Pagrindinis mokyklų uždavinys – mokslo metus sutikti pasirengus

Kiekvienam mokiniui kalendoriniams metams skiriama po 15 eurų, už kuriuos bus galima pasirinkti vidutiniškai keturias kultūros ir meno paslaugas -...
Kiekvienam mokiniui kalendoriniams metams skiriama po 15 eurų, už kuriuos bus galima pasirinkti vidutiniškai keturias kultūros ir meno paslaugas - kultūros renginius (spektaklius, parodas, koncertus ir kt.) arba kultūrinės edukacijos užsiėmimus, pasiūlytus kultūros paso paslaugų rinkinyje. „V.P.“ nuotr.

Moksleivių laukia palanki ugdymosi aplinka

Kaip sakėPalangos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Valužienė, 2018-2019 mokslo metais Palangos mokyklose mokysis daugiau jaunųjų palangiškių nei praėjusiais mokslo metais, t. y. apie 1800 mokinių, Specialiosiose (lavinamosiose) klasėse mokinių skaičius kasmet neženkliai didėja. Šias mokslo metais mokinių, kuriems reikalingos ypatingos ugdymo(si) sąlygos bus 29 (2017-2018 m. m. buvo 23). Daugumoje miesto ugdymo įstaigų per vasarą kaip ir kasmet vyko darbai, perdažytos klasės ir atnaujinta mokymo priemonių bazė. Mokyklos moksleivius pasitinka su naujovėmis – vaikų laukia ne tik suremontuotos klasės, bet ir atnaujinta mokymo aplinka. Naujai įrengtas prie Šventosios pagrindinės mokyklos trijų bėgimo takelių stadionas, vyksta lopšelio-darželio „Žilvinas“ renovacija, suremontuota lopšelio-darželio „Gintarėlis“ virtuvėlė ir visų bendrojo ugdymo mokyklų pradinėms klasėms skirti mokomieji laboratoriniai klasių komplektai. Šventosios ir Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos šiemet sulauks ir naujų mokyklinių geltonųjų autobusiukų, skirtų mokinių pavėžėjimui į mokyklas ir atgal.

Labai prisideda Savivaldybė

Pasak Palangos senosios gimnazijos vadovo Leono Šidlausko, malonu, kad prie gimnazijos siekių gerinti mokymosi kokybę įgyvendinimo reikšmingai prisideda Savivaldybė: „Šiemet suremontuota gimnazijos fojė, kurioje ištiestas didžiulis tentas su gimnazijos atributika. Visiškai atnaujintas anglų kalbos kabinetas (padarytas ne tik remontas, bet ir nupirkti nauji baldai), paremontuotos valgyklos patalpos, pakeisti seni multimedijos projektoriai, visuose tualetuose įrengti vandens šildytuvai, atnaujinti dviračių laikymo stovai ir kt.“, – akcentavo reikšmingą Savivaldybės indėlį Senosios gimnazijos vadovas L. Šidlauskas.

Tiksliųjų mokslų žinias įvairins projektinė veikla

Naujutėlaičiais geltonaisiais autobusiukais, puikiomis uniformomis bei išdažytais koridoriais džiaugiasi ir Palangos Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos vadovė Laimutė Benetienė, kuri ypač didžiuojasi naujai atsivėrusiomis savo moksleivių galimybėmis dalyvauti gamtamoksliniame projekte „STEAM“. Anglų kalbos akronimas STEAM reiškia gamtos mokslus, technologijas, inžineriją, menus ir matematiką (STEAM, angl. science, technology, engineering, arts, maths). Mokykla deda visas pastangas, kad tikslieji, gamtos ir technologijų mokslai taptų įdomi bei patraukli ugdymosi disciplina. Tikslieji mokslai čia bus pateikiami per tiriamąją veiklą, bandymus, eksperimentus. Bus lavinama mokinių logika, finansinis raštingumas, eksperimentinė chemija, inžinerija.

Pasirengę priimti ir Šventosios moksleivius

Pasak Šventosios pagrindinės mokyklos vadovės Valdos Šarkienės, mokyklą šiemet lankys 112 mokinių (1-4 kl. – 67, 5- 9 kl. – 55).

„Rugsėjį pasitiksime atlikę visus suplanuotus darbus – suremontuotos dailės, pailgintos darbo dienos grupės, mokytojų kambario patalpos, atnaujintas pirmojo aukšto fojė, kuriame pertraukų metu mokiniai galės žaisti stalo futbolą, kreidelėmis piešti ant specialiai tam parengtos sienos ar tiesiog leisti laisvalaikį įsitaisę patogiuose, ergonomiškuose sėdmaišiuose.

Šiemet sulaukėme net 22 pirmokėlių, tad jiems taip pat parengta atnaujinta klasė – nupirkti nauji mokykliniai suolai, kėdės, mokytojo darbo stalas ir visi kiti baldai. Na, o apie tai, ko mums labiausiai trūko ir kuo labai džiaugiamės bei didžiuojamės, turbūt žino visi šventojiškiai. Pagaliau naujuosius mokslo metus pasitiksime su pilnai įrengtu sporto aikštynu. Jau vasarą šventojiškiai ir miesto svečiai turėjo galimybę sportinius gebėjimus lavinti ne tik šiuolaikiškose krepšinio ir futbolo aikštelėse ar lauko treniruoklių komplekse. Bėgimo entuziastams birželio pabaigoje vartus atvėrė naujai įrengti, gumine danga padengti trys bėgimo takai su integruota 100 metrų bėgimo tiesiąja ir šuolio į tolį sekcija. Visus sporto aikštyno darbus finansavo Palangos miesto savivaldybė, kurios dėka mokiniams, šventojiškiams ir atvykstantiems svečiams sudarytos puikios sąlygos užsiimti aktyvia fizine veikla. Kita nepaprastai džiuginanti mūsų bendruomenę žinia – mokyklai paskirtas naujas 19 sėdimų vietų geltonasis autobusiukas“, – džiaugėsi sėkmingu pasirengimu mokslo metams mokyklos vadovė.

Naujovės suteiks stabilumo

Šventosios pagrindinės mokyklos vadovė V. Šarkienė pasakojo apie artėjančias naujoves. „Naujovės diegiamos ir ugdymo procese. Šiemet dar viena savaite pailgėja mokslo metai: 1-4 kl. jie truks 35 savaites ir baigsis birželio 7 d., 5- 10 klasėse pamokos vyks 37 savaites, iki birželio 21 d. Keičiasi mokyklų finansavimo principai – įvedamas etatinis mokytojų darbo apmokėjimas. Lėšos ugdymo planui įgyvendinti, kurių didžiąją dalį sudaro mokytojų atlyginimai, bus skaičiuojamos ir skiriamos klasei, o kitoms mokymo reikmėms, pavyzdžiui, vadovėliams, mokinių pažintinei veiklai, švietimo pagalbai ir kt. – kiekvienam mokiniui. Mūsų mažai mokyklai tai turėtų suteikti didesnio stabilumo, nes būtinas finansavimas skiriamas visam ugdymo planui įgyvendinti.

Kita naujovė – kultūros pasas. Jo tikslas – nuo mažų dienų ugdyti mokinių kultūros suvokimą, meninį skonį, skatinti juos įsitraukti į kultūrines veiklas. Kiekvienam mokiniui kalendoriniams metams skiriama po 15 eurų, už kuriuos bus galima pasirinkti vidutiniškai keturias kultūros ir meno paslaugas - kultūros renginius (spektaklius, parodas, koncertus ir kt.) arba kultūrinės edukacijos užsiėmimus, pasiūlytus kultūros paso paslaugų rinkinyje. Jau nuo rugsėjo tokiu pasu galės naudotis pradinių klasių mokiniai, o nuo 2019-ųjų pradžios – visi moksleiviai.

Keičiasi ir vaiko sveikatos pažymėjimų išdavimo tvarka (nuo birželio 1 d. sveikatos priežiūros įstaigose jie išduodami elektroniniu būdu); patvirtinta nauja Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo, kuriuo siekiama sudaryti kuo geresnes sąlygas organizuoti maitinimą švietimo įstaigose, redakcija. Švietimo sistemoje yra ir daugiau naujovių“, – sveikino su artėjančia mokslo ir žinių diena V. Šarkienė.

Palangos savivaldybės inf.

Palangos miesto savivaldybės administracija Švietimo skyriaus vedėja Laima Valužienė Palangos mokyklos
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938