Gėlių ir šypsenų jūra: šventiškai startavo naujieji mokslo metai

Apsilankęs visose Palangos mokyklose, išskirtinį dėmesį miesto vadovas skyrė pradinukams, jiems linkėjo gerų mokslo metų. „V.P.“ nuotr.
Apsilankęs visose Palangos mokyklose, išskirtinį dėmesį miesto vadovas skyrė pradinukams, jiems linkėjo gerų mokslo metų. „V.P.“ nuotr.

Rugsėjo trečiąją dieną plačiai atvertomis durimis palangiškius moksleivius sukvietė Palangos savivaldybės mokyklos. Čia po vasaros poilsio vėl suskambo vaikų juokas, pirmoji naujųjų mokslo metų diena pasitikta su nenumaldomu jauduliu bei gera nuotaika.

Mokslo metų pradžia išskirtinė tiems, kuriems mokyklos skambutis nuskamba pirmąjį kartą, o į klases patys jauniausieji žengia vedini vyresniųjų moksleivių ar pirmosios mokytojos. Visas mokyklos kolektyvas perduos savo tradicijas, kultūrą ir patikės puoselėti tradicijas tiems, kurie čia ketina leisti gražiausias savo vaikystės dienas. Nauji mokslo metai pasitinkami su naujomis viltimis, tai pats puikiausias laikas pasižadėti gerai mokytis, tinkamai elgtis.

Pedagogams linkėjo kantrybės

Taip pat labai svarbu, kad mokykla jaustų viso miesto rūpestį ir pagarbą. O tai, kad ugdymo įstaigų reikšmė ir svarba miestui pripažįstama, rodo ir Palangos mero Šarūno Vaitkaus ištarti sveikinimo žodžiai.

Apsilankęs visose Palangos mokyklose, išskirtinį dėmesį miesto vadovas skyrė pradinukams, jiems linkėjo gerų mokslo metų ir prašė suprasti mokslo, žinių, aukštų pasiekimų svarbą tiek savo miestui, tiek kraštui, tiek visai Lietuvai. Jis sveikino visus su išskirtine mokslo metų pradžia, kai visa Lietuva mini šalies nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, ir kvietė moksleivius drąsiai žengti nelengvu, tačiau labai įdomiu pažinimo keliu, ragino neužsisklęsti savyje, atviromis širdimis ir su nenumaldomu smalsumu priimti pažinimo lobius.

Sveikinimo žodžius miesto vadovas skyrė ir, žinoma, pedagogams bei jų ugdytinių tėvams.„Brangūs mokinių tėveliai, kiekvieni mokslo metai atneša pokyčių ir į jūsų gyvenimą. Palydėję savo vaikus į ugdymo įstaigas, pasitikėkite pedagogais, bendradarbiaukite su jais bei drauge siekite geriausių savo vaikų mokslo rezultatų, būkite aktyvūs švietimo bendruomenės nariai. Gerbiami pedagogai, kiekvieną rugsėjį jums patikimas brangiausias visuomenės turtas – vaikai. Būkite jautrūs ir supratingi, dosniai dalinkitės savo žiniomis su jaunaisiais kurorto gyventojais. Su meile ugdykite mūsų ateitį – vaikus – bei kantriai veskite juos pažinimo keliu. Te nauji mokslo metai kiekvienam švietimo bendruomenės nariui būna sėkmingi, dosnūs naujų žinių, atradimų bei pažinimo džiaugsmo“, – sveikino visus susirinkusiuosius miesto meras ir iškilmingai įteikė po šimtmečio moksleivio ženkliuką visiems pirmokėliams.

Sveikino mokyklų vadovai

Savo mokyklų bendruomenes sveikino ir ugdymo įstaigų vadovai. Jie linkėjo džiugiai pasitikti šiuos mokslo metus, su nenumaldomu žinių troškuliu kopti į mokslo ir žinių viršūnes, o visiems kartu bendradarbiaujant įveikti sunkumus, dirbti visiems, kad būtų įgyvendintos naujos idėjos, nauji projektai. Palangos Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos vadovė Laimutė Benetienė akcentavo, jog per vasarą jos vadovaujamos įstaigos mokytojai uoliai dirbo, kėlė kvalifikaciją, kad savo moksleivius galėtų pasitikti pasisėmę naujų žinių, naujų idėjų.

Mokyklų prieigose linksmybių netrūko, skambėjo eilės, muzika, šventė buvo paįvairinta šokiais. Mokslo ir žinių šventę Vlado Jurgučio pagrindinėje mokykloje vedė šeštokai Amelija Būtenytė ir Juozas Korsakas, skambėjo Domanto Vaitkaus atliekamos dainos.

Pirmojoje pamokoje lankėsi ir Palangos Sporto centro komanda, kuri pasakojo apie sporto, sveikos gyvensenos reikšmę ir kvietė moksleivius įsilieti į sportuojančių palangiškių gretas, lankyti būrelius, kurie padėtųtapti stipriais, drąsiais ir vikriais kurorto gyventojais, neabejingais ne tik miesto kultūrai, bet ir formuojančiais sveiko kurorto veidą.

Geri moksleivių pasiekimai

Mokslo metų išvakarėse paklausta, kuo galime didžiuotis ir džiaugtis Palangoje, kalbant apie mokymo įstaigas bei moksleivius, miesto Švietimo skyriaus vadovė Laima Valužienė teigė ką tik buvusi Švietimo ir mokslo ministerijos pasitarime, jame išgirdo, jog vis dar esame tarp savivaldybių lyderių su aukščiausiais mokinių pasiekimais: ketvirtokų, šeštokų, dešimtokų bei valstybinės brandos egzaminų rezultatais.

„Aukšta mokytojų kvalifikacija ir tai, kad visos mokyklos įgyvendina bent vieną prevencinę programą, išties yra didelis pasiekimas Palangai. Tiesa, reikėtų daugiau padirbėti, kad patys mokiniai mokyklose jaustųsi gerai. Čia mūsų rodiklis yra šiek tiek žemesnis. Mes pasiekiame aukštų rezultatų, bet per daug spaudžiame moksleivius. Kol kas tai yra tik mano išvada, negaliu kalbėti už visus“, - savo nuomonę dėstė vedėja.

Ji paminėjo, jog daug miesto vaikų lanko neformaliojo švietimo mokyklas: meno, Sporto centro, Moksleivių klubą. Palangos savivaldybės stiprybė – vaikų įsitraukimas, noras mokytis ne tik mokyklose, bet ir neformaliojo ugdymo centruose.

Kitoks pedagogų darbo apmokėjimas

Nuo rugsėjo 1 d. startavo nauja mokytojų darbo užmokesčio nustatymo tvarka – etatinis darbo apmokėjimas. Iki šiol jis buvo skaičiuojamas už tarifikuojamas valandas, jos buvo skirstomos į kontaktines ir nekontaktines. Įvedus etatinį darbo apmokėjimą atlyginimas mokytojams bus skaičiuojamas už etatą – 36 valandas (kontaktines ir nekontaktines) per savaitę. Nekontaktines sudarys valandos, susijusios su kontaktinėmis, t. y. pamokos ir neformaliojo ugdymo veikla, bei valandos, skirtos funkcijoms, susijusioms su veikla mokyklos bendruomenei.

„Iki šiol mokytojams buvo nepakankamai atlyginama už kitas vaikams ugdyti būtinas veiklas: bendradarbiavimą ir bendravimą su mokinių tėvais, ugdomųjų renginių ar edukacinių išvykų organizavimą ir kitas, svarbias mokyklos bendruomenei. Būtina nustatyti adekvatų atlyginimą pedagogams už visas atliekamas veiklas ir darbus.

Su etatiniu darbo apmokėjimu labiau įprastinama mokytojų kvalifikacija, sudarant galimybę vykdyti jų kompetenciją atitinkančias funkcijas. Mokytojams įvedami papildomi pedagoginio darbo stažo intervalai, nustatomi skirtingi pareiginės algos koeficientai. Etatinis darbo apmokėjimo modelis įgalins mokyklas veiksmingai planuoti žmogiškąjį potencialą, siekiant ugdymo tikslų ir ugdymo proceso kaitos“, - teigė Palangos Švietimo skyriaus vedėja L.Valužienė.

Mokinių skaičius Palangos mokyklose nemažėja

·Į Palangos bendrojo ugdymo mokyklas 2018-2019 m. m. atėjo mokytis apie 1800 mokinių, t. y. 3 proc. daugiau nei praėjusiais mokslo metais.

·Moksleivių skaičius pirmose klasėse ženkliai padidėjo: 2018 m. priešmokyklinio ugdymo programas Palangos ikimokyklinio ugdymo mokyklose baigė 159 vaikai, o į pirmąsias klases atėjo mokytis 180 mokinių (dalis vaikų sugrįžo iš užsienio, dalis atvyko iš kitų savivaldybių). Praėjusiais mokslo metais pirmosiose klasėse mokėsi 175 mokiniai.

·Į penktąsias klases susirinko mokytis 161 mokinys, pradinio ugdymo programą praėjusiais mokslo metais baigė 153 mokiniai. Penktokų gretas papildė moksleiviai iš kitų savivaldybių.

·Vidurinio ugdymo programą Palangoje vykdo tik viena mokykla. Praėjusiais mokslo metais pagrindinio ugdymo programą Savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklose baigė 121 mokinys, tačiau į trečiąsias gimnazijos klases šį rugsėjį ateina mokytis 88 mokiniai (27 proc. mažiau). Daugėja mokinių, kurie toliau renkasi mokymąsi profesinėse mokyklose.

„V.P.“ inf.

Gėlių ir šypsenų jūra šventiškai startavo naujieji mokslo metai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,928