Net „stop“ juosta atitverta jūra nesustabdė: vien Palangoje skendo šešiolika žmonių

„V.P.“ nuotr.
„V.P.“ nuotr.

Dana Lukauskienė

Savaitgalį gelbėtojai dirbo visu pajėgumu tiek Klaipėdos, tiek Palangos paplūdimiuose. Nors jūra buvo šilta, tačiau bangavimas, stiprios srovės traukte traukė į dugną poilsiautojus. Gelbėtojų pagalbos reikėjo netgi patiems geriausiems plaukikams. Iškelta raudona vėliava, nuolatinė informacija, jog maudytis griežtai draudžiama, nesulaikė jūros pasiilgusių poilsiautojų. Ignoruodami gelbėtojų įspėjimus, daugelis akis į akį susidūrė su pavojumi, deja, neišvengta ir aukų.

Įtemptai patruliavo

Nuo penktadienio padidėjęs bangavimas tiek Klaipėdos, tiek Palangos paplūdimiuose vertė įsitempus dirbti visus gelbėtojus. Jie nė minutėlei negalėjo palikti savo postų, o įtemptas patruliavimas ir nuolatinis bėgimas į vandenį – į krantą traukti iš jūros bangų vandens gurkštelėjusius ir jau ties panikos riba atsidūrusius poilsiautojus. Ypač pavojinga jūra buvo Klaipėdoje, Melnragės paplūdimiuose. Čia jūros dugnas nelygus, net arti kranto galima patekti į duobę. Netikėtai tapti šėlstančios Baltijos auka galėjo kiekvienas, kuris neklausė net trejomis skirtingomis kalbomis transliuojamų įspėjimų, nereagavo į iškeltą raudoną vėliavą.

Galėjo pasiglemžti gyvybes

Sekmadienį apie 15 val. Melnragės paplūdimyje stebėjome skęstančių trijų augalotų vyrų, Ukrainos piliečių, gelbėjimo operaciją. Nors nelaimė nutiko visai netoli mūsų, tačiau mes negirdėjome pagalbos šauksmų, nepastebėjome nieko keista. Suprasti, jog poilsiautojus ištiko bėda galėjo tik paplūdimį akylai stebintys patyrę gelbėtojai. Pamačius smėliu bėgančius du gelbėtojus supratome, kad kažkas ne taip. Jie lyg žaibas lėkė į nelaimės vietą, sportiškus jaunuolius sekė medicinos reikmenimis nešina mergina, komanda rengėsi teikti pirmąją pagalbą.

Pirmiesiems gelbėtojams pradėjus plaukti link skęstančiųjų, šėlstančios Baltijos bangomis atlėkė ir vandens motociklas, į nelaimės vietą keturračiu motociklu vyko pastiprinimas. Gelbėtojams teko atsakinga užduotis – laiku į krantą ištraukti pradėjusius skęsti tris stambius vyrus iš Ukrainos. Minutėlę kitą pavėlavus ar nesukoordinavus veiksmų, jūra galėjo pasiglemžti šių svečių gyvybes.

Vyrai patyrė didžiulį šoką

Laimei, gelbėtojai reagavo operatyviai, laiku atvyko į nelaimės vietą, aukų išvengta. Visi ukrainiečiai ištempti į krantą gyvi. Panikuojantiems vyrams suteikta pirmoji medicinos pagalba. Pakalbinti gelbėtojai tikino, kad šie žmonės ilsėjosi už paplūdimio ribų, jie skendo už Melnragėje esančių bunkerių, kurie yra ne gelbėtojų aptarnavimo zonoje. Nepaisant to, operatyvi pagalba buvo suteikta.

Skendusiems vyrams buvo siūloma iškviesti greitąją medicinos pagalbą, mat gelbėtojai norėjo įsitikinti, jog plaučiuose neliko vandens. Tačiau į krantą ištempti ukrainiečiai medikų pagalbos atsisakė.

Gelbėtojai tikino, kad jei šiuo metu vyrai jaučiasi gerai, tai nereiškia, jog parvykus namo, nepasijus skendimo pasekmės. Jei į plaučius įtraukta nemažai vandens, gali prasidėti „sausasis“ skendimas, pablogėti jų sveikata, tad tikslinga pasirodyti medikams.

Pakalbinti ukrainiečiai vyrai atviravo, kad į Lietuvą atvyko dirbti. Melnragės paplūdimiuose jie poilsiaujantys dažnai, tačiau tik sekmadienį pirmąjį kartą juos pagavo srovės ir pasijuto esą bejėgiai prieš stichiją. Visi jie virpėte virpėjo dėl patirto šoko ir netikėtumo, o stambiausiojo vyriškio kūnas buvo išmuštas raudonomis dėmėmis.

Savaitgalis buvo neramus

Pasak BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojo Aleksandro Siakki, savaitgalis Klaipėdos paplūdimiuose buvo labai neramus. Šeštadienį į krantą traukti 7 žmonės, sekmadienį skendo 9 ( 3 iš jų Smiltynėje), pirmadienį gelbėtojų pagalbos prireikė vienam vyriškiui. Labai dažnai tenka gelbėti Ukrainos piliečius, Smiltynėje pagalba teikta dviem vokiečiams ir rusui.

Gelbėtojai akylai stebi paplūdimius ir pamačius, kad žmogus jau yra pagautas jūros bangų, iškart bėga padėti jam išlipti į krantą. „Apmaudu, kad žmonės neklauso gelbėtojų, pranešimai transliuojami net trimis kalbomis, poilsiaujantys nuolat įspėjami apie pavojus, tačiau būna aršuolių, kurie netgi siūlo primušti gelbėtojus. Atrodo, dirbame jų labui, stengiamės apsaugoti, kai reikia gelbėti jų gyvybes rizikuojant savosiomis, o atsiranda tokių, kurie net kumščiais prieš mus mosikuoja. Štai, kad ir atvejis, kuomet gelbėtojų komanda ketrurračiu lėkė į nelaimės vietą, tačiau kelyje sutiktas „linksmas“ alkoholio paragavęs jaunimėlis susikibę rankomis užtvėrė gelbėtojui kelią. Nejau jie nesupranta, kad šitaip žaidžiama su žmogaus gyvybe. Dažnaitenka stebėti prie vandens paliktus vienus vaikus, tėvai juos prižiūri per atstumą. Smiltynėje ne taip pavojinga, bet Melnragėje to būti negali. Čia netgi arti kranto gilu, srovės labai traukia į dugną. Svarbiausia žmogų gelbėti iškart, vos pradeda nešti srovė, nereikia laukti, kol ištiks panika“, – „Vakarinei Palangai“ kalbėjo A. Siakki.

Skaudžios nelaimės neišvengta ir Palangoje

Skaudi nelaimė įvyko šeštadienį, apie 15 val., netoli Šventosios esančiame neįgaliųjų paplūdimyje Monciškėse. Šėlstančios Baltijos bangose bandė pramogauti ir kauniečių šeima. Už kelių dienų keturioliktąjį savo gimtadienį turėjęs švęsti paauglys maudėsi kartu su savo tėvais. Įvykio liudininkai sako, kad paauglį į jūros gelmes įtraukė stipri srovė. Nors kaunietį mėgino gelbėti tėvai ir greta buvę aplinkiniai žmonės, pastangos buvo bevaisės – kūną pasiglemžė jūros bangos, tėvai išgelbėti.

Kaip „Vakarinei Palangai“ sakė Palangos gelbėtojų tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas, savaitgalį vandens patruliai neturėjo kada nė į krantą išlipti. Nelaimingo atsitikimo metu tuo pat laiku skendo net penki žmonės. Kol į įvykio vietą atvyko nemenku atstumu nutolę pajūrio gelbėtojai, kaunietį jūros srovė jau buvo įtraukusi pakankamai giliai. Tad šansų išgelbėti nebuvo jokių. Pirmadienį jūra dar nebuvo atidavusi jaunuolio kūno.

Per savaitgalį - šešiolika skendimų

Pasak J. Pirožniko, savaitgalį gelbėtojams teko atlaikyti 16 skendimų. Du žmonės pateko į reanimaciją, deja, viena gyvybė liko neišgelbėta. Paauglio kūnas iki šiol nerastas.

„Apmaudu, kad netgi savo vaikus prižiūrintys tėvai ignoruoja gelbėtojų įspėjimus, jog esant iškeltai raudonai vėliavai maudytis griežtai draudžiama. Dirbame sunkiai, intensyviai, nuolat bendradarbiaujame su pareigūnais, stengiamės prižiūrėti paplūdimį, kad jame nevyktų nelegali prekyba, žmonės nebūtų maitinami nežinia kur iškeptais čeburekais. Tikiu, kad kai kurie, mūsų dėka nubausti prekybininkai ant gelbėtojų neretai ir dantį pagriežia. Mes netoleruojame girtų maudynių, vaikų nepriežiūros“, - kalbėjo J.Pirožnikas.

Anot jo, savaitgalį Palangos paplūdimiuose poilsiavo daugiau nei pusė milijono žmonių. Vanduo buvo pavojingas, jūra banguojanti, į dugną bet kuriuo momentu galėjo įtraukti srovė. Buvo iškelta raudona vėliava, poilsiautojai įspėjami vandenyje elgtis atsargiai. Tačiau šiltas lyg arbata vanduo traukė maudynių mėgėjus, jie ignoravo visus gelbėtojų paliepimus ir perspėjimus.

„Apmaudžiausia, kad kai kurie žmonės skleidžia visiškai nepagrįstus gandus, jog mes neva per žmonių ant smėlio patiestus rankšluosčius važinėjame, nekreipiame dėmesio į gulinčius paplūdimiuose. Tai yra visiška netiesa, stengiamės užtikrinti tvarką atsargiai, gal ką pabarame, sudrausminame, o tai pažeidėjams nepatinka, jie galimai tokiu būdu mums keršija. O juk mūsų rankose neretai atsiduria ir jų pačių gyvybė. Yra ir piktybiškų žmonių, kurie gelbėtojams kimba į atlapus, tėvai girtauja vaikų akivaizdoje. Pastebiu tokį dalyką, kad savaitgaliais sezono metu Palangoje labai trūksta gausesnių policijos pajėgų, juk čia suvažiuoja visa Lietuva“, – po sunkios darbo dienos pirmadienio vakarą kalbėjo Jonas Pirožnikas.

Anot Palangos gelbėtojų tarnybos vadovo, kiekviena gyvybė gelbėtojams yra nepaprastai svarbi, deja, būna, kai nepasiseka jos išgelbėti.

„Savaitgalis tikrai buvo labai sunkus, visi gelbėtojai grįžo namo išsekę. Tačiau stengiamės stebėti paplūdimį, ir, jei matome, jog žmogus panyra, po to išnyra, mojuoja rankomis, nedelsiant bėgame į vietą, traukiame žmogų į krantą“, – akcentavo J. Pirožnikas.

Kaip įsitikino „Vakarinės Palangos“ žurnalistai, savaitgalį kai kurie Palangos paplūdimiai buvo užtverti „stop“ juosta, tačiau tai nestabdė norinčiųjų įšokti į bangas.

Palangosgelbėtojųtarnybosvadovas JonasPirožnikas gelbėtojai poilsiautojai jūra
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933