Vyriausybė pakeitė poziciją ir skųs sprendimą dėl CŽV kalėjimo

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.

Vaidotas Beniušis

Vyriausybė pakeitė poziciją ir nusprendė skųsti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą, kad Lietuvoje veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas, paskelbė premjeras Saulius Skvernelis.

„Turime elgtis nuosekliai ir iki galo laikytis tos pozicijos, kuri buvo suformuota (...). Mes kreipsimės į Didžiąją kolegiją“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas.

Praeitą savaitę Teisingumo ministerija paskelbė, kad Lietuva neskųs sprendimo, nes nėra teisinių galimybių jį pakeisti.

Tačiau S. Skvernelis po Ministrų kabineto posėdžio trečiadienį sakė, kad Vyriausybė priėmė kitokią galutinę poziciją.

„Išnaudosime dar galimybę kvestionuoti tuos kaltinimus, kurie Lietuvai pareikšti“, – sakė ministras pirmininkas.

Jo teigimu, Lietuvoje atliekamas ikiteisminis tyrimas nepatvirtina tų aplinkybių, kurias nustatė Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Skundui surašyti Lietuvos Vyriausybė turi dvi dienas – terminas baigiasi rugpjūčio 31 dieną.

Europos Žmogaus Teisių Teismas gegužės 31 dieną paskelbė, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas CŽV kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų kompensaciją Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah (Abu Zubaidai).

47 metų A. Zubaydah įtariamas prisidėjęs prie Rugsėjo 11-osios išpuolių JAV. Skelbiama, kad jis šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teisme teigė, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, bet ryšių įranga.

Teisingumo ministerija praeitą savaitę oficialiame pranešime spaudai nurodė, kad Lietuva nesikreips į Didžiąją kolegiją, nes nėra teisinių prielaidų tikėtis kitokio sprendimo.

Tuomet skelbta, kad sprendimui įsiteisėjus rugpjūčio 31 dieną Lietuvos institucijos nustatytais terminais imsis reikiamų priemonių, siekdamos tinkamai įgyvendinti Teismo sprendimą, įskaitant pareiškėjui priteistos piniginės kompensacijos sumokėjimą.

BNS

Vyriausybė pakeitėpoziciją skųs sprendimas CŽVkalėjimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936