Savivaldybės parama pasiekia didesnį skaičių šeimų

Anksčiau socialinės paramos dydžiai šeimoms buvo pakankamai maži ir mažai efektyvūs. Pasikeitus tvarkai, parama didėja. „V.P.“ nuotr.
Anksčiau socialinės paramos dydžiai šeimoms buvo pakankamai maži ir mažai efektyvūs. Pasikeitus tvarkai, parama didėja. „V.P.“ nuotr.

Palangoje nuo kovo 29 įsigaliojus naujai Piniginės socialinės paramos teikimo tvarkai, kurorto gyventojų laukiantys pokyčiai teigiamai paveikia nepasiturinčias šeimas, nukentėjusius nuo nelaimių, bei šeimas, auginančias vaikus.

Dydžiai per maži

Pasak Palangos miesto savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyriaus vyriausiosios specialistės Agnietės Kazlauskienės, paramos dydžiai, kurie buvo numatyti anksčiau, buvo pakankamai maži ir mažai efektyvūs, sprendžiant gyventojų problemas.

„Matydavome, kad nelaimės ištikti žmonės gaudavo vos keliasdešimt eurų, ir tai tikrai buvo per maža suma, norint veiksmingiau padėti Palangos miesto gyventojams. Todėl buvo apsispręsta didingi socialinę paramą. Kita priežastis, dėl kurios nuspręsta keisti socialinės paramos tvarką – noras paskatinti gimstamumą bei padėti vaikus auginančioms šeimoms“, – kalbėjo A. Kazlauskienė.

Reikšmingos įplaukos

Palangos savivaldybė pagal galimybes nutarė paremti vaikus auginančias šeimas, parodyti pagarbą dorai gyvenančioms šeimoms, savo dėmesiu paskatinti gimstamumą. Parama skiriama visoms šeimoms, gimus trečiajam ir vėlesniam vaikui bei vienu metu gimus dviem ir daugiau vaikų.

Socialinės rūpybos skyriaus darbuotojos informuoja šeimas individualiai, kai jos ateina pateikti prašymų dėl vienkartinės paramos gimus vaikui skyrimo, kuri skiriama visos Lietuvos šeimoms. Palangos savivaldybė ne tik pasirūpino ypatinga tik savivaldybės teritorijoje taikoma parama, bet ir rūpinasi, kad žmonės sužinotų ir pasinaudotų ja.

Jei šeima susilaukė trečio vaiko ar dvynukų, trynukų ar daugiau mažųjų palangiškių, galima kreiptis dėl paramos. Gimus vienu metu dviem ar daugiau vaikų, Administracijos direktoriaus įsakymu bus skiriama 366 eurų (3 VRP dydžio) vienkartinė tikslinė išmoka kiekvienam vaikui. Tokio pat dydžio vienkartinės išmokos sulauks ir tėvai, šeimoje gimus trečiam ir vėlesniam vaikui, arba šeimoje auginant du vaikus ir paėmus globoti ar įvaikinus trečią ir vėlesnį vaiką. Šiam tikslui lėšų numatyta miesto biudžete, o jas paskirsčius, reikšmingos įplaukos papildys šeimų piniginę. Šios vienkartinės tikslinės išmokos skiriamos, jei dėl jų kreipiamasi ne vėliau kaip per 12 mėnesių nuo vaikų gimimo, paėmimo globai ar įvaikinimo.

Pasak savivaldybės specialistų, paramos skyrimą svarsto socialinės paramos teikimo komisija, kuri posėdžiauja kartą per mėnesį.

Nelaimės atveju

Daugeliui aktualu tai, jog į piniginę socialinę paramą gaisro, stichinės nelaimės, sunkios ligos atvejais, kai reikalingiems medikamentams ar kitoms būtinoms priemonėms įsigyti asmens turimos ir gaunamos lėšos yra nepakankamos, nuo šiol galės pretenduoti asmenys ar šeimos, kurių vidutinės mėnesio pajamos, tenkančios vienam asmeniui, skaičiuojant visas šeimos 3 mėnesius iki kreipimosi mėnesio gautas pajamas (įskaitant socialinę pašalpą, priežiūros, pagalbos ir slaugos kompensacijas, išmokas vaikui) vienam šeimos nariui yra mažesnės negu 5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžiai – šiandien tai yra 610 eurų. Ankstesnėje tvarkoje tokiais atvejais buvo galima pretenduoti į paramą, jei vienam asmeniui vidutinės mėnesio pajamos – 3 VRP dydžiai, tai yra 366 eurai.

Kitais atvejais, kai asmeniui (šeimai) yra būtina pagalba, dėl paramos bus galima kreiptis, jei vidutinės mėnesio pajamos, tenkančios vienam asmeniui, skaičiuojant visas asmens (šeimos) 3 mėnesius iki kreipimosi mėnesio gautas pajamas vienam šeimos nariui yra mažesnės negu 2,5 VRP dydžio (305 eurai). Tai – neabejotinai kurorto gyventojams svarbus tvarkos pakeitimas, reiškiantis, kad daugiau gyventojų (šeimų) gali pretenduoti į socialinę paramą netikėtai ištikusios nelaimės atveju, be to, ji galės būti suteikta skubiau.

Palangos miesto savivaldybės inf.

Piniginėsocialinėparama parama Palangosmiestosavivaldybė Socialinėsrūpybosskyrius vyriausiojispecialistė AgnietėKazlauskienė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936