Šeštadienį Baltijos pakrantę nušvies simboliniai Šimtmečio laužai

Minint tarptautinį renginį „Senovinė ugnies naktis“ paskutinįjį rugpjūčio šeštadienį uždegami simboliniai Baltijos jūros pakrantės šalių laužai, si...
Minint tarptautinį renginį „Senovinė ugnies naktis“ paskutinįjį rugpjūčio šeštadienį uždegami simboliniai Baltijos jūros pakrantės šalių laužai, simbolizuojantys draugystę, vienybę ir Baltijos jūros šalių bendrą istoriją. „Vakarų ekspreso“ nuotr.

Jau šį šeštadienį, rugpjūčio 25 d., 20.30 val. Palangos pajūrį nušvies laužai – kartu su kitomis Vakarų Lietuvos savivaldybėmis kurortas jungiasi prie tarptautinio renginio „Senovinė ugnies naktis – Šimtmečio laužai“.

Simboliniai Baltijos šalių vienybės ir draugystės šimtmečio laužai šeštadienio vakarą nušvies visą Baltijos jūros pakrantę. Taip Lietuva, Latvija ir Estija ne tik dar kartą pademonstruos savo bendrystę, bet ir prisimins bei visiems primins Baltijos kelio vienybę.

„Džiaugiamės, kad Palangos ir Šventosios bendruomenės, meno kolektyvai labai noriai ir entuziastingai jungiasi prie šio renginio – ne tik planuoja dalyvauti, įžiebti laužus, bet ir patys galvoja, kokių įdomių veiklų reikėtų pasiūlyti prie Šimtmečio laužų susirinkusiems kurorto gyventojams ir svečiams“, – kalbėjo Palangos kultūros ir jaunimo centro kultūrinės veiklos vadybininkė Monika Jarulytė.

Tad šeštadienį Šimtmečio laužai liepsnos prie Palangos gelbėjimo stoties, taip pat prie jūros tilto, prie Birutės kalno – Birutės paplūdimyje, Nemirsetoje, Šventosios uosto teritorijoje bei Monciškėse ir Būtingėje. Prie laužų skambės muzika, dainos, meno kolektyvai kvies pašokti, taip pat – sudalyvauti įvairiose atrakcijose, pažaisti įvairius žaidimus. Ta proga jūros tiltas šią dieną atrodys tikrai įspūdingai – bus padabintas Lietuvos ir Latvijos vėliavomis.

Šio projekto koordinatoriai – Palangos kultūros ir jaunimo centras bei miesto Savivaldybės administracija.

Minint tarptautinį renginį „Senovinė ugnies naktis“ paskutinįjį rugpjūčio šeštadienį uždegami simboliniai Baltijos jūros pakrantės šalių laužai, simbolizuojantys draugystę, vienybę ir Baltijos jūros šalių bendrą istoriją, kultūrinį paveldą. Laužai akcentuoja Baltijos jūros reikšmę, jos išsaugojimą ateities kartoms, o Lietuvai, Latvijai ir Estijai jie tai pat primena Baltijos kelio vienybę ir bendrystę.

Lietuvos pakrantėje šiais metais įžiebiami laužai bus skiriami ir šimtmečio sėkmės istoriją kūrusiems herojams, kurie išsaugojo ir kūrė valstybingumo tradicijas, kovojo už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Tai – tūkstančiai įvairių tautybių ir socialinių grupių atstovų, kūrusių ir saugojusių Lietuvos valstybingumo tradiciją.

Valstybės atkūrimo šimtmečio metais prie iniciatyvos „Senovinė ugnies naktis – Šimtmečio laužai“ prisijungs ir simbolinius laužus Baltijos jūros pakrantėje uždegs Klaipėdos ir Klaipėdos rajono, Palangos, Neringos, Šilutės savivaldybės ir vietos bendruomenės, Pajūrio regioninio parko direkcija. Iš viso liepsnos daugiau nei 20 laužų.

Renginio „Senovinė ugnies naktis“ iniciatyva gimė 1992 m. Suomijoje, kuomet šalis šventė nepriklausomybės 75-metį. Idėja kilo prisimenant istorijos metraščiuose aprašytą unikalią Baltijos jūros pakrantės apsaugos ir perspėjimo nuo pavojaus laužų sistemą, kuri mena vikingų laikus. Istoriniai šaltiniai liudija, kad kiekviena pajūrio bendruomenė turėjo įsipareigoti prisidėti prie apsaugos sistemos ir esant reikalui uždegti perspėjimo laužus, įspėti kaimynus apie gresiantį pavojų. Už susitarimo nesilaikymą buvo galima sulaukti griežtų bausmių.

Per daugelį metų šventė „Senovinė ugnies naktis“ tapo tradicija ir buvo pradėta švęsti daugelyje Baltijos jūros pakrantės šalių – prie projekto prisijungė Estija, Latvija, Švedija, Lenkija. Simboliniai laužai uždegami net ir tose šalyse, kurios neturi Baltijos jūros pakrantės. Šventės metu vyksta įvairūs kultūriniai renginiai – poezijos, folkloro, tradicinių šokių vakarai, kuriuose aktyviai dalyvauja vietos bendruomenės ir svečiai.

„V.P.“ inf.

Šeštadienis Baltijospakrantė simboliniai Šimtmečiolaužai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939