Prekybininkai – apie skanautojų įpročius ir perkamiausią sezono žuvį skumbrę

Vaido rūkyklos kolektyvas nepagailės patarimų, kaip geriausiai vežti žuvį savo artimiems žmonėms, netgi į užsienį. „V.P.“ nuotr.
Vaido rūkyklos kolektyvas nepagailės patarimų, kaip geriausiai vežti žuvį savo artimiems žmonėms, netgi į užsienį. „V.P.“ nuotr.

Pajūrio tikriausiai neįsivaizduojame be žuvies. Vos priėjus prie prekystalio, vilioja lengvas dūmo aromatas, kuris primena senąsias mūsų tėvų ir senelių kulinarinio paveldo tradicijas. O žuvies Palangoje tikrai netrūksta. Vien J. Basavnavičiaus gatvėje veikia keliolika prekyviečių. Tiesa, siūloma žuvis rūkyta, ne šviežia.

Kainos auga greičiau nei žmonių pajamos

Paragavus, burnoje pasijunta sūrokas, bet nepaprastai gardus rūkytos žuvies skonis, atsiskleidžia į žuvį įsigėrę prieskoniai: česnakai, pipirai ir kitokios žolelės, kurias kruopščiai parenka žuvį rūkantys profesionalai, kiekvienas jų turi savitą receptūrą.

Rūkytas karšis – vyrų pamėgta žuvis, tačiau perkamiausia – skumbrė

„Šis žuvies prekybos taškas gana senas, veikia apie 10 metų. O aš jame darbuojuosi antrus metus. Prekiauju ir Baltijos jūros žuvimi, ir atvežtine. Darbuojuosi be išeiginių, pats sau darbo vietą susikūriau. Šį sezoną orai buvo geri, žmonių tikrai netrūko. Nepaisant to, didžiulis srautas, masė žmonių – eina pro šalį. Galiu pasakyti viena: Lietuvoje kainos auga greičiau nei žmonių pajamos, tad neretai pastebiu, kad kurorto svečiai sustoja prie prekystalio, bet įsigyti produkcijos negali. O būdavo laikai, kuomet ir užsienio turistai, pamėgę mūsų žuvį, masiškai pirkdavo jos lauktuvėms. Deja, dabar ir jie labiau savo išlaidas skaičiuoja, produkcija taip sparčiai nebejuda. Jei perka, tai vos vieną kitą gabaliuką pakramsnoti. Mano prekyvietėje žuvies kainos „nesikandžioja“. Karšis – nuo 5 iki 7, skumbrė – po 4, ešeriukai bei skumbrės išklotinė– už 3, o vadinamasis Kapitonas – 10 eurų už vienetą. Na, o pats brangiausias ungurys gali kainuoti apie 50 eurų. Jei poilsiautojai neišpirks – pats valgysiu“, – juokavo prekybininkas Dainius.

Ponas Dainius Palangoje žuvimi prekiauja antrus metus

Jis atviravo produkciją imąs iš Vydmantuose esančios rūkyklos. Tai yra labai patogu, nes patys gamintojai produkciją atveža, pristato. Jam belieka tik patraukliai susidėti ir laukti klientų.

Vyresnieji ar vietiniai dažniausia perka turgavietėje

Prekybininkė Elytė atviravo, kad pastarąjį sezoną prekyba žuvimi buvusi nebloga. Moteris tikino, kad žmonės dabar labai išrankūs, ateina, ilgai renkasi, palygina kainas su kitur matytomis. O juk J. Basanavičiaus gatvėje pati brangiausia prekyba.

Anot pašnekovės, vyresnieji ar vietiniai dažniausiai žuvį perka turgavietėje, o atvažiavę svečiai iš Plungės, Telšių, Šiaulių į turgų neužsuka, tad prekinasi čia. Jie nuolatiniai ponios Elytės klientai. Moteris atviravo, kad populiariausia šio sezono žuvis, kurios išpirkta daugiausia, buvo skumbrė. Labai mėgstama visokia – ir karšto, ir šalto rūkymo, pagal skonį.

Vilniečių pora tikino, kad rūkyta žuvis – tradicinis jų užkandis būnant Palangoje

Jaunimas labai mėgsta užkrimsti kalmarų ar rūkytų aštuonkojų. Šiuos egzotiškus delikatesus, anot prekybininkės, jaunuoliai nusiperka ir iš kart kramsnodami nueina. Tai vienas populiaresnių užkandžių.

Elytė labai džiaugėsi, kad jos klientai labai kultūringi, vis mažėja girtų. „Žmonės į Palangą atvyksta pasidžiaugti gamta, jie mandagūs, neteko pastebėti jokių išsišokimų. Be abejo, naktimis aš nedirbu, tad negaliu pasakyti, kas J.Basanavičiaus gatvėje pramogauja tamsiuoju paros metu“, – kalbėjo šešiasdešimt šešerių metų moteris, kuri vasarą leido prekiaudama žuvimi.

Akį traukė rūkyti šamai

O štai ant ponios Stanislavos prekystalio puikavosi rūkyti šamai. „Jų skonis panašus į ungurių, bet kaina gerokai mažesnė. Šamą pas mane galite įsigyti po 12 ar 13 eurų už vienetą“, – kalbėjo prekybininkė. Ji rekomendavo paskanauti ir upėtakių, kurių vieneto kaina priklauso nuo svorio. Mažiuką galima nusipirkti už 5, didesnį – už 20 eurų. Anot pašnekovės, visų žuvų karalius – ungurys. Jei kišenė kiek platesnė ir joje yra 40 eurų, galite paskanauti šio delikateso, o ir lauktuvėms jis labai tinka.

Patyrusi prekybininkė rekomendavo, jog tėveliai vaikams pasirinktų žuvį be ašakų. Jos nuomone, tam labai tinka paltusas ir vilkžuvė. „O štai karšis – vyrų žuvis, puiki užkanda prie tam tikro gėrimo. Upėtakis – šeimos žuvis. Ponių mėgstamiausia žuvis – riebžuvė. Ją šeimininkės renkasi prabangioms puotoms, nes visiškai nėra ašakų, o iš nedidelio kiekio galima pagaminti gausybę sumuštinukų, kurie tirpte tirpsta burnoje“, – nuoširdžiai apie savo produkciją kalbėjo pardavėja. Ponia Stanislava – ne vietinė, ji į Palangą atvyksta prekiauti iš Kretingos. Per trumpą laiką jau susiformavo ir nuolatinių pirkėjų gretos. Kol mes šnekučiavomės, vilniečių pora įsigijo žuvies. Svečiai tikino, kad rūkyta žuvis – tradicinis jų užkandis būnant Palangoje.

Lauktuvių rinkinys: karšis, skumbrė, ešerys

Užsukome ir į pono Vaido žuvies rūkyklą. Čia darbavosi visas kolektyvas. Nors rūkykla įsikūrusi patalpoje, tačiau kainos panašios kaip ir visuose kituose prekybos žuvimi vietose: skumbrė – po 3, ešeriukai – nuo 4 iki 6, kapitonas – nuo 5 iki 9 eurų už vienetą.

Prekybininkai akcentavo, kad žuvelė čia rūkoma vietoje, dedamos alksnio malkos ir pjuvenos. Ne pramoniniu būdu rūkoma produkcija žmonių labai mėgiama. Prieš tai žuvis sūdoma, o visas procesas vyksta 5-6 valandas. Pagrindiniai prieskoniai – ne kokie nors mišiniai, o natūrali druska ir pipirai, dar šiek tiek česnako, kuris čia pat vietoje susmulkinamas.

Čia dirbanti prekybininkė mums pasakojo, kad ir pas juos lankosi nuolatiniai valgytojai, kurie pripažįsta čia rūkomos žuvies kokybę, o kartais ir į Šventąją užsuka, mat rūkyklėlė veikė ir ten, o žmonės galėjo stebėti visą procesą. Jiems parodoma, kaip žuvis džiūsta, kaip ji kabo, kaip pamažu į ją skverbiasi dūmas ir karštis.

Vaido žuvies rūkykloje galima paskanauti ne tik rūkytos žuvies. Kavinės virėja išverda labai skanios ir visų mėgiamos žuvienės iš lašišos. Ja didžiuojasi visas kolektyvas, o svarbiausia, kad ši sriuba kainuoja vos du eurus.„Geriausias virėjo įvertinimas – kliento tuščia lėkštė. Paragavus žuvienės, visi ją tuščią ir palieka“, – kalbėjo prekybininkė.

Ji yra sukaupusi ne vieną patarimą, kaip žuvies produkciją net užsienyje gyvenantiems giminaičiams nesugedusią pristatyti.Moteris teigė, jog karšis, skumbrė ir ešerys tapo kone tradicinis lauktuvių rinkinys, kurį turistai veža iš Palangos savo artimiesiems.

Rūkyklos žuvies kolektyvas atviravo, kad turi stacionarias rūkyklas ir mobilias – ant ratų, kurias gali užkurti net šalčiausią dieną. Per stintų šventę ar žiemą mobilios rūkyklos nesustoja veikusios, tad poilsiautojai gali stebėti, kaip rūkoma žuvis, ir šaltuoju metų laiku.

Prekybininkai skanautojai įpročiai perkamiausia sezono žuvis skumbrė žuvis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938