Palangoje lankysis S.Skvernelis: iš pradžių pas paraplegikus, vėliau – į roko operą

Ministras Pirmininkas S.Skvernelis pastarąjį savaitgalį praleis pajūryje. Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Ministras Pirmininkas S.Skvernelis pastarąjį savaitgalį praleis pajūryje. Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po susirinkimo – susitikimas su Premjeru

Šiandien „Landšafto terapijos ir rekreacijos centre“ Monciškėse vyks visuotinis Lietuvos paraplegikų asociacijos susirinkimas, renginiui pasibaigus numatoma susitikti su Ministru Pirmininku S.Skverneliu. Su Vyriausybės vadovu ketinama aptarti neįgaliųjų problemas, aprodyti jam centro valdas.

Lietuvos paraplegikų asociacijai priklausantis ,,Landšafto terapijos ir rekreacijos centras” Monciškėse, Ošupio take, įkurtas prieš dvidešimt dvejus metus. Šiuo metu centre yra pastatytas ir eksploatuojamas pagrindinis pastatas, kuriame mokymams, įvairioms pratyboms ir panašioms reikmėms skirtos patalpos. Gyvenimui yra pastatyti ir eksploatuojami aštuoni nameliai, pritaikyti ypač sunkią negalę turintiems žmonėms, bei septyni lengvos konstrukcijos statiniai.
Taip pat įrengti judėti neįgaliojo vežimėliais, trinkelėmis kloti takai ir privažiavimas prie jūros.

„Idealus visuomenės modelis, kur kiekvienas žmogus, nežiūrint jo fizinio įgalumo ir galimybių, gali laisvai judėti ir naudotis rekreacinėmis paslaugomis. Tačiau realybė tokia, jog neįgaliajam, judančiam vežimėlio pagalba, rekreacinė aplinka nėra pritaikoma dėl investicijų į infrastruktūrą taupymo ir dėl situacijos dvilypumo: judėti vežimėliu yra reikalingas kietas pagrindas (takai), o pati rekreacinė aplinka reikalauja kuo mažesnės intervencijos. Dėl šių veiksnių sunku tikėtis, jog visa rekreacinė aplinka, laikantis principo ,,projektuojama visiems”, taps prieinama ir judantiems vežimėliais“, - taip apie savo stovyklą Monciškėse rašo patys paraplegikai asociacijos tinklalapyje.

Asociacija taip pat nurodo, jog pastaraisiais metais šalyje susiklostė praktika, kuomet gydymo įstaigose neįgaliesiems teikiama tik medicininė pagalba gydant ligos komplikacijas bei pakenkimų paūmėjimus. Tačiau jose dar labai menkai taikoma fizinė, socialinė ir psichologinė pacientų reabilitacija. Tad Monciškėse įsikūręs,,Landšafto terapijos ir rekreacijos centras“ tarsi užpildo šią spragą, padedant neįgaliesiems kuo greičiau socialiai ir fiziškai prisitaikyti gyvenime.

Paraplegikų asociacija centrą Monciškėse, prie pat jūros, panaudoja ir kūrybinei veiklai. „Jau keleri metai rengiame kūrybines stovyklas, kuriose neįgalieji gali išbandyti savo gebėjimus dailėje, puokščių komponavimo, pynimo iš vytelių ir šiaudų, batikos, mezgimo ir nėrimo, lipdinių iš molio, medžio drožinių bei kitose srityse. Gan efektyvi reabilitacija judant – modernūs šokiai. Mūsų centre nuolat rengiamos neįgaliųjų darbų parodos. Malonu pastebėti, jog vis daugiau neįgaliųjų, stovyklose pramokę įvairių amatų, vėliau įgytas žinias pritaiko savame gyvenime, dirbdami namuose“, - nurodo asociacija.

Savo laiku neretai Monciškių stovykloje lankydavosi ir su neįgaliaisiais bendraudavo Prezidentas Algirdas Brazauskas.

Lietuvos paraplegikų asociacijai jau dešimt metų vadovauja Juozas Bernatavičius. Nuo praėjusių metų pavasario jis yra Ministro Pirmininko S.Skvernelio visuomeninis patarėjas neįgaliųjų klausimais.

Roko opera – dovana gyventojams

Vėliau, po susitikimo Monciškėse, S.Skvernelis atvyks į Palangą, kur Koncertų salėje stebės roko operą „Eglė“.

Atkurtos Lietuvos šimtmečiui skirtą roko operą „Eglė“ Lietuvos gyventojams dovanoja Vyriausybė bei Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, projekto partneris – Palangos miesto savivaldybė. D.Matvejevo nuotr.

Atkurtos Lietuvos šimtmečiui skirtą roko operą „Eglė“ (kompozitorius – Laimis Vilkončius, libreto autorius – Sigitas Geda, meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas – Gintaras Rinkevičius, režisierius – Gediminas Šeduikis) Lietuvos gyventojams dovanoja Vyriausybė bei Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, projekto partneris – Palangos miesto savivaldybė. Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis yra šio renginio globėjas.

Lietuvių liaudies epas „Eglė, žalčių karalienė“ prieš daugelį metų subūrė tris žymiausius menininkus – kompozitorių Laimį Vilkončių, dainų autorių ir atlikėją Vytautą Kernagį bei poetą Sigitą Gedą eksperimentui, kuris atkurtos Lietuvos šimtmečio proga šią vasarą Vilniaus Vingio parke pristatytas pirmąjį kartą.

L. Vilkončius prisimena išties įspūdingą „Eglės“ sukūrimo istoriją: „Prieš nemažai metų, kartu su poetu S. Geda dar tik pradėję galvoti apie būsimą šios pasakos pristatymą scenoje, net specialiai nesitardami abu krypome ne link įprasto šios lietuviams gerai žinomos istorijos atpasakojimo muzikos išraiškos priemonėmis, o link giluminių jos prasmių ieškojimo. S. Geda iš karto mus pribloškė, perkeldamas tarsi į kitą pasaulį, kalbėjo apie lietuviškame Eglės epe užkoduotą konfliktą tarp Jūros ir Žemės gyventojų, vardino pagoniškų lietuvių deivių vardus. Jau po pirmojo susitikimo buvo aišku, kad galime tikėtis ne šiaip eiliuoto lietuviškos pasakos perkėlimo į teatro sceną, o gerokai platesnio žvilgsnio į visos žmonijos būties, išlikimo prasmės klausimus“, – pasakojo kompozitorius.

Roko opera scenos šviesą išvydo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovo ir vyriausiojo dirigento maestro Gintaro Rinkevičiaus bei jo suburtos kūrybinės komandos pastangomis. „Eglė“ – tai išpuoselėtas, subrandintas ir itin talentingai parašytas darbas, todėl jo imdamasis nesijaučiau rizikuojantis“, – kalbėjo G. Rinkevičius.

Nemokami kvietimai į roko operą, kuriuos buvo galima įsigyti per internetinę bilietų platinimo sistemą, buvo iššluoti per vieną dieną.

„V.P.“ inf.

Palanga Skvernelis roko opera
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939