Darbuotojai Palangoje uždirba 50–200 eurų – verslininkai naudojasi „auksine vasara“

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr. / Kurorto sezono atidarymo akimirkos
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr. / Kurorto sezono atidarymo akimirkos

Ernestas Naprys,

Palangos verslininkai džiaugiasi kišenes pildančiu sezonu, tačiau dalis jų tuo nesidalija su darbuotojais – yra įmonių, kur vidutinis oficialus uždarbis tesiekia vos 50 eurų. Tarp itin mažus atlyginimus mokančių įmonių – ir garsios kavinės, ir ledų kioskai, ir kebabinės. Verslininkai rauda, kad darbuotojai neužsisėdi – padirba savaitę ir pabėga, nes per sunku, arba „pradeda mirti giminaičiai“. Kritikos strėlės lekia už minimumą nenorinčiam dirbti jaunimui.

Palangos rajone veikia net 180 įmonių, kuriose darbuotojai per mėnesį neuždirbo nė minimumo, nors dirba bent trys darbuotojai. 15min pakalbinti verslininkai kupini pasiteisinimų – darbuotojai neišdirba nė mėnesio ir išsilaksto, dirba trumpai ir nesunkiai, o kartais atsisako komentuoti, nes „paskambino mama“. Pačius mažiausius atlyginimus birželį išmokėjo 4 darbuotojus teturinti Elenos Opulskienės personalinė įmonė – vidutiniškai 57 eurus. Pati E.Opulskienė aiškina, kad darbuotojai reikalingi tik retkarčiais.

„Atlyginimas yra pagal išdirbtas darbo valandas. Dirba neilgai. Mūsų darbas paviljonuose, tai laikini darbeliai vasarą, dirbame tik porą mėnesių“, – paaiškino E.Opulskienė.

Tačiau yra ir per šimtą darbuotojų turinčių įmonių, kur atlyginimai birželį sudarė vidutiniškai nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos verslininkai darbuotojams oficialiai nemoka net minimumo

Ledų magnatui vaikai talkina už 60 eurų

 UAB „Timotis“ bendrovė turėjo net 48 darbuotojus, vidutiniškai jie uždirbo po 164 eurus. Tačiau eilinis darbuotojas uždirbo dar mažiau – 59,50 euro per mėnesį (tokia buvo atlyginimų mediana).

Įmonės savininkas Julius Tomas Žulkus teigia jau pavargęs aiškinti – dirba vaikai ir tik dalį mėnesio, jie pardavinėja ledus.

„Timotis“ dirba lauko prekyboje tik vasarą ir samdo vaikus. Tik vaikus. Maždaug 50 vaikų pardavinėja ledus miesto gatvėse. Tai jų tikrai yra minimalūs atlyginimai, nes kitaip ir negali būti. Jie nedirba visos paros, o ir darbo specifika super lengva – pasėdėti prie ledų vežimo ir parduoti per dieną 30 porcijų. Nei ten ką daryti reikia, nėra kasos aparatų. Vaikus išveža, jie pasėdi, ir taip dirba kas antrą savaitę, 15 dienų per mėnesį“, – teigia J.T.Žulkus.

Jis teigia, kad įmone domėjosi ir Darbo inspekcija, ir VMI – tačiau tokia darbo specifika.

„Kažkas rašė, kad čia dešimtmečio vasara – tai mes galime tą tikrai patvirtinti, ir mes džiaugiamės“, – teigė verslininkas.

Paklaustas, ar tokią sėkmingą vasarą pajus ir darbuotojai, jis susimąstęs atsakė – taip, bus premijos.

Tačiau panašu, kad vaikai įmonėje neužsibūna ir premijos jiems nuplauks.

„Jėzau, kokia pas mus kaita. Įmonėje per mėnesį būna 100 skirtingų vaikų. Buhalterė iš proto eina, nes atrodo, lyg būtų kokia „Maxima“ – maisto tvarkymo pažymėjimų daug, pavardžių įmonėje daug. Kai vaikas ateina, jį reikia įforminti pagal įstatymą, kad ir pabandymui. O jis pabando savaitgalį, praeina dar kelios dienos – jam kas nors nepatiko, ar tėvai ką nors pasako, ar dar kas nors“, – skundžiasi J.T.Žulkus.

Rugpjūtį, anot jo, apskritai sunku rasti, kas pardavinėtų ledus, kadangi mokiniai jau „užsidirbo telefonui“ ir ruošiasi mokyklai.

„Labai sunku surasti darbuotojų, galinčių ilgiau padirbti. Nežinau, gal reikia atlyginimą kelti, gal dar kažką. Bet vaikams nusibosta, jie savotiškai vertina. Dirba, nes reikia nusipirkti telefoną. Nusipirko telefoną ir jam nebereikia dirbti. Tai va tokia jų taktika. Vaikai dar nemoka pinigų apčiuopti – kas yra 500 eurų, o kas 300 eurų“, – pasakoja J.T.Žulkus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos verslininkai darbuotojams oficialiai nemoka net minimumo

Tačiau į verslininką tėvai kreipiasi vien dėl to, kad darbas jiems atstotų vasaros stovyklą.

„Tėvai ateina ir prašo mūsų, darbdavių, kad kaip į stovyklą vaiką paimtume. Kad tik dirbtų. Jie džiaugiasi, kad vaikas darbo vietoje ir nesišlaisto. O vakare grįžta jau truputį pavargęs ir negali kur eiti, nes anksti reikės keltis į darbą. Čia kaip stovykloj. Turime daug tokių istorijų, nes įmonė jau 15 metų dirbą tą darbą“, – sako J.T.Žulkus.

Mažus atlyginimus grindžia vėlai pradėtu sezonu

Nors šiemet jau gegužė buvo itin šilta, dalis verslininkų itin mažus atlyginimus grindžia vėlai – birželio pabaigoje – pradėta veikla.

Garsią kavinę „Luiza“ valdanti bendrovė UAB „Vitkema“ birželį 18-ai darbuotojų vidutiniškai išmokėjo po 148,6 eurus. Įmonės vadovas Arūnas Staponas nebuvo kalbus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos verslininkai darbuotojams oficialiai nemoka net minimumo

„Todėl, kad atsidarėme prieš Jonines, tai čia taip ir turėjo būti. Tai užmokestis už lašelį likusio mėnesio. Birželį atsidarėme Šventojoje. Dabar man skambina mama, negaliu kalbėti“, – tepakomentavo A.Staponas.

Rolando Veselio individuali įmonė, valdanti barą Palangoje, birželį 10-čiai darbuotojų išmokėjo 89 eurų atlyginimus.

„Aš atsidariau birželio 22 dieną, esu sezoninis, visi pas mane už minimumą apiforminti. Tai ne naujas baras, 20 metų dirbame. Čia turbūt paskaičiavote, kiek išėjo per birželį“, – stebėjosi R.Veselis.

Jis atsiduso, kad sudėtinga rasti darbuotojų „Labai sunku rasti.

Taip, jie uždirba minimumą, bet padavėjai gauna arbatpinigių“, – sako R.Veselis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./"Ema" blyninėje vidutinis atlyginimas – 228 eurai.

Kebabinių savininkė: po savaitės „miršta senelis“

Ingos Drakšienės individuali įmonė valdo dvi kebabines Palangoje, o birželį joje 24 darbuotojai vidutiniškai uždirbo po 222 eurus, tačiau vėlgi eilinio darbuotojo oficialus uždarbis buvo gerokai mažesnis – 122 eurai (mediana), atskleidžia „Sodros“ pateikiami duomenys.

„Todėl, kad savaitę dvi padirba ir išeina. Kebabinėje dirba daugiausia jaunimas. Jie neapsisprendžia, ko jie nori. Jie tiesiog pamato, kad reikia dirbti, nenori to ir išeina“, – skundėsi verslininkė.

Ji aiškino, kad darbuotojų ieško ir per skelbimų portalus, socialiniame tinkle „Facebook“, per pažįstamus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kebabas

„Jie pradeda, o tada – man per sunku, einu gal kur nors kitur. Prasideda: tai mamytė mirė, tai tėvelis mirė, tai senelis, pradeda visus laidoti. Na tiesiog, dabartinis jaunimas – neduok Dieve“, – aiškino I.Drakšienė.

Ji patikina, kad verslui blogų sezonų nebūna. Verslininkė prekiauja kebabais, kava, dešrainiais, ledais.

„Pas mus visą laiką geras sezonas. Nežinau kaip kiti verslininkai, mums visada gerai“, – apie vasarą paklausta atsakė I.Drakšienė.

Paklausta, ar dėl mažų atlyginimų netenka mokėti „Sodros“ įmokų grindų nuo minimumo, ji patikino, kad ne – jaunimui iki 24 metų taikoma išimtis.

Didžiosios įmonės taip pat „netempė“ iki minimumo

Pati didžiausia bendrovė Palangoje, kurioje birželį vidutinis uždarbis nesiekė minimumo – UAB „Didvyriai“, valdanti restoraną „Floros simfonija“. „Sodros“ pateikiamais duomenimis, vidutinis darbo užmokestis siekė 380 eurų, bendrovėje dirbo 142 darbuotojai. Tačiau visą mėnesį išdirbę darbuotojai uždirbo gerokai daugiau – vidutiniškai 580 eurų.

Prekybos įmonė „Ginmita“, priklausanti tinklui „Aibė“, birželį išmokėjo vidutinius 228,44 euro atlyginimus, nors turėjo 112 darbuotojų. Vėlgi, visą mėnesį dirbę darbuotojai uždirbo vidutinį 472 eurų atlyginimą.

„Devintam danguje“ pavadintame restorane dirbantys darbuotojai birželį vidutiniškai uždirbo 184 eurus, darbuotojų skaičius – 76. Basanavičiaus g. veikiantį restoraną valdo UAB „Skortis“.

Šventojoje veikiančios kavinės-baro „Vikingas“ darbuotojai birželį tenkinosi vidutiniu 200 eurų uždarbiu, o Palangoje veikianti kavinė „Du malūnai“ darbuotojams „primalė“ po 259 eurus.

15min.lt

Darbas Palanga Restoranas juokingiatlyginimai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937