Gaisras „Tvarkos ir teisingumo“ partijoje: susikibo P. Gražulis ir R. Žemaitaitis, kuris esą užsimojo prieš R. Paksą

Politikos senbuvis, 60-metis Seimo narys Petras Gražulis ir naujos kartos politikas, kuriam buvo patikėtas partijos „Tvarka ir teisingumas“ vairas, Remigijus Žemaitaitis, panašu, pradėjo aršią dvikovą. Ir vienas, ir kitas turi partijos narių palaikymą, o štai pats partijos prezidentas Rolandas Paksas nerimauja, kuo baigsis ši kova ir kokią įtaką tai turės šios politinės jėgos įvaizdžiui.

Petras Gražulis ir Remigijus Žemaitaitis © Paulius Peleckis

Vakar P. Gražulis portalui Alfa.lt pareiškė savo ausimis girdėjęs, kaip partijos Palangos skyriaus susirinkime R. Žemaitaitis pasakė: „Kol aš būsiu partijos pirmininku, R. Paksui nebus atstatytos teisės būti renkamam prezidentu.“ Ką apie tai mano pats R. Paksas? Ir kaip tokį savo pareiškimą komentuoja R. Žemaitaitis?

R. Žemaitaitis griauna partiją?

P. Gražulio pavardė pastaruoju metu nuolat linksniuojama beveik kiekvienoje žiniasklaidos priemonėje: pastarasis skandalas dėl nesantuokinio jo vaiko ir viešojoje erdvėje politiko besitęsiančio konflikto su vaiko mama davė savo vaisių – R. Žemaitaitis nutarė, kad metas šį politikos senbuvį pamokyti.

Nors du trečdaliai partijos narių pareiškė nepasitikėjimą pirmininku, R. Žemaitaitis šeštadienį vis tiek surengė valdybos balsavimą, po kurio metams buvo sustabdyta P. Gražulio narystė partijoje.

Tokio sprendimo P. Gražulis nelaiko jokia tragedija: didesnė nelaimė jam atrodo R. Žemaitaičio vertybės ir „akivaizdus keliaklupsčiavimas prieš konservatorius“. 

„R. Žemaitaitis nėra statytojas, jis yra griovėjas. Man labai keista, kodėl R. Paksas jį paskyrė partijos pirmininku. Tiesa, šiandien R. Paksas pripažįsta, kad padarė klaidą. Jeigu partijos pirmininku liks R. Žemaitaitis, aš šioje partijoje nematau jokios ateities. Ir nesu vienas taip manantis: net 55 skyrių pirmininkai pasirašė raštą, kuriame pareiškė norą sugrąžinti R. Paksą į partijos pirmininko postą. Kitaip partija suskils ir praras savo ideologiją ir pagrindines politines vertybes“, – įsitikinęs P. Gražulis.

Tikino nieko panašaus nesakęs

R. Žemaitaitis P. Gražulio metamus kaltinimus vadina eiliniu melu ir šmeižtu.

„Skleidžiami gandai ir šmeižtas partijos viduje, užkulisiniai žaidimai ir bandymai veikti už akių prieš partijos pirmininką yra nedemokratinis procesas, persmelktas keršto siekio. Eidami tokiu keliu, greitai atsidursime greta vidinių rietenų suskaldytų socialdemokratų, kurių pramintu taku mus bando vesti P. Gražulis“, – kreipimesi į partijos kolegas rašo R. Žemaitaitis.

Jis P. Gražulio pareiškimus vadina tiesiog kerštu už tai, kad buvo nubaustas už „nederamą elgesį“.

„P. Gražulio teiginiai, kad aš Palangos skyriaus susirinkime pareiškiau, kad, kol esu pirmininkas, R. Paksui nebus atstatytos teisės būti renkamam prezidentu, išvis nesuvokiamas. Aš tame susirinkime net nedalyvavau“, – pasipiktino R. Žemaitaitis.

Jis pridūrė, kad iš vieno partijos skyriaus jau gautas paklausimas, ar P. Gražulis už tokį elgesį išvis neturėtų būti šalinamas iš partijos. „Šiuo metu mes nebelaikome šio politiko nei partijos nariu, atsiribojo nuo jo ir frakcija Seime“, – tikino R. Žemaitaitis.

Laiko nuoširdžiu politiku

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ įkūrėjas ir jos prezidentas Rolandas Paksas P. Gražulį įvardijo kaip emocionalų, tačiau nuoširdų ir tiesą sakantį politiką.

„Jis dažnai sako, ką galvoja, o tai gana reta savybė dabartinėje politikoje“, – pabrėžė R. Paksas.

Išgirdęs P. Gražulio cituojamą esą R. Žemaitaičio ištartą frazę, teigiančią, kad R. Pakso traukinys jau nuvažiavo, europarlamentaras nusijuokė: „Jeigu aš cituočiau, ką esu girdėjęs arba kas man perduota, jaučio odos neužtektų. Kol aš pats negirdžiu, kol to man nepasakė į akis, laikausi principo nekomentuoti“, – paaiškino partijos prezidentas.

Tačiau jis pripažino, kad situacija partijos viduje yra įkaitusi: „Vieno ar kito politiko aštresni pasisakymai rodo išorinius vidinės įtampos požymius. Vien tai, kad beveik du trečdaliai tarybos narių pasirašo po nepasitikėjimo dabartine vadovybe raštu ir iškelia abejonių dėl štabo veiklos, rodo blogą situaciją“, – apgailestavo R. Paksas. 

„Reikia gesinti gaisrą“

Apie R. Žemaitaičio galimybes toliau eiti partijos pirmininko pareigas R. Paksas sakė: „Remigijus yra jaunas, aktyvus, išsilavinęs politikas. Tačiau tokia situacija, kokia yra dabar, yra netoleruotina. Manau, kad padaryta daug klaidų“, – prisipažino R. Paksas.

Jis svarstė, kad valdyba, išgirdusi beveik 60 (iš 90) tarybos narių nepasitikėjimą R. Žemaitaičiu, išvis neturėjo priiminėti sprendimų.

„P. Gražulio veiklos partijoje sustabdymas buvo surengtas pažeidžiant įstatus. Nesu šimtu procentų įsitikinęs, bet man atrodo, kad nevisiškai sąžiningai buvo suskaičiuoti balsai“, – svarstė R. Paksas.

Jis pridūrė, kad niekuomet taip nesielgtų su ilgamečiu Seimo nariu, vienmandatininku, buvusiu frakcijos seniūnu: „Per vieną savaitę jis išmetamas iš frakcijos, sustabdoma jo narystė partijoje. Aš to nedaryčiau, nebandęs išsiaiškinti, kodėl, nepaieškojęs kompromiso. Manau, kad čia yra klaida“, – įvardijo R. Paksas.

Partijos kongresas bus surengtas lapkričio arba gruodžio mėnesį. Iki to laiko partijos prezidentas tikisi sulaukti aktyvių R. Žemaitaičio veiksmų, vienijant partiją ir „gesinant gaisrą“.

„R. Žemaitaitis turi griebtis „gaisrininko“ veiksmų, kad konsoliduotų partiją. Jeigu jis pripažins, kad negali to padaryti, turėtų pasitraukti iš pirmininko posto“, – reziumavo R. Paksas. 

Tvarkairteisingumas partija susikibo Gražulis Žemaitaitis Paksas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,928