Triukšmingus statybos ar remonto darbus atlikti galima tik nustatytomis valandomis

premiersafetypartners.com nuotr.
premiersafetypartners.com nuotr.

Statybas ar remontus planuojantys kurorto gyventojai turi nepamiršti, jog didelį triukšmą keliančius darbus atlikti galima tik Triukšmo prevencijos Palangos miesto savivaldybės viešosiose vietose taisyklėse numatytu laiku.

Ragino gerbti šalia gyvenančiuosius

Didelį triukšmą skleidžiančių statybos ir remonto darbų laiką reglamentuoja Triukšmo prevencijos taisyklės. Palangos miesto savivaldybės taryba yra patvirtinusi Triukšmo prevencijos Palangos miesto savivaldybės viešosiose vietose taisykles, jomis vadovaujantis vykdoma statybų triukšmo kontrolė Palangos miesto savivaldybės teritorijoje.

Pasak Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiosios specialistės Ingos Šileikienės, remonto ir statybos darbai Palangos mieste vykdomi nuolat, ištisus metus, ir pastarieji metai nėra išimtis.

„Žmonės nuolat ką nors stato, remontuoja, atnaujina, ir dėl kylančio triukšmo kai kurie kaimynai būna nepatenkinti. Siekiant išvengti nesusipratimų, geriausia, kai gyventojai, prieš atlikdami didelį triukšmą keliančius statybos ar remonto darbus, iš anksto informuoja apie tai kaimynus, geranoriškai susitaria su jais dėl darbų atlikimo laiko, trukmės ir kt. Pagarba gyvenantiems šalia, geranoriškumas vienas kito atžvilgiu paprastai duoda teigiamų rezultatų“, – kalbėjo I. Šileikienė.

Nustatytas laikas

Tačiau kartais nesutarimų išvengi nepavyksta, ir dėl statybų ar remonto darbų kylantis triukšmas tampa opi problema. Kai kurie patalpas nuomojantys miestiečiai tikina, kad dėl triukšmo poilsiautojai, rezervavę kambarį, gali netgi pareikalauti grąžinti pinigus ar visai neapsistoti, tad kaimynų remontai tampa ne vien jų pačių reikalas, bet ir šalia gyvenančiųjų problema, ypač jei gręžiama, kalama savaitgaliais ar nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro.

I.Šileikienė atkreipė dėmesį, kad Triukšmo prevencijos Palangos miesto savivaldybės viešosiose vietose taisyklių nuostatos reglamentuoja, kad Savivaldybės teritorijoje fizinių ir juridinių asmenų vykdomų statybų, rekonstrukcijų, remonto ir kitokia veikla (išskyrus avarijų ir stichinių nelaimių likvidavimo darbus), kurios skleidžiamas triukšmas trikdytų, neigiamai veiktų žmonių sveikatą, darbą, poilsį ar miego kokybę, gali būti vykdoma nuo gegužės 15 d. iki rugsėjo 15 d. – darbo dienomis nuo 9 iki 19 val., o nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 14 d. – darbo dienomis nuo 8 iki 20 val. Taisyklėse taip pat numatyta, kad minėta veikla šeštadieniais ir sekmadieniais bei švenčių dienomis draudžiama.

Apie pažeidimus, susijusius su minėtų taisyklių nuostatų nesilaikymu, reikėtų informuoti Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrių.

Už Triukšmo prevencijos taisyklių nuostatų pažeidimus gali būti taikoma administracinė atsakomybė. Tačiau, kaip pabrėžė I.Šileikienė, Savivaldybės tikslas nėra bausti – pirmiausia siekiama, kad kiekvienas, planuojantis kaimynams nepatogumų sukeliančius darbus, atsižvelgtų ir į gyvenančiųjų šalia poreikius, būtų supratingas bei geranoriškas jų atžvilgiu. Todėl, siekiant išvengti galimų nesutarimų dėl triukšmo, Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai rengia ir prevencinę veiklą, darbus vykdantiems asmenims teikiamos konsultacijos dėl galimo darbo laiko ir triukšmo lygio.

Nerekomenduojama ir šūkauti

Administracinė atsakomybė gali būti taikoma ne tik už statybų ar remonto darbų keliamą triukšmą. Atskira sritis yra viešosios rimties trikdymas – šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais, kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte ir kitose viešosiose vietose, o vakaro (nuo 19 iki 22 val.) ir nakties (nuo 22 iki 7 val.) metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, kai tai trikdo asmenų ramybę, poilsį ar darbą.

Anot I.Šileikienės, sveikatai kenksmingi triukšmo ribiniai dydžiai yra nustatyti Sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintoje Lietuvos higienos normoje HN 33:2011. Esant poreikiui, Palangos miesto savivaldybės administracija gali pasikviesti laboratorijos specialistus, kurie išmatuoja akustinio triukšmo lygį.

Triukšmo prevencijos taisyklės viešai skelbiamos tinklapyje www.palanga.lt.

Palangos miesto savivaldybės inf.

Triukšmingosstatybos remontas darbai nustatytosvalandos
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938