Prekybos karas: JAV įveda Kinijai naujus tarifus

Kinija© AFP / Scanpix
Kinija© AFP / Scanpix

Jungtinės Valstijos ir Kinija ketvirtadienį planuoja įvesti viena kitai naujus tarifus prekėms už 16 mlrd. dolerių, informuoja BBC.

Jungtinės Valstijos liepos pradžioje įvedė tarifus 34 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos prekėms ir sulaukė „doleris už dolerį“ Pekino atsako. Kitas tarifų paketas 16 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui įsigalioja rugpjūčio 23 dieną.

Bendra importo muitais apmokestinamų kiniškų prekių vertė siekia 50 mlrd. JAV dolerių per metus. Kinija pažadėjo skelbti atsakomąsias priemones.

Nuo liepos įtampa tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų sustiprėjo, ir tai atsiliepė abiejų šalių bendrovėms bei ekonomikoms.

Naujieji tarifai įsigalioja, susitinkant JAV ir Kinijos pareigūnams dviejų dienų derybų Vašingtone.

JAV ir Kinija rengiasi susitikti ketvirtadienį Vašingtone ir aptarti abiejų šalių santykius purtantį prekybos konfliktą. Daugelis analitikų abejoja, kad derybos, kuriose dalyvaus žemesnio lygio pareigūnai, bus sėkmingos ir kad šalims pavyks sušvelninti įtampą.

JAV tarifai 16 mlrd. dolerių vertės Kinijos importui įsigalioja vidudienį Kinijos laiku (7.00 val. Lietuvos laiku). Naujas 25 proc. tarifas bus taikomas beveik 280 Kinijos prekių, įskaitant chemijos produktus, žemės ūkio įrangą, motociklus bei antenas.

Kinija rengiasi skelbti atsakomąsias priemones, tai yra 25 proc. tarifą 16 mlrd. dolerių vertės JAV prekėms, įskaitant anglį, medicinos instrumentus, automobilius bei autobusus.

Vašingtono planams įvesti naujus tarifus kinų prekėms nepritaria dešimtys amerikiečių bendrovių ir pramonės grupių. Daugelis tvirtina, kad naujasis muitas pakenks jų verslui, ir įspėja, kad jei jis bus įvestas, jos bus priverstos didinti kainas JAV vartotojams.

Tačiau tarifai prekėms už 16 mlrd. dolerių - tai tik lašas vandenyne, palyginti su ta apimtimi importo, kurią prezidentas Donaldas Trumpas grasina apmokestinti tarifais. Liepą prezidentas sakė esąs pasirengęs apmokestinti visą 500 mlrd. dolerių vertės Kinijos importą į JAV.

ELTA

Prekyboskaras JAV Kinija naujitarifai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938