Matsutake - grybai, darantys stebuklus

Matsutake - grybai, darantys  stebuklus

Tūkstančius metų žinoma apie grybų gydomąsias savybes. Jų sudėtyje gausu baltymų, vitaminų, mineralinių ir antibiotinių medžiagų, amino rūgščių ir antioksidantų, apsaugančių nuo ligų ir infekcijų.

Grybai yra saprofitai, t. y. organizmai, mintantys negyvomis ir pūvančiomis augalinės ir gyvulinės kilmės organinėmis medžiagomis. Įvairios rūšys labai skiriasi spalva, tekstūra, forma ir savybėmis. Pasaulyje nustatyta maždaug 140 tūkst. grybų rūšių, tačiau mokslininkai gerai ištyrę tik apie 10 proc. rūšių. Apie 100 rūšių pasižymi gydomosiomis savybėmis Viena iš jų – Matsutake grybai.

Jie naudingi sveikatai, nes mažina cholesterolio kiekį, kovoja su krūties ir prostatos vėžiu bei diabetu. Taip pat padeda numesti svorio ir pagerina imuninę sistemą.

Ši rūšis dažniausiai aptinkama Kalifornijoje bei Ramiojo vandenyno regiono šiaurės vakaruose. Grybai taip pat randami ir daugelyje kitų šalių – Japonijoje, Korėjoje, Kinijoje, Švedijoje ir Suomijoje. Jie slepiasi po pušimis, eglėmis, kartais po lapuočiais, pvz., ąžuolais. Šaltesnėse klimato zonose Matsutake išdygsta vasaros pabaigoje ir rudenį, šiltesnėje aplinkoje – žiemą.

Gydomosios savybės

Grybų sudėtyje nėra cholesterolio ar riebalų, taip pat mažai angliavandenių, tai – baltymų šaltinis. Esančios skaidulinės medžiagos ir tam tikri fermentai mažina cholesterolio kiekį. Tinkama pusiausvyra tarp „gerojo“ ir „blogojo“ cholesterolio užkerta kelią įvairioms širdies ligoms (aterosklerozei, širdies infarktui ir insultui ir kt.). Dėl šių savybių Matsutake yra idealūs diabetikams. Taip pat šie grybai sudėtyje turi daug vandens, skaidulinių medžiagų, insulino ir fermentų, padedančių skaidyti cukrų ir krakmolą. Grybuose yra ir tam tikrų junginių, padedančių palaikyti kepenų, kasos ir kitų endokrininių liaukų veiklą. Matsutake padės sergantiems diabetu, nes apsaugos nuo galūnių infekcijų, kurios, kartais, gali būti pavojingos gyvybei.

Maistingųjų medžiagų šaltinis

Dėl mažo geležies kiekio kraujyje sergantieji anemija kenčia nuo nuovargio, galvos skausmo, nervų sistemos sutrikimų ir virškinimo problemų. Matsutake yra puikus geležies šaltinis, kurios kūnas gali įsisavinti daugiau nei 90 proc. Dėl to padidėja raudonųjų kraujo kūnelių gamyba taip pagerindama žmogaus savijautą. Grybai labai veiksmingi užkertant kelią krūties ir prostatos vėžiui, nes jie turi daug beta gliukano ir linolo rūgšties, kurie veikia kaip antikancerogenai. Krūties vėžys po menopauzės dažniausiai išsivysto dėl estrogeno kiekio, su juo kovoti padeda grybuose esanti linolo rūgštis. Beta gliukanas slopina prostatos vėžio ląsteles. Grybų sudėtyje esantis ergetioninas veikia kaip antioksidantas saugantis nuo laisvųjų radikalų ir stiprinantis imunitetą. Matsutake grybuose gausu kaulų augimui ir tvirtumui palaikyti reikalingo kalcio. Į kasdienį mitybos racioną įtraukti kalcio turintys produktai gali sumažinti osteoporozės ir kitų ligų tikimybę, taip pat numalšinti ir sąnarių skausmus ir gelbėti nuo kaulų retėjimo, atsiradusio dėl judėjimo stokos,

Kaip paruošti ir laikyti Matsutake grybus

Matsutake yra mėsingas grybas, dėl to jis geras ingredientas. Nuplautas vandeniu grybas apsunksta ir sudrėksta, todėl geriau nušluostyti šepetėliu ar drėgna servetėle. Gaminant šiuos grybus svarbu – mažiau yra daugiau. Pernelyg pagardinus prieskoniais, šis grybo skonis susigadins – jis taps aštrus ir stiprus. Todėl, naudojant prieskonius, svarbu kaskart paragauti. Jaunesni grybai pasižymi intensyvesniu skoniu. Norint užtikrinti šviežumą ir išsaugoti gydomąsias savybes, šios gėrybės turėtų būti laikomos ne ilgiau kaip dešimt dienų, geriausia šaldytuve. Grybus rekomenduojama paruošti lengvai ir paprastai, nenaudojant sunkių padažų (sviesto, grietinės ir pan.).

Matsutakegrybai osteoporozė cholesteroliomažinimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936