D.Grybauskaitė sako, kad valstybė gins partizanų atminimą

Prezidento kanceliarijos nuotr./ Robertas Dačkus / Šalies vadovė susitiko partizanu Juozu Jakavoniu-Tigru
Prezidento kanceliarijos nuotr./ Robertas Dačkus / Šalies vadovė susitiko partizanu Juozu Jakavoniu-Tigru

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad valstybė gins su sovietų okupacija kovojusių Lietuvos partizanų atminimą.

Šalies vadovė tai sakė Varėnos rajone ketvirtadienį susitikusi su partizanu Juozu Jakavoniu-Tigru ir apžiūrėjusi jo sodyboje įkurtą Pietų Lietuvos partizanų vadavietę.

„Šiandien čia esu todėl, kad noriu pasakyti – remiu tuos žmones ir palaikau, kurie atidavė savo gyvenimus, kovojo už mūsų laisvę“, – žurnalistams teigė D.Grybauskaitė.

Ji tvirtino pastaruoju metu stebinti pastangas diskredituoti laisvės kovotojus, bet teigė, jog valstybė „darys viską, kad Lietuva nebūtų diskredituojama ir šie žmonės išliktų mūsų atminty, širdyse ir gerbiami“.

Partizaninis karas Lietuvoje prasidėjo 1944 metais. Jį paskatino okupacinės sovietų valdžios represijos, trėmimai į Sibirą ir prievartinis šaukimas į Raudonąją armiją. Ginkluotas pasipriešinimas Lietuvoje tęsėsi iki 1953 metų.

Prezidentės aplankytas J.Jakavonis-Tigras, kuriam šiuo metu 93-eji, yra paskutinis likęs gyvas Varėnos krašto Dainavos apygardos partizanas.

Būdamas 19 metų jis aktyviai įsitraukė į Lietuvos partizaninį judėjimą, buvo Pietų Lietuvos partizanų vadų Juozo Vitkaus-Kazimieraičio ir Adolfo Ramanausko-Vanago ryšininkas, kovų su NKVD ir vietinės Merkinės stribais dalyvis.

Suimtas 1946 metų gruodžio mėnesį nešant partizanų spaudą, jis kankintas Lietuvoje, vėliau išsiųstas į Sibiro lagerius. Į gimtinę iš tremties J.Jakavonis-Tigras grįžo 1959 metais.

BNS

Prezidentė DaliaGrybauskaitė partizanas JuozasJakavonis Tigras
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938