Popiežiaus Pranciškaus belaukiant Lietuvoje: knyga, kuri padės pasitikti svečią iš Vatikano

Renginį moderavo Palangos dekanas kunigas Marius Venskus. „V.P.“ nuotr.
Renginį moderavo Palangos dekanas kunigas Marius Venskus. „V.P.“ nuotr.

Dana Lukauskienė

Praėjusią savaitę Palangos kurorto muziejuje vyko palangiškio Tomo Vilucko knygos „Popiežiaus Pranciškaus tiltai" pristatymas. Renginį moderavo Palangos parapijos klebonas Marius Venskus bei kunigas Sigitas Žilys. Savo muzikinėmis improvizacijomis džiugino multiinstrumentalistas Janas Maksimovičius.

T. Vilucko knyga padės pažinti

Jau visai netrukus, rugsėjo 22-23 dienomis, Lietuva taps iškilaus istorinio įvykio liudytoja. Į mūsų šalį atvyksta neeilinė istorinė asmenybė Šventasis Tėvas – Popiežius Pranciškus. Palangiškiai taip pat jo su nekantrumu laukia, o ypač tie, kurių keliai nušviesti gyvenimo darnoje su Dievu. Gebėjimas išsamiai analizuoti, skleisti krikščioniškąsias vertybes spaudoje, kitose masinės informavimo priemonėse, o kartais, net „pakviesti Dievą pasiaiškinti“ yra išskirtinė T. Vilucko ypatybė. Jo knyga„Popiežiaus pranciškaus tiltai“ neabejotinai padės mums pažinti Šventąjį Tėvą, dar neatrastu, kiek kitokiu aspektu.

Pilnutėlėje Palangos kurorto muziejaus salėje visi susirinkusieji buvo vedami pažinimo keliu, visi kartu turėjome galimybę ieškoti tilto į dar nepažintą popiežiaus Pranciškaus gyvenimą.

Dėkojo bendruomenės vardu

Nuskambėjus multiinstrumentalisto J. Maksimovičiaus muzikinėms interpretacijoms, sveikinimo žodį tarė Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

Pasveikinti autoriaus atėjo ir Palangos vadovas Šarūnas Vaitkus

„Džiaugiuosi, kad Palangoje yra labai gerų, apsišvietusių, skleidžiančių tikėjimą žmonių. Ši knyga parašyta neatsitiktinai, tai puikus pasirengimas pasitinkant Lietuvoje popiežių“, - kalbėjo meras. Jis dėkojo bendruomenės vardu knygos autoriui už puikią dovaną Palangai, nepaprastą gebėjimą visus priartinti prie Dievo ir tikino, kad jį žavi T.Vilucko straipsniai, darbai, kurie yra be galo reikšmingi.

Vienas iš renginio moderatorių Palangos dekanas kunigas Marius Venskus akcentavo, kad į Lietuvą atvyksta ne popžvaigždė, ne šou verslo atstovas, o paprastas, pagyvenęs žmogus – Kristaus vietininkas. Jo tarnystė Dievui, galimybė prisiliesti, pamatyti ar suprasti ją – didžiulė dovana kiekvienam. Popiežiaus vizitas atneš tam tikros vienybės, džiaugsmo žinią.

Keletą knygos ištraukų perskaitė autoriaus sutuoktinė bei bendražygė Jolita Viluckienė

„Negalime sau pažadėti, kad į Lietuvą atvykusį Popiežių matysime iš arti, bet šis vizitas suteiks unikalios patirties, kurios gyvenime nesame patyrę. Juk jis savo esybe įsipareigojęs tiesti tiltus tarp skirtingų žmonių, kultūrų. Jo buvimas mena tą uolą, ant kurios Kristus anuomet pažadėjo statyti bažnyčią, šildo kiekvieno širdis, suvienija daugybę žmonių ir tampa tiltu, vedančiu amžinojo tikslo link“, – sakė M. Venskus.

Prasminga bendrystė

Autoriaus sutuoktinė bei bendražygė Jolita Viluckienė dėkojo visiems susirinkusiesiems, kurie šiltą vasaros vakarą iškeitė į prasmingą bendrystę, buvimą kartu. Ji pasakojo, kad popiežiumi Pranciškumi jos vyras domėjęsis gana seniai, jis sėdėjęs, prognozavęs, analizavęs visus galimus kandidatus į Šventąjį sostą.Kuometjį pasiekė žinia apie tai, kas išrinktas popiežiumi, Tomas negalėjęs nustygti vietoje, kaip jam buvę džiugu. Kai tik sužinojo, kad popiežius atvyksta į Lietuvą užgimė idėja parašyti knygą apie iš Argentinos kilusį pontifiką.

Knygos autorius T. Viluckas išdavė slapčiausią savo svajonę – įteikti šią knygą pačiam popiežiui vizito Lietuvoje metu. Autorius atviravo, kad savo darbe užsimena ir apie popiežių Benediktą XVI-ąjį, kuris apie blogybes katalikybėje prabilo viešai. Tuomet buvę atstatydinta daug nevykusių vyskupų, pradėtas neeilinis apsivalymas. Kalbama apie popiežių rinkimo „virtuvę“, neapsieinama be istorinių faktų analizės. Labai gražiai atskleidžiama istorija, kaip ši unikali asmenybė rinkosi savo gyvenimo kelią, gydytojo duoną iškeitė į sielų mediciną.

Moterys – tai velnio vartai?

Renginio moderatorius kunigas Sigitas Žilys vedžiojo į knygos pristatymą susirinkusią publiką po visus trylika jos skyrių. Jis uždavinėjo provokuojančius klausimus autoriui, o šis nuoširdžiai aiškino savo supratimą apie iškilios asmenybės gyvenimą ir veiklą. Renginio dalyviai galėjosusipažinti, su popiežiumi iš tolimosios Argentinos: kodėl jis vienaip ar kitaip elgiasi, ką reiškia jo žodžiai apie šeimos situaciją nūdienos pasaulyje, kokia jo Bažnyčios vizija.

T.Viluckas susitikime atskleidė dalį temų, knygoje aprašomų „paslapčių po užraktu“, kurios gvildenamos kiekviename skyriuje. Jis linkėjo visiems, kad Biblija taptų lyg mobilusis telefonas ir ją skaitytume visur.

Gvildenti ir gan provokuojantys krikščionybės aspektai. Suintrigavo paraginimas leidinuje ieškoti atsakymo, ar tikrai „moterys yra velnio vartai“, o jį tikriausiai suprasime įsigilinę į Tomo Vilucko mintis, išsakytas knygoje „Popiežiaus Pranciškaus tiltai“.Autorius dėkojo Palangos merui Šarūnui Vaitkui ir Šventosios verslininkui Kęstučiui Rušinskiui, kurie prisidėjo prie šios knygos išleidimo.Jis juokavo, kad dažniausiai savo tekstuose pliekia verslininkus ir politikus, tačiau gyvenimas parodo, kad ne visi vienodi, yra žmonių, kurie prisideda prie gerų dalykų, gražių idėjų įgyvendinimo. Jis akcentavo, kad dvasinės vertybės, tikėjimas dievu turėtų padėti Lietuvai pagaliau išsivaduoti iš tautos aukos vaidmens.

Popiežius Pranciškus Lietuva knyga PopiežiausPranciškaustiltai pristatymas Palangosparapijosklebonas MariusVenskus kunigas SigitasŽilys
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936