Laose užtvankos griūties aukų padaugėjo iki 31, dešimčių žmonių tebeieškoma

Laose užtvankos griūties aukų padaugėjo iki 31, dešimčių žmonių tebeieškoma

Laoso pietuose, kur liepos pabaigoje griuvo didžiulė užtvanka, aukų padaugėjo iki 31, o dar dešimčių žmonių tebeieškoma precedento neturinčiam potvyniui užliejus ištisus kaimus ir ūkius, sekmadienį paskelbė pareigūnai.

Informacija apie žuvusiųjų ir dingusiųjų skaičių lėtai sklido iš uždaros valstybės, turinčios mažai patirties rengiant didelio masto gelbėjimo operacijas, taigi, katastrofa sulaukė atidaus pasaulio žiniasklaidos dėmesio.

Padidėjusį aukų skaičių patvirtino vienas Atapu provincijos pareigūnas. Jis taip pat nurodė, kad po milžiniško potvynio, užliejusio didelę teritoriją šioje provincijoje dešimtys žmonių tebėra dingę.

„Per vakar surengtą operaciją komandos aptiko lavonų, taigi, mirusiųjų skaičius padaugėjo iki 31, o dingusiųjų yra 130“, – sekmadienį žurnalistams pareiškė Atapu gubernatoriaus pavaduotojas Ounla Xayasithas (Unla Sajasitas).

Nuo užtvankos griūties liepos 23-ąją oficialus aukų ir dingusiųjų skaičius smarkiai svyravo, o pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida ne kartą skelbdavo prieštaringą informaciją.

1,2 mlrd. JAV dolerių (1 mlrd. eurų) kainavusi užtvanka, pastatyta bendradarbiaujant Pietų Korėjos, Laoso ir Tailando bendrovėms, griuvo po smarkių liūčių ir užliejo keliolika kaimų vienoje skurdžiausių Laoso provincijų.

Daugybė namų ir ūkių buvo akimirksniu nuplauti, o panikos apimti gyventojai, kurių dauguma nebuvo perspėti apie artėjusį tvaną, pabėgo į miškus arba gelbėjosi užlipę ant pastatų stogų.

Valstybinė žiniasklaida pastarosiomis dienomis skelbė nuotraukas, kuriose matyti motociklus ir medžius padengęs tirštas purvas ir per jį brendantys gelbėtojai bei vis dar užlietose vietovėse valtimis plaukiantys žmonės.

Didžiulę gelbėjimo operaciją sunkina nelaimės vietos atokumas.

Anot Laoso energetikos ir kasybos ministro Khammany Inthiratho (Khamanio Intirato), užtvankos griūtį iš dalies galėjo nulemti prasta statinio konstrukcija. Jis pridūrė, kad vyriausybė ruošiasi atlikti oficialų tyrimą dėl incidento priežasčių.

Pietų Korėjos įmonė „SK Construction“, prisidėjusi statant šią užtvanką, sakė esanti pasirengusi išmokėti galimą kompensaciją, kai bus paskelbti tyrimo rezultatai.

„Dabar telksime dėmesį į gelbėjimo operaciją vietoje ir svarstysime bet kokius kompensacinius paketus, kai tyrimo grupė paskelbs oficialius tyrimo rezultatus“, – naujienų agentūrai AFP nurodė vienas bendrovės atstovas ir pridūrė, kad jo kompanija jau paaukojo paramai 10 mln. JAV dolerių (8,7 mln. eurų).

Sugriuvusi užtvanka yra viena iš dešimčių, statomų skurdžiame, priėjimo prie jūros neturinčiame Laose, šaliai siekiant tapti svarbia energijos išteklių eksportuotoja ir vadinant save „Azijos baterija“.

Vis dėlto po katastrofos keliama klausimų dėl Laoso ambicingų užtvankų statymo užmojų, dėl kurių tūkstančiai gyventojų buvo priversti palikti namus ir nebegali žvejoti upėse arba naudoti jų vandens žemės ūkiui.

BNS

Laosas užtvankosgriūtis aukųpadaugėjoiki31
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933