Specialistai perspėja: neverskite vaikų valgyti to, ko jie nenori

Specialistai perspėja: neverskite vaikų valgyti to, ko jie nenori

Tėvų įprotis vaikams liepti valgyti maisto produktus, kurių jie nenori, dažniausiai baigiasi atvirkštine reakcija – vaikai ima ne tik dar labiau nemėgti siūlomo maisto, bet ir tampa abejingi maisto pažinimo procesui, portalui CNN.com tvirtina mitybos ir pediatrijos specialistai.

Augdami ir pažindami pasaulį kūdikiai gali imti nebemėgti maisto produktų, kuriuos anksčiau mielai ragaudavo. Kai kuriems tėvams tai tampa problema, todėl patyrę pediatrai, mitybos ir maitinimo specialistai skuba dalintis įžvalgomis ir patarimais.

Jeigu jūsų dvimetis dar visai neseniai godžiai valgė trintus žirnelius, o dabar netikėtai stumia juos šalin, gali kilti klausimas – kaip reikėtų elgtis? Ar reikia sunerimti – galbūt vaikas, atsisakydamas tam tikrų produktų, negauna visų reikalingų maisto medžiagų?

Jei esate tokie, kaip daugelis mamų, tėvų ar senelių, tikriausiai imate vaiką įtikinėti, jam grasinti, maldauti ar net imatės blogiausio – bandote papirkti desertu.

Tačiau jaudintis neverta – neseniai įvykdyto tyrimo duomenimis, net jeigu jūsų mažametis ir yra išrankus maistui, vis tiek užaugs sveikas.

„Tėvų spaudimas vaikams neturi jokio – nei gero, nei blogo – efekto vaikų išrankumui valgant“, – sako tyrimo autorė pediatrė ir Mičigano universiteto žmogaus augimo ir vystymosi centro tyrimų profesorė Julie Lumeng.

J. Lumeng metus stebėjo 244 etniniu požiūriu skirtingus 2 ir 3 metų vaikus, lygindama jų tėvų maitinimo taktikas ir stebėdama sveiką vaikų vystymąsi bei pokyčius jų elgesyje renkantis maistą, mažėjantį išrankumą.

„Remiantis šiuo tyrimu, nėra įrodymų, kad jei darote spaudimą vaikui valgyti tai, ko jis nenori, jis užaugs didesnis ar elgsis geriau“, – pritaria vaikų maitinimo specialistė Melanie Potock.

Kodėl tėvai imasi griežtos taktikos, bandydami priversti vaikus valgyti tai, kas jiems atrodo būtina? Pasak M. Potock, taip yra todėl, kad tėvai jaučiasi atsakingi už tai, kaip sveikai ir maistingai valgo jų vaikas: „Remdamasi savo patirtimi galiu pasakyti, kad tėvai labiausiai baiminasi, kad jų vaikas negauna visų reikalingų medžiagų. Taip pat tie, kuriems yra sunkau finansiškai, nenori be reikalo eikvoti maisto produktų. Taip pat yra ir tokių tėvų, kurie vaikus verčia valgyti todėl, kad ištuštinti lėkštes vaikystėje buvo verčiami patys.“

Tėvų vaikams daromo spaudimo pasekmės, pasak specialistų, dirbančių su vaikais, pastebimos daugelyje šeimų. Dažniausiai jos baigiasi atvirkštine vaiko reakcija – kuo labiau vaikas spaudžiamas valgyti nemėgstamus produktus, tuo labiau jis jų atsisako.

Tai, kad vaikai gali netikėtai pakeisti įpročius ir nebemėgti anksčiau mėgto maisto, yra normalu. Tačiau tėvai tikrai neturėtų jų versti valgyti per prievartą. Norintiems, kad vaikai pratintųsi prie dar neragautų maisto produktų, specialistai siūlo tai daryti žaidimo forma.

„Susėskite su visa šeima, kartu gaminkite – geriau užsiimti tokia veikla, nei vaiką spausti valgyti būtent tai, ką paduodate lėkštėje. Vaikai valgo daug geriau, kai jiems suteikiamas nepertraukiamas ir pozityvus tėvų dėmesys“, – sako dietologė ir profesionali šefė Beth Saltz.

Ji taip pat siūlo kelti vaikų susidomėjimą naujais maisto produktais, leisti jiems juos pažinti patiems: „Rekomenduoju kiekvieno naujo patiekalo vaikui duoti paragauti po truputį: lėkštėje, kartu su kitu jo mėgstamu maistu, padėti ir šaukštą naujo patiekalo. Jokiu būdu neverskite jo viską suvalgyti – vien tai, kad naujas patiekalas atsirado jo lėkštėje, gali sužadinti vaiko smalsumą paragauti ir susidraugauti su nauju maistu.“

Specialistė taip pat siūlo vaikams pasakoti apie tai, kaip maistas užauginamas ir pagaminamas. Taip pat, esant galimybei, patartina patiems auginti vaisus ir daržoves, vaikui rodyti, kaip jos prižiūrimos, o paskui kartu jas gaminti. Jei tokios galimybės nėra – patartina vaikus vestis į turgelius, kuriuose jie galėtų pamatyti produktų įvairovę, paliesti nematytus produktus ir juos išsirinkti.

„Galima priversti vaiką valgyti žirnelius, tačiau taip jis neišmoks jų pamėgti ir neišlavins smalsumo ragauti naujus produktus“, - priduria ji.

Ekspertų teigimu, geriausia pradėti lavinti vaiko valgymo įpročius yra tuomet, kai jis vietoje košelių pradeda valgyti kietą maistą. „Kūdikių skonio receptoriai formuojasi nuo ankstyvo amžiaus, todėl jiems siūlykite įvairaus skonio, formos, tekstūrų, net temperatūrų maisto“, – sako M. Potock.

Specialistai taip pat siūlo pradėti nuo kuo sveikesnių maisto produktų – trinto avokado, natūralaus ekologiško jogurto, trintų žaliųjų daržovių. Kuo įvairesnių ir sveikesnių maisto produktų tėvai siūlo savo kūdikiui, tuo lengviau jam bus priprasti prie kintančio maisto, jis nebijos ragauti ir domėtis naujovėmis.

Lrt.lt

Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938