Ką po pernykščiais lapais slepia vaikų sanatorija „Palangos gintaras“?

Facebook nuotr.
Facebook nuotr.

Dana Lukauskienė

Šiandien socialinė medija tampa vis efektyvesnė, o diskusijos socialiniuose tinkluose tampa vis aktualesnės. Štai palangiškių diskusijų grupėje Severija prisistatančią moterį labai papiktino sąvartynas ties Vaikų reabilitacijos sanatorija „Palangos gintaras“.

Kas priverstų iškuopti praėjusio rudens lapus?

Neapsikentusi pūvančių pernykščių lapų smarvės, nuolat gausėjančios šiukšlių krūvos, jauna moteris socialiniuose tinkluose rašė: „Nemėgstu skųstis, bet nebeįmanoma pakęsti vaikų sanatorijos „Gintaras“ sąvartyno, kuris jau daugiau kaip pusę metų. Ar galėtų kas priversti išsikuopti šitas atliekas, kiekvieną dieną vaikštome, nebėra kantrybės“.

Kaip matyti iš socialiniuose tinkluose paviešintų nuotraukų, sanatorijos teritorijoje tiesiog užaugo pūvančių lapų, pernykščios žolės kalnai. Facebook nuotr.

Ši žinia, sudomino ir redakciją, kadangi žurnalistų pareiga atstovauti viešajam interesui ir išsiaiškinti, kodėl pernykščiai lapai kaupiasi ties sanatorijos ir pamiškės riba, kas yra po jais slepiama. Ar aplaidumas, neapsižiūrėjimas, o gal pinigų stoka neleidžia Sanatorijos administracijai tinkamai organizuoti aplinkos tvarkymo darbų, galime tik paspėlioti. Žmonės komentuoja, jog po žiemos susivežė tą krūvą patys sanatorijos darbininkai, o dabar visi šiukšlina, tiesiog tapo sąvartynu.

Pūvančių lapų, pernykščios žolės kalnai

Kaip matyti iš socialiniuose tinkluose paviešintų nuotraukų, sanatorijos teritorijoje tiesiog užaugo pūvančių lapų, pernykščios žolės kalnai. Praeiviai šias žaliąsias atliekas jau „papuošė“ plastikiniais kavos puodeliais, cigarečių pakeliais. Be abejo, žalos didžiulės gamtai gal ir nebus, juk pūvantys lapai tai irgi kompostas, bet civilizuotame pasaulyje tokios netvarkos taip pat nėra. Jei visi savo žaliąsias atliekas – išravėtas piktžoles, pernykščius lapus ar kitas žalienas – mesime į pamiškes, kas bus? Ar toliau Palanga galės didžiuotis patraukliausio kurortinio miesto vardu, o gal tapsime paprastu sąvartynu? Ne veltui visoje Lietuvoje kuriasi žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės, o štai palangiškiai žaliąsias atliekas veža į Joskaudų kaimą, Kretingos rajone, kur įrengta specializuota žalienų kompostavimo aikštelė.

Vos suremontuos traktoriuką – bus iškuopta

Norėdami išsiaiškinti, ar galėtų kas nors tą šiukšlyną iškuopti, susisiekėme su vaikų reabilitacijos sanatorijos „Palangos gintaras“ direktoriaus pavaduotoja Diana Zeleniene.

„Taip, tikrai tai yra mūsų teritorijos kampas, į kurį sumesti lapai, o į juos per laiką žmonės primetė savo šiukšlų, ko mes tikrai nesitikėjome. Nematomas kampas sanatorijos ir pamiškės paribyje pamažu pavirto sąvartynu, mat prie teršėjų gretų prisijungė ir saldainių valgytojai, kavos gėrėjai, čia nuo personalo akių slepiasi ir rūkaliai, nes matosi virš lapų krūvos sumesti turšti cigarečių pakeliai. Daug metų buvo vežiojami lapai į žalienų aikštelę, bet atsitiko taip, kad praėjusį rudenį sugedo traktoriukas. Lapai buvo sustumti į krūvas ir laukė savo išvežimo eilės. Šiukšlių čia nebuvo, deja, dabar jau matosi ir šiukšlės, ir cigarečių pakeliai. Mūsų teritorijoje griežta tvarka, joje negalima rūkyti, matyt, paaugliukai ar jų tėveliai bando atlikti tai, kas draudžiama ties sanatorijos ir miškelio riba, tolėliau nuo personalo akių. Šios žalienų krūvos yra pakankamai nuošalioje vietoje, mes į ją nelabai kreipėme dėmesio. Pažadame artimiausiu metu susitvarkyti. Pastačius komposto dėžę, taip pat manau situacija nepasikeis. Lapai, žalienos traktuojama kaip šiukšlių krūva, tad praeiviai ją papildo popieriais, nuorūkomis ir kitomis šiukšlėmis. Ūkio darbininkai žalienas veždavo, bet dabar sugedo technika, tenka laukti kol susitvarkys. Per porą dienų turėtų traktoriuką suremontuoti, lapai bus iškuopti“.

Išlaiko Ligonių kasos

„Sanatorijos ir miškelio riba labai nuošali vieta, nemanėme, jog kam trukdys. Nemanėme, jog žalienų krūva virs šiukšlynu. Ūkio darbininkų nebarsim, technika lūžta, o vasaros pas mus labai darbingos. Neturim pajėgumų tiek, kiek reikia. Ūkio skyrius aptarnauja pilnutėlę sanatoriją, jie ir lovas remontuoja, ir teritoriją prižiūri, o juk žinote, visur yra ir žmogiškasis faktorius“, – kalbėjo sanatorijos atstovė.

Ji priminė, kad įstaiga yra finansuojama iš Ligonių kasų įstaiga, tačiau technikai remontuoti pastarųjų lėšų panaudoti negalima, jie skirti tik liginiams reabilituoti, gydyti.

„Reikėtų kalbėtis su komanda, išsiaiškinti, kada mašina bus tvarkoma. Lėšų labai nedaug, teikiame privačias, komercines paslaugas, iš kurių privalome dengti ūkio išlaidas. Tad lėšų tikrai daug neturime, o technikos remontas brangus. Mūsų traktoriukai seni, dar kažkada Klaipėdos apskritis mums buvo perdavusi. Mes juos saugom, kai reikia taisom, nes naujus įsigyti labai sunku. Kad ir kokią techniką turėtume, ji mums padeda“, - guodėsi Diana Zeleniene

Komunalininkai pernykščių lapų nekaupia

Susisiekėme su UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovu Gediminu Valinevičiumi, ir pasiteiravome, ar ir ši bendrovė pernykščius lapus į krūvas krauna ir pamiškes tokiu būdu teršia. G. Valinevičius patikino, kad taip tikrai nėra. Visos žalienų atliekos yra išvežamos į Joskaudų kompostavimo aikštelę. Esant poreikiui UAB „Komunalinis ūkis“ gali padėti ir fiziniams ar privatiems asmenims, tačiau užsisakius lapų išvežimo paslaugą teks už ją mokėti.

Anot vadovo, daugelis palangiškių taip ir daro, jie kreipiasi, užsisako ir atsiskaito už paslaugas, be abejonės, jei klientus tenkina paslaugų tarifai. Kiti ieško, kur pigiau ar tvarkosi patys. Tačiau UAB „Palangos komunalinis ūkis“ turi visą reikiamą techniką ir niekam nėra atsisakęs padėti. Tad sugedus traktoriukui, galima kreiptis pagalbos čia pat.

Skundo negavo, bet nagrinės

Pasak Palangos aplinkos apsaugos inspekcijos specialistės Simonos Pakusienės, Aplinkos apsaugos departamento prie Apsaugos ministerijos Klaipėdos valdybos Palangos aplinkos apsaugos inspekcijoje (toliau - Inspekcija) skundas dėl biologiškai suyrančių atliekų VšĮ Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos „Palangos gintaras“ priklausančioje teritorijoje nebuvo gautas.

Inspekcija nurodė, jog pagal žurnalistų pateiktą užklausimą pradės tyrimą dėl biologiškai suyrančių atliekų. „Atkreipiame dėmesį, kad nepavojingas atliekas jų susidarymo vietoje galima laikyti ne ilgiau nei vienerius metus. Taip pat pažymime, kad biologiškai suyrančių atliekoms kompostuoti taikomi specialūs tvarkymo reikalavimai“, – laikraščiui atsakė inspektoriai. Facebook nuotr.

Inspekcija nurodė, jog pagal žurnalistų pateiktą užklausimą pradės tyrimą dėl biologiškai suyrančių atliekų. „Atkreipiame dėmesį, kad nepavojingas atliekas jų susidarymo vietoje galima laikyti ne ilgiau nei vienerius metus. Taip pat pažymime, kad biologiškai suyrančioms atliekoms kompostuoti taikomi specialūs tvarkymo reikalavimai. Tyrimo metu bus nustatoma, ar šioje vietoje VšĮ Palangos vaikų reabilitacijos sanatorija „Palangos gintaras“ biologiškai suyrančias atliekas kompostuoja, ar laikinai sandėliuoja iki perdavimo teisėtam atliekų tvarkytojui“.

Vaikųreabilitacijossanatorija Palangosgintaras direktoriauspavaduotoja DianaZelenienė Palangoskomunalinisūkis GediminasValinevičius Palangosaplinkosapsaugosinspekcija specialistė SimonaPakusienė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936