Žuvusių vaikų skaičius per dešimtmetį sumažėjo 90 proc.

Akcijos organizatorių nuotr.
Akcijos organizatorių nuotr.

Aktyvi prevencinė policijos pareigūnų veikla mokyklose ir kasmet vis didesnis dėmesys saugaus eismo švietimui duoda teigiamų rezultatų – šalyje žuvusių vaikų (iki 18 metų) skaičius per dešimtmetį sumažėjo 90 proc., sužeistų vaikų – 14 proc.

Remiantis policijos pateiktais duomenimis, 2007-aisiais šalies keliuose žuvo 70 ir buvo sužeista 740 vaikų, o po dešimtmečio, t. y. 2017-aisiais, eismo nelaimėse žuvo 7 vaikai, sužeisti – 638.

„Nors situacija, lyginant su ankstesniais metais, geresnė, norisi visiems eismo dalyviams priminti, kad pasibaigus kalendorinei vasarai ir prasidėjus rudeniui į miestus suplūsta daugiau jaunimo – po vasaros atostogų grįžusių studentų, moksleivių, todėl į važiuojamąją kelio dalį bet kuriuo metu gali įbėgti, įriedėti arba įvažiuoti vaikas ar jaunuolis. Kartais ir visai nepiktybiškai, tiesiog dėl išsiblaškymo“, – eismo dalyvių dėmesį atkreipia Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys.

Pasak pašnekovo, Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, šiais metais (iki rugpjūčio 31 d.) šalies keliuose įvyko 370 eismo įvykių, kuriuose buvo sužeista 412 nepilnamečių, 4 vaikai žuvo. 2017 metais iki rugpjūčio 31 d. šalies keliuose įvyko 373 eismo įvykiai, kuriuose 409 vaikai buvo sužeisti, 4 nepilnamečiai žuvo.

Europos Transporto saugumo tarybos ataskaitos duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį ES keliuose žuvo daugiau kaip 8 tūkstančiai nepilnamečių. Pusė žuvusių vaikų buvo transporto priemonių keleiviai, trečdalis pėsčiųjų ir 13 proc. vaikų vairavo dviračius.

 „Lyginant su Europa, Lietuvos situacija yra kiek kitokia.  Eismo įvykiuose nukentėjusių nepilnamečių keleivių skaičius sumažėjo 15 proc., taip pat mažėja sužeistų nepilnamečių pėsčiųjų skaičius. Palyginti su 2017 m. tuo pačiu laikotarpiu, Lietuvoje per 8 mėnesius keliuose buvo sužeista 8 proc. mažiau nepilnamečių pėsčiųjų“, – sako V. Grašys.

Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininko teigimu, nerimą kelia augantis vairuojančių nepilnamečių skaičius – apie 67 proc. padidėjo vaikų, vairavusių mopedus ir sužeistų eismo įvykiuose, skaičius. Panašiu santykiu  padidėjo nepilnamečių, vairavusių automobilius, skaičius, ketvirtadaliu daugiau sužeista nepilnamečių motociklų vairuotojų, o nukentėjusių nepilnamečių dviračių vairuotojų skaičius padidėjo 14 proc. 

„V.P.“ inf.

Eismas Saugus eismas Mirtis Vaikas Eismo įvykis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937