Trys Palangoje sutikti menininkai – atvirai apie save ir jausmus lietuviškajam pajūriui

A.Krisčiūno fotosesijoje barzdoti vyrai. „V.P.“ nuotr.
A.Krisčiūno fotosesijoje barzdoti vyrai. „V.P.“ nuotr.

Dana Lukauskienė

Palanga formuoja sportiško, sveikatinimosi miesto veidą, tačiau čia yra erdvės ir menui, kultūrai, muzikai. Štai penktadienį dailininkas Algis Kriščiūnas sukvietė visus į nekomercinę akciją – fotosesiją, kurioje buvo kuriamas didžiulis fotopaveikslas. Pajūryje sau erdvės suranda ir muzikinio pasaulio žvaigždės, kurias galima sutikti čia pat, miesto gatvėse. Nuoširdžiai Palanga žavisi ir atlikėjas Edgaras Lubys bei „Biplan“ grupės lyderis Maksas Melmanas. Pajūryje nori nenori atsiskleidžia gražiausios mintys, unikalūs talentai, pomėgiai, kuriuos kurorte skleisti galimybių randa visi.

Fotosesijoje - moterys ir barzdoti vyrai

Menininkas A. Kriščiūnas praėjusį savaitgalį į nemokamą fotosesiją kvietė visus, kurie dar turi parako ir ugnies. Paskutinė šią vasarą vaidybinė fotosesija suteikė progą kiekvienam atėjusiam atskleisti ilgai slėptą talentą per humoro, teatro ir meno prizmę, pabandyti prisiliesti prie neišsemiamos temos – vyrų ir moterų santykių. Neeilinėje profesionalaus menininko fotosesijoje labiausiai laukiami buvo barzdoti vyrai, kurie buvo kabinami ant simbolinio kablio ir fotografuojami šio menininko būsimam paveikslui, o pastarasis ateityje papuoš kultūros baro „Kablys“ sieną.

Palangoje A.Krisčiūnas prisistatė kaip unikalios tapybos parodos autorius, fotografas. Asmeninio archyvo nuotr.

Vyrai turėjo simbolizuoti polėkį, pasidavimą nugaroje įsmigusio kablio poveikiui. Jie tarytum kilo į viršų. Tačiau fotosesija pradėta nuo moterų, kurios turėjo įkūnyti žemiškuosius džiaugsmus. Gausiai susirinkusios damos buvo fotografuojamos ir su akinukais, ir be jų.

Pasak menininko, paveikslai nėra vien interjero detalė – ant sienos kabantis kūrinys skleidžia savitą nuotaiką, ir ji keičiasi priklausomai nuo stebėtojo būsenos.

„Dailininko įdėtas jausmas yra tik pusė darbo – tikrąją emocinę kūrinio vertę pajunti pridėdamas savo gyvenimo patirties“, – sakė menininkas.

Komfortas laimės nesuteikia

A.Kriščiūnas – įvairiapusiškas menininkas – poparto kūrėjas, tapytojas, knygų iliustratorius, fotografas, muzikantas, dainų tekstų autorius. Jo didelio formato popart stiliaus darbai ir fotografijos puošia visuomeninius pastatus ir privačius interjerus Lietuvoje bei užsienyje.

Palangoje, jis prisistatė kaip unikalios tapybos parodos autorius, fotografas.

„Palanga man – išskirtinis miestas, nes čia būna daugiausia žmonių Lietuvoje, o kultūros bare „Kablys“ renkasi patys teisingiausi, įdomiausi žmonės. Kūrybai mane įkvepia gyvenimas, sapnai, asmeninės tragedijos, vidiniai lūžiai, prieštaravimai. Komfortas laimės menininkui nesuteikia, nes nė vienas kūrinys nesusikuria, kuomet yra patogu, paprasta, aišku ir lengva. Kūrėjui būtina vidinė įtampa. Jei nori, kad kūrinys paliestų žiūrovo širdį, reikalingi gilesni išgyvenimai, vidiniai konfliktai. Kūrėjas turi būti nuolat ieškantis savęs, o tie ieškojimai nėra lengvi ir paprasti. Nes savyje galima atrasti visko: ir gerą save, ir blogą, ir tą save, kuris tau pačiam nelabai patinka, su kuriuo susigyventi yra labai sunku“, – sakė dailininkas.

Trys Palangoje sutikti menininkai – atvirai apie save ir jausmus lietuviškajam pajūriui, nuotrauka-1

Su menininku mielai fotografavosi ir jo gerbėjos. „V.P.“ nuotr. 

Autorius atviravo, kad paveiksluose atskleista ir emigracijos tema. Jis akcentavo, kas per meną siekia visiems parodyti, kad daugeliu atveju žmogus pats yra savo gyvenimo kalvis, savo gyvenimo vadovas, kapitonas ir tik nuo asmeninio pasirinkimo priklausys, koks jis bus.

„Tas meninės laisvės suvokimas, nuostabūs Palangos saulėlydžiai daro mane laimingu ir tuo pačiu užkrauna didžiulę atsakomybę: jei suprasiu, kad mano gyvenimas yra blogas, aš galiu kaltinti tik save. Mano visas gyvenimo darbas – fotografija, bet darau viską, tapau, kuriu. Linkėčiau palangiškiams, kad kurortas pritrauktų kuo daugiau žmonių, kurie supranta, jog Palanga - pats nuostabiausias miestas Lietuvoje, čia nuostabi gamta, yra daug erdvės saviraiškai, kūrybai“, – linkėdamas palangiškiams džiaugtis kiekviena diena, kalbėjo menininkas.

Apie laimę, meną ir muziką atviravo ir „Biplan“ grupės lyderis Maksas

Palangos gatvėje sutiktas „Biplan“ grupės lyderis Maksas Melmanas atviravo, kad muzikantus kaip ir visus žmones traukia poilsis, jūra, kurortas.

Palangos gatvėje sutiktas  „Biplan“ grupės lyderis M.Melmanas atviravo, kad muzikantus kaip ir visus žmones traukia poilsis, jūra, kurortas. „V.P.“ nuotr.

„Muzikantai – tai paprasti žmonės, kuriems būtini paprasti žmogiški dalykai: laimę kuria kavos puodelis, ledai, futbolas, buvimas prie jūros ir saulės palydėjimas. Profesine prasme muzikantus džiugina savirealizacija, kuomet pasiseka parašyti dainą, kuri sulaukia dėmesio, ji dažnai grojama. Geras koncertas, kuomet grįžti tuščias, viską atidavęs publikai. Mums nesvarbu, kokioje auditorijoje groti - ar kamerinėje aplinkoje, ar arenoje. Karjera prasidėjo 1990 metais, o populiarumas atėjo neiškart, išsyk žvaigždėmis netapome. Gali 10 metų groti savo dainas ir nebūti niekam reikalingas, bet vieną dieną parašai dainą – ir esi ant bangos. Linkėčiau palangiškiams mylėti savo miestą, kad jame būtų daugiau spalvų, daugiau kultūrų. Norėčiau, kad atsirastų suvokimas, kad reikia saugoti Baltijos jūrą, nes mūsų šalis, mūsų jūra yra mūsų namai. Juos reikia laikyti tvarkingus“, – linkėjo A. Melmanas.

Vasarą aktyviai koncertuota pajūryje

Ne kartą Palangoje yra tekę koncertuoti ir atlikėjui Edgarui Lubiui.

Atlikėjui E.Lubiui geriausios atostogos namuose, sodyboje Trakų rajone. Pajūris jam siejasi su darbu, koncertine veikla, be kurios neįsivaizduoja savo gyvenimo. Asmeninio archyvo nuotr.

„Vasara tuoj baigsis, pradėjau gyventi rudeninėmis nuotaikomis.Šią vasarą dažnai koncertavau Šventojoje, „Titanike“, dažnai grojau „Vandenyje“ Palangoje, Nidoje.

Į pajūrį vykstu dirbti ne ilsėtis. Pats asmeniškai pliaže nemėgstu kepintis. Mane traukiaramesnis poilsis gamtoje, namuose. Esame įsigiję sodybą Trakų rajone, ten pailsiu pjaudamas žolę, mėgaudamasis laiku prie ežero.

Esu buvęs klaipėdietis, tad, kaip ir daugelis, jūrą dažniausiai aplankau ne sezono metu, rudenį, žiemą. Juk daugeliui klaipėdiečių Baltijos jūra tai savaime suprantamas dalykas, ji graži, ošia, visi žino, kur ji yra, bet iki jos nevažiuoja.

Visada atvažiuoju į pajūrį dirbti, ir jaučiu tam tikrus sentimentus savo Klaipėdai, savo kraštui. Tai miestas, turintis savo dvasią. Apie tai pakalbu su buvusiais klaipėdiečiais, kuriuos sutinku Vilniuje. Tačiau, kita vertus, čia labai trūksta kultūrinio gyvenimo, galima sakyti, kad jo nebėra. Man trūksta menininkų, inspiracijų, o gal ir susidomėjimo tuo nebėra. Mano gimtasis miestas pamažu tampa pramoniniu, kuriame dirba uostas, o kultūrinis gyvenimas, sakyčiau, labai ribotas. Kultūros pasaulio žmonių Klaipėdoje nedaug, bet jų pakanka. Jei aš grįžčiau į Klaipėdą, kažin, ar būčiau kam įdomus, net neturėčiau, ką daryti“, – apie kultūrinį gyvenimą Klaipėdoje kalbėjo E. Lubys.

Neįsivaizduoja savęs be koncertų

Anot E.Lubio, Vilniuje kita nuotaika, kultūra virte verda. „Sostinė – vienintelis Lietuvos miestas, kuriame gyventojų daugėja, čia televizija, radijas, visos masinės informavimo priemonės, o koncertuoju Palangoje, nes man čia patinka. Jei man vasarą netektų koncertuoti pajūryje, būtų labai liūdna. Neįsivaizduoju savęs be koncertų. Tai yra mano darbas, poilsis ir gyvenimas. Sukaupta koncertinė patirtis, įdirbis leidžia pajausti pastaruosius 3-5 metus stabilumą. Suprantu, kad aukščiau bambos neiššoksiu, tikrai nebūsiu pasaulinio masto žvaigždė. Tačiau jau į užvertas duris nebereaguoju, nes žinau, kad būtinai atsiras durys, kurios man atsivers. Stengiuosi pozityviai mąstyti, nes Lietuvos muzikinėje padangėje atlikėjų yra daug daugiau nei kuriančių žmonių“, - sakė atlikėjas.

Anot jo, kūrybinis procesas yra sudėtingas, bet jam eilės ir muzika savaime liejasi. Dažnai scenoje šiuo metu dominuoja jaunystės kultas, dekoratyvi apranga, o pati muzika, neretai lieka antrame plane. „Aš stengiuosi kurti muziką, o ne šou. Tačiau vien talento muzikos versle taip pat nepakanka. Vienas gali kurti ar dainuoti vidutiniškai ir pasiekti populiarumą, o kitas, kad ir talentingiausias žmogus – likti užmaršty. Kurti muziką ir eiles vieniems yra duota, o kitiems, deja, ne. Man kūryba natūrali būsena, tekstas ir muzika liejasi savaime“, - „Vakarinei Palangai“ kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas apie šeimą, jis be jokių dvejonių tikino, jog tai be galo plati tema. „Norėčiau akcentuoti tai, kad žmonės prieš kurdami šeimas suprastų, jog einame ne gauti sau, o pasitarnauti kitam, save atiduoti. Jokiu būdu ne išpešti, išreikalauti, iškaulyti. Norėčiau, kad visi išmoktume daugiau reikalauti iš savęs ir būti atlaidesni kitiems “, – linkėjo atsisveikindamas atlikėjas Edgaras Lubys.

dailininkas AlgisKriščiūnas atlikėjas EdgarasLubys Biplan MaksasMelmanas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936