Vietoj išskirtinių nuotraukų Palangoje – konfliktai

„V.P.“ nuotr.
„V.P.“ nuotr.

Denisas Nikitenka

Jau mėnuo, kai galioja Palangos miesto tarybos sprendimas apmokestinti fotosesijas garsiajame Birutės parke, tačiau nauja tvarka vis dar kelia aistras.

Palangos botanikos parko darbuotojai priversti net kviesti policiją, mat išskirtinių nuotraukų užsigeidę vestuvininkai nesutinka mokėti ir kuria konfliktines situacijas. „Turbūt tik viena kompanija iš dešimties fotosesijų rengėjų geranoriškai susimoka už tokią galimybę. Kiti kelia nereikalingą šurmulį, trikdo ramybę, aiškina, esą viešoje vietoje už nieką mokėti neprivalo. Ne kartą kvietėme pareigūnus. Žmonės kol kas nesuvokia, kad praktika rinkti pinigus už specialiai organizuojamas fotosesijas tokiose itin lankomose vietose yra normali. Ne mes pirmi tai sugalvojome ir ėmėme taikyti“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Botanikos parko direktorius Valdas Pakusas.

Už kiekvieną fotosesijos valandą Birutės parke tenka pakloti po 60 eurų.

Nesutinka mokėti

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje vienas po kito liejasi skundai dėl naujos prievolės susimokėti už fotosesijas Birutės parke. Dažniausiai bangas kelia vestuvių arba krikštynų rengėjai ir dalyviai.

„Sugadinta šventė. Taip galiu pasakyti. Ištekinau dukrą, su svita nuvykome į nuostabųjį Birutės parką. Gražiai leidome laiką, jaunavedžiai buvo fotografuojami Tiškevičių rūmų fone, gėlynuose, dirbo profesionalūs fotografai. O paskui atėjo parko darbuotoja ir pareikalavo pinigų. Pasakė, kad už valandos fotosesiją turime mokėti 60 eurų. Kur tai matyta? Birutės parke niekas niekada pinigų neimdavo“, – piktinosi klaipėdietė Inga.

Jos įsitikinimu, rinkti tokį mokestį visuomenei skirtoje erdvėje – neteisinga. „Juk parkas ir taip tvarkomas už mokesčių mokėtojų pinigus. Kažkokia nesąmonė. Vestuvės planuojamos, jų biudžetas sudaromas iš anksto, o kurorto valdžia tą mokestį įvedė vidurvasarį, kai jau viskas suskaičiuota, suplanuota. Mano manymu, 60 eurų už valandą – akivaizdžiai per didelė kaina. Nemokėjome ir nesirengiame mokėti ateityje“, – dėstė Inga.

Elgiasi įžūliai

Anot V. Pakuso, įvestu mokesčiu siekiama ne surinkti kuo daugiau pinigų, o suvaldyti vestuvininkų srautus. „Jei norėtume pasipinigauti, prašytume po 20 eurų. Tuomet niekas nesipiktintų ir mokėtų. Jūs nė neįsivaizduojate, koks chaosas kyla, kai parką savaitgaliais užplūsta vestuvininkų delegacijos. Vieną šeštadienį buvo net 11 kompanijų po 20–30 žmonių. Atsineša savo gėrimų, užkandžių, įvairių atributų fotosesijoms. Po jų apsilankymo paliktos šiukšlės virsta pro atliekų dėžių kraštus. Dalis mėtosi ir ant žolės, takų“, – pasakojo parko vadovas.

Vestuvininkai atsineša ir mobiliąsias garso kolonėles, per kurias leidžia muziką „garsiai, kad visi girdėtų“. „Kas rusišką, kas lietuvišką, kas dar kokią nors. O juk kiti žmonės ateina į parką ieškodami ramybės, poilsio. Tačiau randa būrius vestuvininkų, kuriuos lydi po kelis fotografus. Trypiama veja, blokuojami praėjimai. Baisiausia, kad elgiamasi labai įžūliai, agresyviai, tarsi parkas būtų skirtas vien vestuvių fotosesijoms. Piktybiškai atsisakoma mokėti, nepaisoma teisėtų reikalavimų“, – kalbėjo V. Pakusas.

Jis pridūrė, kad yra ir kultūringų vestuvininkų, geranoriškai sutinkančių susimokėti, iš anksto informuojančių apie apsilankymą. „Visi surinkti pinigai bus panaudoti parkui gražinti ir prižiūrėti, ne darbuotojų algoms. Jei žmonės nori fotografuotis patrauklioje, estetiškoje vietoje, jie turi progą prisidėti prie aplinkos tvarkymo. Už surinktas lėšas bus remontuojami suoliukai, perkami augalai, atliekami kiti ūkio darbai, gerinama infrastruktūra“, – tikino parko vadovas. Birutės parke specialios fotosesijos nuo liepos yra apmokestintos – kainuoja 60 eurų už valandą.

Rinkliava pasitvirtino

Trakų istoriniame nacionaliniame parke (TINP) jau dvejus metus imami pinigai už fotosesijas prie Užutrakio dvaro. Už valandą kompanijai iki 10 žmonių tenka pakloti 60 eurų, o grupei, kurią sudaro per 10 asmenų, – 150 eurų.

Palangoje tokio skirstymo kol kas nėra: 60 eurų už valandą turi mokėti tiek, pavyzdžiui, trys, tiek 30 vestuvininkų. „Tarybos sprendime nenurodytas žmonių skaičius. Esmė – tai turi būti speciali fotosesija. Tikrai niekas neims pinigų, jei fotografuosis turistai, bus daromos asmenukės ar šiaip įamžinama parko aplinka. Kalbame išimtinai apie fotosesijas“, – paaiškino V. Pakusas.

TINP Kraštotyros ir Užutrakio dvaro sodybos skyriaus vadovė Andžela Kriaučiūnienė „Lietuvos žinioms“ sakė, kad sprendimas apmokestinti fotosesijas pasitvirtino su kaupu. „Būdavo, fotografuojasi jaunieji, o šalia ant vejos stovi dar 20 žmonių, trypia žolę. Arba vyksta fotosesija populiariausioje vietoje, ateina kita vestuvininkų delegacija ir fotografai kone susimuša dėl teisės vieniems ar kitiems aptarnauti klientus. Kentėdavo ir lankytojai, kuriems įdomiausia – istorinis paveldas, visas dvaro kompleksas, nes negalėdavo ramiai juo grožėtis, kai aplinkui – vieni vestuvininkai“, – prisiminė A. Kriaučiūnienė.

Įvedus mokestį situacija kardinaliai pasikeitė. „Pradžioje buvo kilęs labai didelis pasipriešinimas, pasipiktinimas, bet dabar viskas vyksta civilizuotai. Žmonės žino, kad reikia susimokėti, ir nebepriekaištauja. Tariamasi iš anksto, dėl to išvengiama tokių nesusipratimų, kai savaitgalį atvyksta vestuvių delegacija, o dvare – viešas renginys, koncertas, jokios fotosesijos neleidžiamos. Dabar įsivyravo tvarka, ir vestuvininkų gerokai sumažėjo. Jie skaičiuoja. Būna, fotografuojasi jaunieji, iki 10 žmonių, o dar 20 delegacijos atstovų sėdi kavinukėje arba net neina į parką. Taupo“, – tikino A. Kriaučiūnienė.

© Lietuvos žinios

birutėsparkas fotosesijos mokestis palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936