Belgijos kariuomenės konvojus pasipuošė Vyčiu

Belgijos kariuomenės nuotr.
Belgijos kariuomenės nuotr.

Šį trečiadienį, rugpjūčio 29 d. trys Belgijos ir Liuksemburgo kariuomenių karinės technikos konvojai, pasipuošę Vyčiu ir NATO vėliavomis, iš Klaipėdos jūrų uosto  pagrindiniais sausumos keliais – Klaipėda – Kaunas – Jonava –  judės į NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės nuolatinės dislokacijos vietą Rukloje.  Tai naujos Belgijos ir  Liuksemburgo karių pamainos, skirtos kovinei grupei Lietuvoje.  Kovinę  grupę papildys  65 karinės technikos vienetai. Savaitgalį lėktuvu į Lietuvą atvyko ir Belgijos bei Liuksemburgo kariai.

Belgija prie NATO Priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės Lietuvoje šį kartą prisideda skirdama motorizuotąją pėstininkų kuopą, kurią sudaro 250 karių. 2017 m. Belgijos karinių pajėgų atstovai sudarė Priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės logistinės paramos pagrindą.

Belgijos motorizuotoji pėstininkų kuopa sudaryta iš 1-ojo/3-iojo pėstininkų bataliono karių. Tai vienas iš penkių Belgijos motorizuotosios brigados kovinių batalionų. Skirtingi jo pajėgumai (pėstininkai, tiesioginė parama ugnimi, žvalgybos vienetai, snaiperiai) suteikia batalionui labai įvairiapusę struktūrą ir leidžia veikti savarankiškai. Standartinė transporto priemonė – „Piranija“, kurių yra keletas modifikacijų: su 90mm ir 30mm pabūklais arba su 12.7mm kalibro pabūklu, naudojama kaip pėstininkų kovos mašina. Tai suteikia batalionui didelę ugnies galią, kuri sustiprina pėstininkų pajėgumus. Belgijos motorizuotųjų pėstininkų kuopą remia Liuksemburgo žvalgų būrys.

Belgijos kariai su  Lietuvos teritorija  yra susipažinę, nes į Lietuvą atvykusio Belgijos bataliono kariai   2016 m. spalio mėn. dalyvavo tarptautinėse pratybose „Baltijos Piranija“. Dislokuodama 1-ąjį/3-iąjį batalioną NATO priešakinių pajėgų batalione Belgija vykdo savo įsipareigojimą prisidėti prie bendrų NATO pastangų stiprinant NATO rytinio flango saugumą.

Nuo 2017 m. pradžios Rukloje atgrasymo ir gynybos tikslais Lietuvoje dislokuotai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei vadovauja ir didžiausią karių dalį jai skiria Vokietija.  Šiuo metu Lietuvoje dislokuotą kovinę grupę sudaro apie 1200 karių iš aštuonių NATO šalių, vienetu vadu yra paskirtas Vokietijos karininkas plk. ltn. Rene Braunas (Rene Braun).

Tarptautinė kovinė grupė šiandien yra integruota į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį ir nuolat dalyvauja kolektyvinės gynybos mokymuose ir pratybose.

Dislokuoti NATO priešakines pajėgas Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje NATO šalių vadovai priėmė 2016 m. liepą. Šios pajėgos – tai pirmiausia atsakas į Rusijos agresyvius karinius veiksmus Ukrainoje, taip pat Rusijos karinio potencialo didinimą ir karinės galios demonstravimą regione.

Belgijos kariuomenės konvojus pasipuošė Vyčiu , nuotrauka-1 Belgijos kariuomenės konvojus pasipuošė Vyčiu , nuotrauka-2 Belgijos kariuomenės konvojus pasipuošė Vyčiu , nuotrauka-3 Belgijos kariuomenės konvojus pasipuošė Vyčiu , nuotrauka-4 Belgijos kariuomenės konvojus pasipuošė Vyčiu , nuotrauka-5 Belgijos kariuomenės konvojus pasipuošė Vyčiu , nuotrauka-6

„V.P.“ inf.

Belgijoskariai NATO Vytis Rukla
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938