9 nebrangios kryptys, kur rudenį ieškoti šilumos ir jūros

123rf.com nuotr. / Navagio paplūdimys Graikijoje
123rf.com nuotr. / Navagio paplūdimys Graikijoje

Rudens pradžia – idealiausias metas keliauti. Turistų minios atslūgsta, alinanti kaitra – taip pat, o kartu ir leidžiasi kainos kurortuose. Už tą pačią sumą dabar galima vis dar kaitrios saulės šildomame paplūdimyje poilsiu pasimėgauti ilgiau ir ramiau. Kur geriausia tą daryti?

Kanarų salos

Shutterstock.com nuotr./Tenerifė

  • Vidutinė rugsėjo temperatūra: 28
  • Vidutinė spalio temperatūra: 26
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 23

Kanarų salos išlieka kaitrios iki pat žiemos – tik gruodį vidutinė temperatūra nukrenta šiek tiek žemiau nei 20 laipsnių. Vasarą ne visiems lietuviams kaitri Afrikos saulė atrodo pakeliama, tad rudenį yra bene geriausia proga pamatyti Tenerifę, Gran Kanariją, Fuerteventūrą, Lansarotę ar kitas šio salyno vietas. Lapkričio vakarais gali prireikti lengvo megztinio, tačiau dienomis vis dar galima įgauti įdegį.

Be to, rudenį atlėgus tam lipniam ir varginančiam karščiui, yra lengviau pažinti išskirtinę salyno gamtą – kopti į Tenerifės Teidės ugnikalnį, žygiuoti per La Gomeros Debesų mišką ar La Palmos juodo smėlio paplūdimį.

 Balearų salos

Małgorzatos Mozyro nuotr./Ibisa

  • Vidutinė rugsėjo temperatūra: 27
  • Vidutinė spalio temperatūra: 23
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 18

Yra dvi Balearų salų pusės. Viena – pašėlusi vakarėlių vieta, kur vos prabudęs siaučia pigių linksmybių ištroškęs jaunimas. Vietiniai jau pakilę į karą su tokiais turistais: grasina tūkstantinėmis baudomis, siekia uždrausti nemokamus alkoholinius gėrimus „viskas įskaičiuota“ viešbučiuose.

Antroji šių salynų pusė – ramūs atostogų kurortai su įstabia gamta. Jeigu ieškote būtent to, galite vykti ir į Ibisą, bet rinkitės šiaurinę salos dalį. Ten rasite jaukius paplūdimius, vietos tavernas, boutique viešbučius.

Tiems, kas ištroškę dar daugiau ramybės, siūloma rinktis Formenterą, kuri – už mažiau nei valandos kelio keltu nuo Ibisos. Jokių naktinių klubų, jokių superjachtų – tik turkio spalvos vanduo ir paplūdimys tarsi iš atviruko.

Albanija

123rf.com nuotr./Albanija

  • Vidutinė rugsėjo temperatūra: 28
  • Vidutinė spalio temperatūra: 23
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 19

Ne visi dar žino, kokiais įstabiais paplūdimiais gali didžiuotis Albanija. O tie, kurie juos jau atradę, dažniausiai atvyksta vasarą. Tad rudenį – puiki proga su jais susipažinti be minios turistų. Tikriausiai viena gražiausių yra Jonijos jūros perlu vadinama Ksamilo pakrantė, kurioje slepiasi daugybė dailių įlankų ir užutėkių, nuspalvintų balto smėlio ir žydro vandens. Sarandos kurortas pritraukia daugiau žmonių – ten juos vilioja ir senovės romėnų miesto griuvėsiais.

Jeigu nesate pasiryžę visas rudens atostogas leisti dar nepatikrintoje vietoje, Albanijos pakrantė gali būti puikus kelių dienų išvykos pasirinkimas tiems, kurie laiką leidžia Korfu. Iš ten kasdien kursuoja keltai, o šiltas Jonijos jūros vanduo – tas pats.

Turkija

123rf.com nuotr./Viešbutis Turkijoje

  • Vidutinė rugsėjo temperatūra: 31
  • Vidutinė spalio temperatūra: 27
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 21

Turkija ne be reikalo yra viena populiariausių lietuvių atostogautojų krypčių rudenį. Jūros vanduo šiltas, viešbučiai ne tokie pilni, o kainos – gerokai mažesnės nei vasaros piko metu. Rudenį geriausias pasirinkimas būtų Antalijos, Alanijos, Beleko kurortai, kur šilti ir sausi orai išsilaiko ilgiau.

Keliaujant lapkritį reikėtų atkreipti dėmesį, kiek ir kokių paslaugų bus siūloma viešbučiuose. Sezonas paprastai tęsiasi iki lapkričio pradžios, tad vėliau galite nebegauti visko, ko tikitės iš „viskas įskaičiuota“.

Egiptas

123rf.com nuotr./Viešbutis Šarm aš Šeiche

  • Vidutinė rugsėjo temperatūra: 35
  • Vidutinė spalio temperatūra: 32
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 28

Ieškant kaitrios Saulės, Egipto kurortai yra tinkamiausias pasirinkimas vėlyvą rudenį ar net žiemą, kai temperatūra išlieka aukšta, tačiau nebe tokia svilinanti. Lapkritį dar galima spėti aplankyti Egiptą prieš turistų piką, kuris, laikoma, yra gruodžio ir sausio mėnesiais. Tuo metu tokie objektai kaip Gizos piramidės ir Luksoro šventyklos būna nemaloniai aplipę žmonėmis. Tuo metu ir kainos pakrantės kurortuose būna aukščiausios.

Vėlų rudenį yra ir daugiau galimybių pažinti šalį – tuo metu tinkamiausias laikas plaukti kruizu Nilu, aplankyti Egipto dykumas.

 Marokas

123rf.com/Legziros paplūdimys

  • Maroke Vidutinė rugsėjo temperatūra: 32
  • Vidutinė spalio temperatūra: 28
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 23

Rugsėjo mėnesį Marakeše dar alina kaitra virš 30 laipsnių (nors lietuviai po šios vasaros prie jos tikriausiai pripratę). Kelionių ekspertai pataria, kad idealiausias laikas antroje metų pusėje vykti į šią šalį yra spalį–lapkritį. Termometrai „vartais į Afriką“ vadinamoje valstybėje maloniai kyla virš 20 laipsnių, bet nebereikia dienomis slėptis nuo kaitros.

Rudenį yra puiki proga pakilti į Atlaso kalnus – rudens mėnesiai yra tas idealus metas tarp svilinančio karščio ir sniego. Banglentininkų rojuje Suvairoje bangos taip pat pačios įspūdingiausios spalio mėnesį. Tiesa, rudenį vakarai ir naktys gali gerokai atvėsti – turėkite tai omenyje kraudamiesi lagaminą.

Beje, pirkėjo svajonė – Marakešo turgūs – yra ideali proga įsigyti išankstinių išskirtinių kalėdinių dovanų.

Kipras

123rf.com/Paplūdimys Kipre

  • Vidutinė rugsėjo temperatūra: 29
  • Vidutinė spalio temperatūra: 26
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 22

Pietinėje Kipro dalyje tęsiasi ilgiausias Europos vasaros sezonas, tad tai puiki kryptis ištroškusiems gulėjimo paplūdimyje ir šilumos. Spalio mėnesį saulė čia vis dar šviečia apie 8 valandas, o termometro stulpelis perkopia 25 laipsnius.

Kipras yra puikus pasirinkimas atostogoms su šeima, kadangi čia gausu seklių paplūdimių, kuriuose galės saugiai vandeniu mėgautis ir vaikai. Aja Napa turi vakarėlių kurorto reputaciją, tačiau Larnakoje ir Pafe bus galima mėgautis ramesniu poilsiu.

 Kreta ir kitos Graikijos salos

123rf.com/Kreta

  • Vidutinė rugsėjo temperatūra: 27
  • Vidutinė spalio temperatūra: 24
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 20

Kreta – didžiausia Graikijos sala, kurioje galima mėgautis ir ilgiausiai trunkančiu geru oru visoje šalyje. Pietinėje salos pakrantėje esantis Elafonisi paplūdimys nuolat patenka tarp pačių geriausių pasaulyje, ir ne be reikalo. Čia net rožinių atspalvių turintį smėlį skalauja perregimi Viduržemio jūros vandenys. O kai vanduo atslūgsta, paplūdimiu galima nueiti iki nedidelės salos su koplytėle. Tiesa, nevertėtų tikėtis rudenį rasti šį paplūdimį tuščią – jame žmonių pakanka visus metus.

Kretą geriausia rinktis ankstyvoms rudens atostogoms. Spalį dienos trumpėja, šiek tiek daugiau lynoja, bet vis dar šilta jūra būna ypač rami. Lapkritį į Kretą dėl paplūdimių vykti jau neverta – nebent tik po juos pasivaikščioti. Tuomet retkarčiais čia jau tenka net įjungti šildymą.

Labiau į šiaurę nuo pusiaujo nutolusiose populiariose Graikijos salose vidutinė temperatūra bus keliais laipsniais vėsesnė, tačiau tai vis tiek puiki proga pamatyti žymiuosius baltus namukus su mėlynais stogais Santorine ar kvapą gniaužiantį Navagio paplūdimį Zakinte, kuriame iki šiol stūkso į krantą išmestas prieš kelis dešimtmečius nuskendęs kontrabandininkų laivas.

Tunisas

123rf.com nuotr./Džerba – atostogų rojus

  • Vidutinė rugsėjo temperatūra: 31
  • Vidutinė spalio temperatūra: 28
  • Vidutinė lapkričio temperatūra: 22

Lengviausia Tunisą pamilti rudenį. Kaitra atlėgusi, o jūra – vis dar tarsi arbata. Turistai po kelerių metų pertraukos vėl atranda Tunisą: jo gyventojų svetingumą, nuostabius paplūdimius, puikų maistą ir europiečiams nedideles kainas.

Viena iš labiausiai lankytinų vietų Tunise – Saharos dykumoje esanti „Žvaigždžių karų“ filmavimo aikštelė – rudenį taip pat atgyja kitomis spalvomis ir garsais. Čia kasmet rengiamas elektroninės muzikos festivalis „Les Dunes Electroniques“.

15min.lt

Balearų salos Egiptas Graikija Ibisa Ispanija Kanarų salos Kelionės Kipras Kreta Marokas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,931