Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą

Palangos gatvėmis rūpinasi UAB „Palangos komunalinis ūkisׅ“ darbuotojai, kurių veide visada šypsena.  „V.P.“ nuotr.
Palangos gatvėmis rūpinasi UAB „Palangos komunalinis ūkisׅ“ darbuotojai, kurių veide visada šypsena. „V.P.“ nuotr.

Dana Lukauskienė

Geri orai – džiaugsmas poilsiautojams, ir pats darbymetis tiems, kas triūsia, kad Palangoje būtų švaru, o aplinka džiugintų akį, kad būtų sutvarkytas kiekvienas takelis, užlopyta duobė kelyje, poilsiautojų akis trauktų išpuoselėti gėlynai. „Mes dirbame 7 dienas per savaitę, 24 val. per parą“, - apie bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ darbą sako jos vadovas Gediminas Valinevičius.

 Abipusis išsikalbėjimas visada atneša tam tikrų sprendimo variantų“, – sakė pakalbintas naujasis  UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovas G. Valinevičius, kviesdamas apie miesto bėdas informuoti tiesiai jį patį. „V.P.“ nuotr.

Įgauna savitumo

Gražiausi dalykai prasideda nuo mažmožių, net smulkiausių elementų visumos. Namai, senosios vilos, parko skverai, šriftas, kuriuo užrašyti gatvių pavadinimai, suoliukų forma,mediniai pajūrio takai ar margaspalviai fontanai ir, be abejonės, gyvenamųjų namų kiemai, kuriuose verda gyvenimas. Visų šių elementų dėka miestas įgauna savitumo, yra atpažįstamas, už kažką mėgstamas, už kažką kritikuojamas. Vasaros sezono metu Palanga ima suktis vis greitėjančiu miesto ritmu, didėja apkrovimai ir miestą prižiūrinčioms įmonėms. O ar kada pagalvojote, kas būtų, jeigu niekas nevežtų šiukšlių, netvarkytų gatvių, nešienautų vejos, nevalytų tualetų, neprižiūrėtų fontanų? Kaip atrodytų mūsų miestas? Juk žmonių srautai šią vasarą stulbinami stulbinami.

Įvairiapusė bendrovės veikla

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ veikla yra labai plati: kurorto Savivaldybės tarybos sprendimu bendrovė vykdo „Palangos miesto energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose" programą, ją administruoja, kad palangiškiai gyventų jaukiai, gražiai, šiltai ir patogiai.

Prižiūrima miesto autobusų stotis, kurioje svečius pasitinka moderni laukimo salė, bilietų kasos, tualetai, peronas su 16 autobusų stovėjimo aikštelių. Veikia atskiros keleivių informavimo, bagažo bei smulkių siuntų tarnybos. Laukimo salėje bei lauko erdvėse įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, kurios užtikrina keleivių saugumą. Stoties pastate įrengta ir kavinė. Palangos autobusų stotis per parą aptarnauja iki 300 autobusų.Greta stoties veikia maisto prekių prekybos centras, kavinė, vaistinė, banko skyrius bei kiti paslaugų tiekėjai.

Taip pat teikiamos ir ritualinės paslaugos, be kurių miestiečiai neįsivaizduotų savo gyvenimo.

Be „Palangos komunalinio ūkio“ neįsivaizduojama ir švara mieste, gėlynai, želdiniai, jų priežiūra, sutvarkyti paplūdimiai ar J.Basanavičiau gatvė, fontanai.

Dirba 24 val. per parą

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ yra ta įmonė, kuri nenuilstamai rūpinasi tuo, kad mūsų miestas, pasitiktų savo svečius švarus, tvarkingas, pasipuošęs ir plačiai atvėręs visas savo duris ir gyvenimui, ir poilsiui. O jei kažkas negerai – nukritusi šiukšlė, nenupjauta veja ar duobė šaligatvyje, visi nusiskundimai keliauja ne tik į komunalinį ūkį, bet ir į miesto šeimininko – mero – ausis. Už miesto grožį prisiimti atsakomybę įsipareigojo ir politikai.

„Nepaisant to, kad tenka triūsti ištisą parą, septynias dienas per savaitę, daugelis įmonės darbuotojų optimistiški, niekuo nesiskundžiantys. O darbo pobūdis nelengvas, juk didžiausias šalies kurortas turi būti švarus, šviesus, pasitempęs, jį mato visa Lietuva“, – kalbėjo bendrovės vadybininkas Gintautas Mackevičius.

Štai, kad ir situacija dėl duobės kelyje ties Rąžės upe. Iš vakaro kreipėmės, o rytą – jau sutvarkytas šaligatvis.

„Prižiūrimi visi Palangos miesto šaligatviai, išskyrus privačias valdas. Atkarpoje Nemirseta – Monciškės yra apytiksliai 4,3 km paplūdimio takų, nemažai jų planuojama atnaujinti. Įsigyta naujutėlaitė technika gatvėms plauti. Tad pradėta plauti ir drėkinti ne tik J. Basanavičiaus gatvė, o ir kitos centrinės. Gyventojai turėtų pajusti, kad aplinkoje gerokai sumažėjo dulkių kiekiai. J. Basanavičiaus gatvė yra plaunama kiekvieną rytą, pagal poreikį ir vakarais, tai daro septyni darbuotojai, o naudojamos specialios priemonės klinkeriui prižiūrėti. Tuo tikslu sunaudojama apie 25 kubinius metrus vandens“, - pasakojo įmonės vadovas Gediminas Valinevičius.

Nedėti šalia šiukšliadėžių

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ darbuotojai džiaugėsi, kad poilsiautojų sąmoningumas auga, kasmet į kurortą atvyksta vis tvarkingesni žmonės, būna, kad išvydę nuorūką pasilenkia, pakelia ir išmeta. Bendrovės vadovas G. Valinevičius labai prašė palangiškių ir miesto svečių nedėti maišelių su šiukšlėmis šalia šiukšliadėžių, o gražiai į jas sutalpinti. Nes mieste yra didžiulė bėda – kirai ir katinai. Vos pamatę juos dominantį daiktą kirai tuojau pat prakertą maišą, išnešioja šiukšles, jas ištampo. O juk gyventi chaose nenorime. Direktorius apgailestavo, kad šį sezoną nespės pakeisti atvirų šiukšliadėžių uždaromis, tačiau artimiausioje ateityje tai bus būtina.

Anot pašnekovo, šiemet poilsiautojus pasitiko nepaprastai karšta vasara,liepos pradžioje dėl sausrų išdžiūvo žolė, pro nuskurdusią veją lenda piktžolės. Jas reikia tvarkingai nupjauti, sutvarkyti „Naktį nenupjausime, o pastaruoju metu žmonės pyksta, neva žolės pjovėjai burzgia ankstų rytą, neleidžia poilsiautojams išsimiegoti, bet palikti bujojančių piktžolių juk negalime“, – minėjo G. Valinevičius.

„Palangos komunalinio ūkio“ darbuotojams tenka nušienauti per 70 ha skirtingose miesto erdvėse išsidėsčiusių žaliųjų zonų. Tai yra ne plynas laukas, o gausybė mažų plotelių, kuriuos reikia mažiausiai du kartus per mėnesį šienauti.

Gėlynai Palangoje užima 6500 kv. mplotą, yra susodinta apie 60 rūšių gėlių, jas laisto trys mašinos. Tam sunaudojama apie 50 kubų vandens. Keičiant gėlių kompozicijas lieka nemažai žalienų atliekų, o dabar jau po truputėlį ant šaligatvių krenta vaisiai – slyvos, obuoliai. Jie taip pat nuo takų šalinami kiek įmanoma. Šias atliekas priima speciali žaliųjų atliekų surinkimo aikštelė, reikia jas atskirai surinkti, nuvežti.

Nepoilsiauja ir savaitgaliais

Žmonės pastebėjo, kad savaitgaliais lėtesnis šiukšlių surinkimas, dažniau persipildo konteineriai, ar tai laisvadienis visiems UAB „Palangos komunalinis ūkis“ darbuotojams? – teiravomės pašnekovo. G. Valinevičius patikino, kad savaitgaliais darbas verda, ūžia visu pajėgumu. Tačiau labai padidėja žmonių srautai, vos tik išveži šiukšles, tuoj pat šiukšliadėžės vėl prisipildo. O J. Basanavičiaus gatvė visų pamėgta, ten praeina rekordiniai žmonių srautai. Čia juk nepastatysi masyvių šiukšlių konteinerių, tad darbuotojai sukasi, kiek išmano, kad laiku ištuštintų šiukšliadėžes. Per 2017 metusišvežta 13104,34 tonų šiukšlių. Atliekas sudaro mišrios komunalinės, didžiosios,biologiškai skaidžios bei statybinės atliekos. Šiemet iki liepos 31 dienos surinkta 6974,95 tonos šiukšlių. Palangos miesto paplūdimy pastatyta tūkstantis 120 litrų talpos konteinerių, gyventojams skirta pusketvirto tūkstančio 240 litrų bei du tūkstančiai 240 litrų talpos antrinių žaliavų konteinerių, kuriuos aptarnauja UAB „Virginijus ir KO“. Per du karščiausius šios vasaros mėnesius iš paplūdimių išvežti rekordiniai kiekiai atliekų. Štai vien birželio mėnesį 45,24 tonos bei iš jūros ištraukta 45,6 tonos dumblių. Liepą išvežta93,97 tonos mišrių komunaliniųatliekų. Iš viso Palangos bei Šventosios miestus aptarnauja 13 sunkiasvorių automobilių.

G. Valinevičiius atviravo, jog vos prašvitus nuo 4 val. ryto darbuotojai jau renka šiukšles miesto pliažuose, kad iki 7 val. švarus, tvarkingas paplūdimys sulauktų pirmųjų vasarotojų. 30 žmonių pliažuose triūsia pagal Viešųjų darbų programą. Darbas nestoja ir po darbo valandų. Nuo 17 iki 22 val. mobilus darbuotojas su akumuliatoriniu dviračiu lekia apžiūrėti visų centrinių miesto gatvių. Elektrinis dviratis buvo įsigytas mobilumo tikslais. Vakarais dirba vienas rankinio valymo darbuotojas, pėsčiomis jam apeiti miestą būtų fiziškai neįmanoma, o su dviračiu pagrindinius taškus jis apvažiuoja po kelis kartus. Dviratis naudojamas kaip susisiekimo priemonė, prie jo yra pritvirtinta dėtuvė susidėti įrankiams.

Anot vadovo, 25 kilometrus besidriekiančioje pajūrio zonoje yra 900 šiukšlių konteinerių. Smulkios šiukšlės ir nuorūkos paplūdimiuose renkamos rankomis, smėlio sijojimo mašina yra pasenusi ir netinkama eksploatuoti. Palangos miesto paplūdimio prižiūrimos teritorijos plotas 85,7 ha, iš jų mechanizuotai valomo pliažo plotas - 45 ha, miškelių - 178 ha, prižiūrimų kiemų - 41,3 ha.

Naujovės

Įsigyta naujutėlaitė technika automobilių gatvėms plauti. Tad pradėta plauti ir drėkinti ne tik J. Basanavičiaus gatvė, o ir kitos centrinės. Gyventojai turėtų pajusti, kad aplinkoje gerokai sumažėjo dulkių kiekiai.

Viena valanda pailgėjo viešųjų tualetų laikas. Palangos mieste sezono metu yra 33 viešieji tualetai. Ilgiausiai, net iki 23 val., dirbatualetas, esantis Meilės al., prie Jūratės ir Kastyčiofontano, taip pat M. Valančiaus gatvėje. Visi kiti veikia iki 21 ar 22 val.

Didelis dėmesys skiriamas ir šaligatvių dangai tvarkyti. Šiuo metu tvarkomi šaligatviai Ganyklų gatvėje, o rudenį planuojama atnaujinti Sodų, Plytų, Vanagupės gatvių dangas, skirtas pėstiesiems.

Labai dideli pajėgumai reikalingi mediniams paplūdimio takams atnaujinti. Jiene tik dėvisi, būna ir įsismarkavusių vasarotojų aplaužomi, reikalinga nuolatinė priežiūra.

„Komunalininkai daro viską – kas priklauso, ir kas nepriklauso. Neįmanomų dalykų čia būti negali. Juk Palanga visai Lietuvai lyg ant delno“, – kalbėjo G.Valinevičius.

Lyg kempinės sugeria ir teigiamus, ir neigiamus paklausimus

Pasak G. Valinevičiaus, įmonėje darbo turi visi, ir ne tik tie, kurie triūsia mieste. Bendrovėje daug apskaitos, reikia pildyti dokumentaciją, atitikti aplinkosaugos reikalavimus, vesti griežtą apskaitą, įforminti įvairias ūkines operacijas. Kuomet mūsų sąmonę užvaldo pilnatis, labai pagausėja žmonių skambučių, tuomet darbuotojai tampa visų bėdų sugėrėjais, jiems tenka lyg kempinėms sugerti ir teigiamus, ir neigiamus paklausimus. Būna, kad žmonių nusiskundimai ne visai pagrįsti. Kreipiasi dėl to, jog neišvežtos šiukšlės, bet neprisipažįsta, jog pavėlavo išstumti konteinerius. Rūšiuojant antrines žaliavas, popierius, plastmasę neretai žmonės supainioja atliekų struktūrą, primeta į plastmasės konteinerius ir maisto atliekų, tuomet vežėjai, pažiūrėję, kad neatitiko atliekų morfologija, nepaima konteinerio. Būna, interesantų, kurie reikalauja pakeisti šiukšlių išvežimo ar šienavimo grafikus, kad didžiulės brūzgiančios mašinos nepabudintų jo poilsiautojų.

UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovas apgailestavo, kad kai kurie žmonės, pastebėję neišvežtas šiukšles ar netvarką mieste, neskambina į komunalinį ūkį. Jis ragino kreiptis internete nurodytais kontaktais. „Prieš eidami pas merą ar į laikraštį, viešindami problemą, pirmiausia atvykite pas tuos, kurie realiai gali ją išspręsti“, - kalbėjo vadovas.

„Visada džiugu, kuomet žmonės su bėda ateina tiesiai pas mus: nulūžo, nugriuvo, persipildė. Stengiamės reaguoti maksimaliai greitai, viską sutvarkyti. Darbuotojų krūviai dideli, atsitinka visko, būna, kad ir nepamato kokios smulkmenos, kokios detalės, todėl būtų geriau, kad palangiškiai informuotų tiesiai mus – ne merą, ne Savivaldybės administraciją, o komunalininkus“, – kviesdamas kalbėti apie miesto bėdas sakė UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vadovas Gediminas Valinevičius.

Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą, nuotrauka-1 Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą, nuotrauka-2 Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą, nuotrauka-3 Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą, nuotrauka-4 Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą, nuotrauka-5 Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą, nuotrauka-6 Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą, nuotrauka-7 Įmonė, formuojanti miesto veidą: čia darbas verda ištisą parą, nuotrauka-8
Palangoskomunalinisūkis vadovas GediminasValinevičius
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936