Inspektoriai persėdo ant dviračių: jei verslininkai neina į VMI, tuomet VMI atrieda pas verslininkus

Dana Lukauskienė

Penktadienį, kuomet visa Lietuva rengėsi švęsti Jonines ir ieškoti paslaptingojo paparčio žiedo, ratuotų mokesčių inspektorių desantas lankė Palangos verslininkus. VMI „dviratininkų“ startas prasidėjo vienoje didžiausių ir smulkaus verslininkų  labiausiai pamėgtoje J. Basanavičiaus gatvėje.

Inspektoriai persėdo ant dviračių: jei verslininkai neina į VMI, tuomet VMI atrieda pas verslininkus, nuotrauka-1

VMI inspektoriai persėdo ant dviračių. Iš kairės: Inga Narmontienė, Inga Sabaliauskienė, Evelina Semionovaitė, Ieva Petrulytė. „V.P.“ nuotr.

Kad galėtume didžiuotis skaidriais verslais

Į susitikimą su maitinimo įmonių atstovais bei gyventojais, teikiančiais patalpų nuomos paslaugas, vykstančias ratuotas mokesčių inspektores išlydėjo Klaipėdos AVMI viršininkas Audrius Morkūnas, Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė, Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė, VMI atstovė spaudai Laima Domarkienė bei Palangos VMI vyriausioji specialistė Rasa Graužinienė.

VMI yra numačiusi šį sezoną teikti visokeriopą pagalbą ir konsultacijas verslininkams bei gyventojams. Joninių išvakarėse VMI desantas, lankydamas gyventojus ir verslininkus, informavo apie savo planus, pristatė pirmąsias įžvalgas įgyvendinant vieną iš prioritetinių VMI veiklos krypčių viešojo maitinimo srityje.

Šios atviros mokesčių inspekcijos visuomeninės akcijos pagrindiniai tikslai – raginti smulkiuosius verslininkus dirbti sąžiningai, pasirūpinti visais verslui reikalingais dokumentais, įtraukti visuomenę į visą Lietuvą apimančią  nacionalinę kvitų loteriją. Kad visoje Lietuvoje neliktų šešėlio, o mes galėtume didžiuotis skaidriais verslais. Inspektorių dėmesį labiausiai traukė maitinimo paslaugų ir patalpų nuomos verslas.

Dviračiais riedėjo po visą centrą

Akį patraukė žaliais marškinėliais pasidabinusios keturios jaunos specialistės, kurios stovėjo šalia dviračių. Jos pasakojo, kad lankysis pačiame miesto centre įsikūrusiose įmonėse J. Basanavičiaus gatvėje, užsuks į turgų, dviračiais pralėks Jūratės gatve, Meilės alėja. Dienos misija – patikrinti, ar maitinimo įstaigose, turguje yra išduodami kasos kvitai, bei kviesti visuomenę sudalyvauti VMI nacionalinėje kvitų loterijoje. Nacionalinėje akcijoje gali dalyvauti kvitai, gauti turgavietėse, pasinaudojus paslaugomis, pavyzdžiui, automobilių remonto, viešojo maitinimo, grožio puoselėjimo, sveikatinimo, drabužių ar avalynės taisymo ir kitos, kai naudojamas kasos aparatas. Kvitų loterijoje kas savaitę galima laimėti 10 piniginių prizų po 200 eurų, o kiekvieną mėnesį – 5 tūkst. eurų siekiantį didįjį prizą. Vieno asmens registruojamų kvitų skaičius neribojamas, būtina išsaugoti kvitų originalus.

Aktyvūs palangiškiai

„Šiandien mūsų pirmoji mobili diena. Pagrindinis mūsų tikslas – informuoti apie kvitų loteriją, visuomenei paaiškinti, ką daryti gavus kvitą, kaip jį registruoti. Parodysim, pamokysim. Draugiškai lankysime verslininkus, teirausimės, kaip sekasi vykdyti veiklą, gal reikia kokios nors pagalbos, patarimų“, – kalbėjo VMI atstovė Inga Sabaliauskienė.

VMI specialistės atviravo, kad į kvitų loteriją aktyviai jungiasi ir palangiškiai. Kol kas didžiojo prizo įteikti niekam neteko, tačiau išdalinti penki dviejų šimtų eurų vertės apdovanojimai, juos pelnė palangiškiai, išleidę vos kelis eurus turguje bei vaistinėje.

Nori dirbti skaidriai

Ratuotas mokesčių specialistes į reidą palydi (iš kairės) Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė, Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė bei Klaipėdos AVMI viršininkas Audrius Morkūnas

Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė džiaugėsi, kad didžioji dalis Palangos verslininkų mokesčius moka tinkamai ir laiku. Anot specialistės, vyraujantis sezoninis verslas – patalpų nuoma ir apgyvendinimo paslaugos. Šioms veikloms vykdyti išduoti 1300 verslo liudijimai iš 1600, galiojančių Palangoje.

„Šiemet kurorto verslininkus lepino geri orai. Dirbti legaliai, neslėpti mokesčių skatina ir vis didėjantis gyventojų sąmoningumas. Poilsiautojai reikalauja pasitempti ir verslininkus, kurie, siekdami įrodyti, jog jų veikla skaidri, klijuoja ant durų tai žyminčius lipdukus su specialiu kodu, o poilsiautojai savo telefone gali matyti, ar verslo liudijimas pratęstas, ar mokesčiai mokami tinkamai. „Šie lipdukai patalpų nuomos versle vis populiarėja“, – kalbėjo L. Mačernienė.   

Svarbus gyventojų sąmoningumas

Pasak specialistės, patalpų nuomai skirtas verslo liudijimas kainuoja 684 eurus per metus, už mėnesį tereikia mokėti 57 eurus. Ji ragino visus verslininkus sąžiningai metų gale deklaruoti pajamas, sumokėti mokesčius. Direktorė akcentavo, kad Valstybinei mokesčių inspekcijai labai svarbus gyventojų sąmoningumas. „Gyventojai gali pranešti apie pažeidimus, gal plotas nuomojamas nelegaliai, o gal kavinėje neduotas kasos kvitas. Visuomenės aktyvumas, sąmoningumas ir pranešimai daugeliu atveju padeda nustatyti pažeidėjus. Tačiau padėtis visoje Lietuvoje gerėja, daugelis verslų vykdo skaidrią apskaitą“, – akcentavo L. Mačernienė.

Klaipėdos AVMI viršininkas Audrius Morkūnas akcentavo, kad išskirtinio VMI dėmesio sulauks visuomeninio maitinimo teikėjai bei patalpų nuomos ar apgyvendinimo paslaugas teikiantys verslininkai. Anot jo, didžiulė problema yra ta, kad maitinimo paslaugas teikiančiose bendrovėse pastebimi didžiuliai antkainiai, ypač sezono metu, deja, ne visada realus antkainis atsispindi apskaitoje. „Jei mokame 12 eurų už pietus, tai kiek kilogramų mėsos turėtume suvalgyti?“, - žurnalistų retoriškai klausė A.Morkūnas.

Anot jo, svarbu, kad maitinimo įstaigų finansininkai visoje Lietuvoje, o ypač kurortuose, rodytų realų patiekalų antkainį buhalterinėje apskaitoje. Bus kreipiamas didžiulis dėmesys į šią bendrovių elgseną, verslininkai kviečiami dirbti skaidriai.

Atvira konsultacijų erdvė

VMI atstovų dėmesys bus kreipiamas į visuomeninio maitinimo įstaigas, būsto nuomos paslaugas teikiančius verslininkus. Apie problemas šiuose paslaugų sektoriuose kalbėjo A. Morkūnas ( dešinėje). „V.P.“ nuotr.

Tam, kad buhalteriai nepasimestų mokestinėse naujovėse, gerai žinotų, ką, kur ir kaip reikia deklaruoti, kokius dokumentus pateikti VMI, bus rengiamos atviros konsultacijos. Palangoje, J.Basanavičiaus gatvėje, bus įrengta VMI konsultacijų erdvė, kur gyventojai ir verslininkai galės atvykti pabendrauti su mokesčių inspekcijos specialistais, čia taip pat laukiami ir visi gyventojų pasiūlymai, pastabos, nusiskundimai. VMI specialistai džiaugėsi didėjančiu visuomenės sąmoningumu, verslininkų siekiu skaidriai, laiku mokėti mokesčius.  „Kiekviena pateikta informacija visada išsamiai vertinama, analizuojama ir labai laukiama“, – akcentavo Palangos miesto VMI skyriaus vedėja R. Graužinienė. 

Inspektoriai dviračiai verslininkai VMI Palanga IngaNarmontienė IngaSabaliauskienė EvelinaSemionovaitė IevaPetrulytė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933