Iš viešumos dingo Dmitrijus Medvedevas

Dmitrijus Medvedevas© Sputnik / Scanpix
Dmitrijus Medvedevas© Sputnik / Scanpix

Rugpjūčio 23 d. leidinio „Projekt“ programėlėje „Telegram“ pasirodė pranešimas apie tai, kad Rusijos ministras primininkas Dmitrijus Medvedevas jau devynias dienas nesirodo viešumoje.

„Vyriausybės vadovas tikrai ne atostogauja – jo darbo grafike daugybė svarbių reikalų, tačiau visi jie dėl neaiškių priežasčių atšaukiami. Paskutinį kartą viešumoje ministrą pirmininką galėjome matyti rugpjūčio 14-ąją. Tą dieną jis susitiko su laikinai Novosibirsko srities gubernatoriaus pareigas einančiu Andrejumi Travnikovu“, – pranešė žiniasklaida.

Visomis paskesnėmis dienomis Rusijos vyriausybės internetinėje svetainėje buvo skelbiama informacija apie tai, kad D. Medvedevas siuntė telegramas.

Rusijos vyriausybė išplatino pranešimą, kuriame aiškina, kad D. Medvedevas pastaruoju metu nesirodo viešumoje, nes gydosi sportinę traumą, informuoja portalas.

„Dėl sportuojant patirtos traumos ministras pirmininkas negali vesti viešųjų renginių.“ Toks paaiškinimas, kaip perdavė agentūra „Interfax“, buvo pateiktas Rusijos vyriausybės.

Navalno fondas skelbia nemalonią Medvedevui informaciją

Tuo metu Aleksejaus Navalno kovos su korupcija fondas skelbia naujo tyrimo, susijusio su Rusijos ministru pirmininku D. Medvedevu ir jo aplinka, rezultatus. Fondas išsiaiškino, kad 2017 metų pabaigoje Rusijos vyriausybės vadovas vieninteliu Rusijos nacionalinės gvardijos maisto tiekėju paskyrė mažam kam žinomą Krymo mėsos kombinatą. Po tokios iniciatyvos jo produkcijos įsigijimo kainos išaugo nuo dviejų iki trijų kartų.

„Pradėjome tikrinti Nacionalinės gvardijos įsigijimus, tai visada labai įdomi tema. Pamatėme, kad maisto produktai dabar perkami be konkurso iš vienintelio tiekėjo“, – tyrimo priešistorę „Dožd“ papasakoja Kovos su korupcija fondo teisininkas Aleksandras Golovačas.

Valstybinių pirkimų dokumentuose aptiktas 2017 metų gruodžio 2 dienos vyriausybės nurodymas su D. Medvedevo parašu, kuriuo vieninteliu maisto tiekėju įvardytas mėsos kombinatas „Družba narodov“. Kažkodėl vyriausybės puslapyje internete šis nurodymas publikuotas nebuvo: kaip paaiškėjo, dėl pastabos „Skirta tarnybiniam naudojimui“.

Prieš įsigalint D. Medvedevo nurodymui, maisto produktai Rusijos nacionalinei gvardijai buvo perkami iš skirtingų tiekėjų priklausomai nuo regiono. Palyginęs tokių pačių produktų kainas prieš įsigalint direktyvai ir po, Kovos su korupcija fondas išsiaiškino, kad jos išaugo 2-3 kartus, o kokybė suprastėjo.

Taigi, kopūstai Rusijos nacionalinės gvardijos kariams dabar perkami už 46 rublius ir 78 kapeikas už kilogramą, nors seniau kaina tesiekė 17,98 rublius. Svogūnai pabrango nuo 16 iki 37 rublių už kilogramą, obuolių sultys – nuo 40 iki 87 rublių už litrą. Mėsos kilogramo kaina išaugo iki 436 rublių (ankstesnė suma – 311,78 rublių). Iš viso su minėtuoju mėsos kombinatu sudarytos sutartys už 2 mlrd. rublių.

Mėsos kombinatas „Družba narodov“ seniau priklausė Ukrainos oligarchui Jurijui Kosiukui, o dabar jo savininkas – buvęs Rusijos vidaus reikalų ministerijos Centrinio vidaus pajėgų, kurių pagrindu ir buvo sukurta Nacionalinė gvardija, archyvo viršininkas. „Tai reiškia, kad praeityje Kantemirovas – tiesioginis Viktoro Zolotovo, Rusijos Nacionalinės gvardijos vadovo, pavaldinys“, – teigiama tyrimo išvadose.

Kaip teigia Kovos su korupcija fondas, pastaraisiais metais buvęs pareigūnas dirbo Sankt Peterburgo verslininko Boriso Vaninskio bendrovių generaliniu direktoriumi. Būtent šios struktūros pardavė elitinius Kušeliovo ir Bezborodko namus Sankt Peterburge labdaros fondui „Dar“, kuris minimas ankstesniame A. Navalno tyrime.

Kantemirovas taip pat buvo ir generalinis bendrovės „Resurs Servis“ vadovas. Šiai bendrovei priklauso sklypas, prisišliejęs prie „vienos iš neoficialių Medvedevo rezidencijų Rubliovkoje“. Maža to, bendrovė minėtąjį sklypą įsigijo neteisėtai, teigia Kovos su korupcija fondas.

„Panašu, kad Kantemirovas kažką dengia. Pabandėme išsiaiškinti, ką, ir patys matote – iš visur lenda Medvedevas. Susidarė įspūdis, kad šios schemos naudos gavėjas (...) arba Medvedevas, arba jo artimiausios aplinkos žmonės“, – tyrimo rezultatus komentuoja pats A. Navalnas. 

DELFI

viešuma dingo DmitrijusMedvedevas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936