Jūra jau pareikalavo aukų: pirmoji žūtis Giruliuose, Palangoje gelbėti neblaivūs nepilnamečiai (vaizdo reportažai)

Paplūdimyje siautėjo neblaivūs nepilnamečiai. Gelbėtojų asmeninio archyvo nuotr.
Paplūdimyje siautėjo neblaivūs nepilnamečiai. Gelbėtojų asmeninio archyvo nuotr.

Palangos gelbėjimo stotyje darbas virte verda. Jau vasara pasiekė patį piką, paplūdimiuose žmogus prie žmogaus, tad visi gelbėtojų postai dirba visu pajėgumu. Pirmoji sezono auka - Giruliuose, palangiškiai gelbėtojai sunkesnių incidentų išvengė, tačiau, be kitų, iš jūros teko vaduoti net girtus nepilnamečius.

Iš jūros traukti šeši žmonės

Vakar Palangos gelbėtojams iš jūros teko traukti šešis skęstančius žmones, du iš jų buvo nugabenti į reanimaciją. Vienas skęstančiųjų – labai stambus, augalotas, apie 200 kg sveriantis vyriškis. Nukentėję mažiau medikų pagalbos atsisakė.

O štai trečiadienį paplūdimyje siautėjo keturi trylikamečiai jaunuoliai. Visi jie buvo paplūdimyje be tėvų priežiūros. Be abejonės, tai leidžia pasitvirtintos taisyklės, tačiau jie visi trikdė poilsiautojų rimtį, triukšmavo, drumstė viešąją tvarką. Vėliau jie pradėjo imituoti skendimą, kol galiausiai iš tiesų pradėjo skęsti. Visi keturi paaugliai ištraukti į krantą, o kadangi nuo jaunuolių sklido stiprus alkoholio kvapas, jie perduoti policijos pareigūnams.

Kaip komentavo Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato vyriausioji specialistė Andromeda Grauslienė, pristatyti keturi paaugliai, gimę 2004 -aisiais metais. Jie visi buvo vartoję alkoholinių gėrimų. Girtumo laipsnis labai skirtingas: nuo 0,5 iki 1 promilės. Į policijos komisariatą buvo iškviesti nepilnamečių tėvai, apie šią jaunuolių orgiją bus informuota Vaikų teisių apsaugos tarnyba ir Savivaldybė.

Visi nepilnamečiai – palangiškiai.

Gelbėjimo stoties vadovas J.Pirožnikas džiaugėsi, jog šiemet, net pačiu aktyviausiu kurorto metu, kuomet paplūdimiuose vos telpa poilsiautojų srautai, skaudžių nelaimių išvengta.

Pirmosios aukos Giruliuose

O štai Klaipėdoje jūra jau pareikalavo pirmųjų aukų. Vakar priešpiet jūroje ties Girulių paplūdimiu nuskendo iš Rusijos atvykęs vyras. Iš ryto iki 10 val. virš gelbėtojų postų plevėsavo geltona, maudytis nedraudžianti, tačiau įspėjanti būti budriais vėliava. Po 10 val. situacija pasikeitė, pakilo bangos, atsirado stipri trauka į jūrą, buvo iškelta maudynes draudžianti raudona vėliava.

Apie 10.30 val. netoli kranto maudėsi trys vyrai, jie pajuto, kad srovė traukia į gilumą. Padedami vienas kitam du vyrai išbrido į krantą, trečiasis ėmė skęsti. Gelbėtojai suskubo į jūrą, bet, kai pasiekė vyrą, jis jau buvo gurkštelėjęs vandens. Ištrauktas į krantą žmogus sąmonės neatgavo.

Nei gelbėtojų, nei medikų pastangos atgaivinti svečio nepadėjo. Netrukus buvo konstatuota, kad 1953 metais gimęs Rusijos pilietis mirė. Tikrąją mirties priežastį nustatys teismo medicinos ekspertai.

Tai yra pirmasis uostamiesčio paplūdimiuose šią vasarą nuskendęs žmogus.

Savaitgalis bus neramus

Gelbėtojai baiminasi artėjančio savaitgalio, mat įšilęs jūros vanduo vilioja nepaisyti įspėjimų ir raudonos vėliavos reikalavimų. Situacija pajūryje yra pavojinga, savaitgalį bus didelės bangos, srovės intensyviai trauks į gelmę. Gelbėtojai įspėja, kad smaudynės gali būti taip pat pavojingos.

Skirtinguose Palangos paplūdimių postuose išsidėsčiusios gausios gelbėtojų pajėgos akylai stebi visą paplūdimį. Šiemet gelbėtojų veikloje pradėtos taikyti ir technikos naujovės, padedančios operatyviai organizuoti veiklą, užtikrinant vasarotojų saugumą. Visą paplūdimio ruožą stebėti padeda dronas.

Pasak J. Pirožniko, gelbėtojai privalo ne tik gelbėti skęstančius žmones, bet ir taikyti prevencines priemones, informuoti apie saugumą. Paplūdimius prižiūri net šeši vandens patruliai, kuriems artėjant savaitgaliui, sunku išlipti iš vandens. „Poilsiautojų gausoje atsiranda ir tų, kurie nelinkę saugoti savęs, o juk jūra – tai ne juokai. Ji yra pavojinga, greitai galima patekti į duobę ar niurktelėti sūraus vandens“, - primena Palangos gelbėtojų vadovas.

„V.P.“ inf

Palangosgelbėjimostotis gelbėtojai girtitėvai paaugliai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938