Palanga – ne tik vasaros, bet ir darbo sostinė: vieni taupė mokslams, kiti norėjo pagyventi prie jūros

Gabija Daugėlaitė (20) ir Simona Stonkutė (19) – merginos iš Klaipėdos, dirba pačioje judriausioje Palangos gatvėje. Autorės nuotr.
Gabija Daugėlaitė (20) ir Simona Stonkutė (19) – merginos iš Klaipėdos, dirba pačioje judriausioje Palangos gatvėje. Autorės nuotr.

Fausta Simaitė

Vasaros sostinė sezono metu traukia ne tik poilsiautojus, bet ir darbuotojus. Kasmet vis daugiau jaunų žmonių susigundo atvykti pasidžiaugti saule, jūra ir prisidurti šiek tiek pinigėlių. Vieni bando laimę pirmą kartą, kiti Palangoje pluša jau trečius metus iš eilės.

Atlyginimai džiugina

Atvykę iš netoliese esančių miestų neslepia, kad pasirinko Palangą būtent dėl atlygio. Didžioji dalis jaunuolių nori pasitaupyti prieš studijas. Štai Gabija Daugėlaitė (20) ir Simona Stonkutė (19) – merginos iš Klaipėdos vasarą dirbo pačioje judriausioje Palangos gatvėje, pardavinėjo bilietėlius į kino seansus ir kas rytą važinėjo į darbą. Paklaustos, kodėl pasirinko darbą Palangoje, merginos net nedvejodamos atsakė: “Vasaros čia daug linksmesnės, o ir uždarbiu nesiskundžiame, jei grįžtame čia dirbti jau trečius metus!”

Gabija Daugėlaitė (20) ir Simona Stonkutė (19) – merginos iš Klaipėdos, dirba pačioje judriausioje Palangos gatvėje. Autorės nuotr. 

O štai Donata Gidvainytė atvyko net iš Rokiškio rajono. Mergina visą vasarą dirbo kosmetikos parduotuvėje “Eurokos”. “Šiemet baigiau mokyklą ir nuo rudens planuoju studijuoti Kaune, todėl kartu su drauge nusprendėme atvykti ne tik užsidirbti, bet ir pailsėti prie jūros, pabėgti nuo tėvų”, – atviravo mergina.

Kaunietė Laura Mačiūtaitė, kaip ir dauguma studentų, taupė prasidedančioms studijoms

Donata Gidvainytė atvyko dirbti iš Rokiškio

Ne tik užsidirba pragyventi, bet ir pasitaupo

Nemažai jaunuolių rinkosi pardavėjų darbą mažuose kioskeliuose, kuriuose prekiaujama lietuviškuoju auksu – gintaru. Laura Mačiūtaitė atvyko iš Kauno ir, kaip dauguma, taupė netrukus prasidedančioms studijoms. Paklausta, ar apsimoka vykti sezonui taip toli nuo namų tam, kad pasitaupytų, mergina atrėžė: “Šitame darbe – tikrai taip!”.

Akvilė Andruškaitė yra vos 17-os metų klaipėdietė, ji taip pat dirbo su bižuterija

Kita pašnekovė taip pat dirbo su bižuterija – Akvilė Andruškaitė yra vos 17-os metų klaipėdietė. Pardavėja pritarė savo kolegei, kad būtent šioje darbo vietoje dirbti jauniems žmonėms labai apsimoka.

Viktorija Jenciutė: “Tai yra gerai apmokamas darbas, niekuo nesiskundžiu, o dar jūra šalia!”

Lygiai tą pati sakė ir Viktorija Jenciutė: “Esu iš Kretingos, tai man čia visai arti. Tai yra gerai apmokamas darbas, niekuo nesiskundžiu, o dar jūra šalia!”.

Atlygis kioskeliuose yra ne tik valandinis, bet išmokamas ir procentais. Atsižvelgiant į tai, kad ši vasara buvo sėkminga ne tik oru, bet ir poilsiautojų srautais, galime tik pasidžiaugti, kad jaunimui išties pavyko užsidirbti ir pasitaupyti.

Palanga – neatrastas Los Andželas

O kaip gi jaunuoliai, kurie dirba ne pardavėjais, o padavėjais ar barmenais? Mindaugas Vasylius, atvykęs iš Kauno, įsidarbino kavinukėje, įsikūrusioje Vytauto gatvėje, “Juzėje”. Mindaugas dirbo kurorte pirmąją vasarą ir kol kas neturėjo kuo skųstis. Paklaustas, kodėl visgi pasirinko pajūrį, neslėpė, kad dėl šio sprendimo kalta meilė. “Čia gyvena mano draugė, norėjau kuo daugiau laiko praleisti su ja. Be to, tai turbūt paskutinioji mūsų vasara Lietuvoje, todėl Palanga atitiko visus mūsų lūkesčius”, – pasakojo barmenas.

Mindaugas Vasylius, paklaustas, kodėl pasirinko pajūrį, neslėpė, kad dėl šio sprendimo kalta meilė

Kitoje daugelio pamėgtoje Palangos vietoje –kavinėje “Šilelis” – dirbo ne tik iš toli atvykę jaunuoliai, bet ir vietiniai. Labiausiai dėmesį kausto už baro stovintis barmenas, kurio veide nedingsta šypsena. Gerardas Liukaitis čia dirba jau beveik dvejus metus. Uždavus jam klausimą, kodėl po mokyklos sumąstė likti Palangoje ir darbuotis barmenu, šis daug negalvojęs atsakė: “Nes Palanga yra neatrastas Los Andželas. Man patinka dirbti „Šilelyje“, tai sparčiai populiarėjanti vieta. Žmonės čia ateina ne tik pavalgyti, bet ir pabendrauti”.

Gerardas Liukaitis:  “Palanga yra neatrastas Los Andželas”

21-erių metų kretingiškė Justė Norvaišaitė, dirbanti čia pat padavėja, pati turi savo verslą, kuriuo užsiima tik savaitgaliais, o kitomis dienomis prisipažįsta leidžianti uždirbtus pinigėlius, todėl ieškodama kuo užsiimti darbo dienomis nusprendė išmėginti savo jėgas bare. “Dirbu čia antrąją vasarą ir man patinka viskas: pats miestas, darbo kolektyvas ir vieta”, –džiaugėsi mergina.

Justė Norvaišaitė, ieškodama kuo užsiimti darbo dienomis, nusprendė išmėginti savo jėgas bare

Palanga vasara darbo sostinė darbuotojai vasara taupymas mokslams nuotykiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929