Savivaldybės apmokamos aukščiausios kategorijos gidės ekskursijos – lyg valstybės paslaptis

Pamačius diktofoną, aukščiausiosios kategorijos gidės A. Martinkėnienės veidas pasikeitė, prieš žurnalistą buvo kiršinama ir ekskursantų minia. „V....
Pamačius diktofoną, aukščiausiosios kategorijos gidės A. Martinkėnienės veidas pasikeitė, prieš žurnalistą buvo kiršinama ir ekskursantų minia. „V.P.“ nuotr.

Dana Lukauskienė

Šurmulingus savaitgalius Palangoje keičia kiek ramesnės darbo dienos, o jose renginių ir pramogų taip pat netrūksta. Štai Turizmo informacijos centras stengiasi atverti kurorto istorijos slėpinius visiems turistams ir kviečia į nemokamas ekskursijas pėsčiomis po Lietuvos vasaros sostinę. Prie ekskursijos prisijungėme ir mes.

Geros nuotaikos nepatyrėme

Nors Turizmo informacijos centro svetainėje buvo garantuojama, kad ekskursijoje patirsime gerą nuotaiką bei neužmirštamus įspūdžius, deja, atsitiko visiškai priešingai.

Kadangi Palangos turizmo informacijos centras yra Savivaldybės biudžetinė įstaiga, kuri finansuojama mokesčių mokėtojų pinigais, bandėme neišsiskirti iš visumos ir kartu su kitais pamatyti tai, kas rodoma visiems palangiškiams bei miesto svečiams. Juk viešoji paslauga turėtų būti prieinama visiems.

Ekskursija prasidėjo maloniu pasisveikinimu ir gidės prisistatymu. Ją vedė, kaip paaiškėjo vėliau, ne paprasta gidė, o ekspertė, Palangos gidų gildijos pirmininkė Angelina Martinkėnienė.

Gidė trumpai apžvelgė visą ekskursijos programą, pasakojo apie didžiausio Lietuvos kurorto ribas, pajūrio ruožą, sveikatinimosi centrus, Palangos vardo paminėjimą rašytiniuose šaltiniuose. Viskas vyko lyg ir sklandžiai, kol dirbdami savo darbą ir bandydami gražiai pristatyti šią tikrai dėmesio vertą turistinę iniciatyvą potyrius konspektavome tušinuku.

Tačiau atsitiko taip, jog baigėsi rašiklio rašalas, o tam, kad mūsų skaitytojams atskleistume visą ekskursijos esmę, nepraleistume gidės pasakojimo įdomiausių detalių, neiškraipytume istorinių faktų, išsitraukiau diktofoną. Tuomet netikėtai persimainė A.Martinkėnienės veidas, pasakojimas nutrūko, ji be galo supyko teigdama, kad neva mes, dirbdami savo darbą ir viešindami ir taip jau viešas paslaugas, įrašinėti ekskursijos turinio neturime teisės. Visų susirinkusių turistų akivaizdoje gidė piktinosi, kodėl žurnalistė dalyvauja ekskursijoje be išankstinio susiderinimo, esą ji kategoriškai nesutinkanti viešas ekskursijas, jų turinį atskleisti nei visuomenei, nei laikraščio skaitytojams – esą jos ekskursijos yra autorinis darbas ir ji neduodanti sutikimo jo viešinti spaudoje. Ginčytis pradėjo ir ekskursantai.

Prie Palangos Turizmo informacijos centro būriavosi ekskursija pėsčiomis besidomintys palangiškiai ir miesto svečiai. „V.P.“ nuotr.

Susidarė įspūdis, jog Palanga populiarinama gan keistu būdu – kiršinant minią prieš žurnalistą.

Vengdama diktofono, vos baigusi pasakojimą, gidė stengėsi pagreitinti žingsnį, vis suko nugarą, kad, neduok Dieve, neįrašytume jos autorinio pasakojimo apie miestą. Ekskursijoje pasijutome išskirtinai nepageidaujami, tad nukulniavome išsiaiškinti, kodėl šis renginys ir jo turinys yra toks ypač slaptas.

Parinkta viešojo konkurso būdu

Pasak Palangos turizmo informacijos centro vadovės Rasos Kmitienės, A. Martinkėnienė yra vienintelė gidė, laimėjusi viešąjį konkursą teikti reikiamas paslaugas.

Palangos turizmo informacijos centras įgyvendina Palangos miesto strateginį planą iki 2020 metų, kurio priemonių plane numatyta organizuoti nemokamas ekskursijas kurorto svečiams. Tam šiais metais skirta 1 tūkst. eurų. Buvo paskelbtas viešasis pirkimas gido paslaugai. Teikti pasiūlymus galėjo visi, kas turi gido pažymėjimą. Mažos vertės pirkimo konkursas paskelbtas gegužės 14 d., jame dalyvavo trys kandidatai, iš kurių pasirinkta A. Martinkėnienė. Nemokamos ekskursijos Palangos miesto gyventojams ir svečiams yra organizuojamos nuo birželio 1 d. ir tęsis visą vasarą iki rugpjūčio 31 d. Už dviejų valandų ekskursiją gidei yra mokama 49 eurai“, – teigė Turizmo informacijos centro vadovė.

Rasa Kmitienė, aiškindama keistoką gidės elgesį, mus patikino, jog informacija apie organizuojamas ekskursijas nėra slapta ir laikraštis ne kartą yra rašęs apie jas. „Galiu daryti tik prielaidą, kad jūs prieš ekskursiją gidei neprisistatėte ir neatskleidėte savo noro viešinti šią gražią iniciatyvą. Tikiuosi, kad gidė būtų supratusi jūsų norus ir šio incidento būtų išvengta. Ekskursijos vedimas ne tik techninis darbas, visų pirma, tai kūrybinis darbas, informacijos šaltinių pasirinkimas, jos patikrinimas ir sisteminimas, tai užima nemažai laiko ir reikalauja daug kūrybiškumo. Galima daryti prielaidą, kad gidė neišsigando viešumo, o nenorėjo atskleisti savo autorinio darbo ir viešinti surinktą informaciją (turimų informacijos šaltinių)“, – atsakyme „Vakarinei Palangai“ minėjo R. Kmitienė ir pažadėjo atsiųsti raštišką gidės komentarą.

Gidės ekspertės pozicija

Pati gidė A. Martinkėnienė situaciją komentavo taip: „Man pradėjus vesti ekskursiją nepristačiusi moteris jau ekskursijos pradžioje pradėjo fotografuoti ekskursantų grupę ir mane, užrašinėti, tikriausiai, ekskursijos tekstą. Vėliau, sustojus skvere netoli parapijos namų, ji priėjo šalia, išsitraukė mobilų telefoną, įjungė diktofoną ir pradėjo įrašinėti mano pasakojimą. Informavau ją, kad man neprisistačius ir be mano sutikimo įrašinėti mano ekskursijos negalima. Kiekvieno gido ekskursija yra jo intelektinės veiklos produktas. Neturėdama informacijos, kokiu tikslu ir kokiame kontekste bus naudojamas įrašas ir nuotraukos, paprašiau nefotografuoti ir neįrašinėti. Ekskursantai išsakė nuomonę, kad moteriai neprisistačius taip elgtis nederėjo. Jokių kalbų dėl tolesnio ponios dalyvavimo nebuvo. Jos pačios vėliau ekskursijoje nebemačiau. Šios ekskursijos, vedamos kiekvieną pirmadienį lietuvių ir rusų kalbomis, yra populiarios ir sulaukia pačių geriausių atsiliepimų bei vertinimų. Džiaugiamės galėdami pristatyti ir populiarinti Palangą visiems besidomintiems“.

„Neturėdama informacijos, kokiu tikslu ir kokiame kontekste bus naudojamas įrašas ir nuotraukos, paprašiau ekskursijos nefotografuoti ir neįrašinėti“, – teigė Palangos gidų gildijos pirmininkė A.Martinkėnienė

Redakciją taip pat pasiekė gidės atsiųstas Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos specialistės Gražinos Ramanauskaitės – Tiumenevienės anksčiau parengtos rekomendacijos dėl fotografavimo viešoje vietoje ir nuotraukų publikavimo.

Atskiro sutikimo gauti nereikia

Klausimą, ar pažeidėme autorines gido teises, iš anksto nesikreipdami dėl leidimo viešinti viešą ekskursiją, nederindami žurnalistinio darbo su gide, uždavėme teisininkams.

Advokatas A.Žlioba tikina, kad nežiūrint į tai, ar gido darbas yra autorinis-kūrybinis, renginyje gali dalyvauti žurnalistai bei dirbti savo darbą. „V.P.“ nuotr.

Advokatų kontoros „Žlioba & Žlioba“ vadovas Arūnas Žlioba pateikė mums tokį atsakymą: „Renginys viešas, vyko viešoje erdvėje, yra viešai reklamuojamas, jo organizatorius – Palangos miesto savivaldybės įsteigta biudžetinė įstaiga Palangos turizmo informacijos centras (TIC). Šios įstaigos nuostatuose įtvirtinta jos pagrindinė paskirtis – „informacijos apie Palangą skleidimas“ (7 punktas). Be kitų TIC tikslų, Palangos miesto savivaldybė į TIC nuostatus įrašė ir tokius: „stiprinti Palangos miesto ekonominę ir aplinkos gerovę per turizmo informacijos skleidimą (skatinimą); nemokamai teikti informaciją apie Palangos mieste bei regione teikiamas turizmo paslaugas, lankomus objektus ir vietoves; reklamuoti Palangos miestą bei regioną kaip patrauklią turistams vietovę. Atsižvelgiant į tai žurnalistų susidomėjimas konkrečiu renginiu ne tik netrukdo, bet, tinkamai organizuojant TIC veiklą, net turėtų būti pageidautinas. Todėl, net nežiūrint į tai, ar gido darbas yra autorinis - kūrybinis darbas, renginyje gali dalyvauti žurnalistai bei gali dirbti savo darbą – rinkti jiems reikalingą informaciją. Atskiro Savivaldybės, TIC ar gido sutikimo tam gauti nereikia“.

Palangossavivaldybė aukščiausioskategorijosgidė Palangosturizmoinformacijoscentras ekskursijos AngelinaMartinkėnienė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938