo išleisti žaidėjus į rinktinę?

– Kam sakyti? Tai jei Lietuva turi sakyti savo klubams, ji privalo tai pasakyti ir NBA ekipms. Ir? Kas nors sako apie tai NBA komandoms? Geriau kalbėkime apie šio atrankos turnyro analizę, po kurios būtų aišku, ar jis geras.

lrytas.lt

ATRANKA ARVYDAS SABONIS LIETUVOS VYRŲ KREPŠINIO RINKTINĖ LIETUVOS KREPŠINIO FEDERACIJA LKF FIBA
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938