Močiučių Palanga: kiek mokesčių sumokama už nuomojamus kambarius?

Palangos viešbučiai kaltina Palangos močiutes ir kitus savo kambarių nuomotojus nemokant mokesčių. Išties ne visi turi verslo liudijimus, leidžiančius verstis tokia veikla, tačiau inspektoriai tvirtina, kad vis daugiau žmonių dirba legaliai. 15min pasidomėjo, kiek mokesčių sumoka tokie verslininkai ir kiek jų apskritai turi išsiėmę verslo liudijimus.

Luko Balandžio nuotr.

„Vietų yra“, „Nuomojami kambariai“, „Pas Aldutę“ – į panašias vietas mėgsta užsukti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbuotojai, tikrinantys, ar visi kambarių nuomotojai sumoka duoklę valstybei. Pasirodo, kad ne visi, vis tik sąžiningų verslininkų daugėja.

Viešbučiai piktinasi

Ingrida Valaitienė, Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė, 15min aiškino, kad apie 30–50 į Palangą atvykstančių poilsiautojų apsistoja ne viešbučiuose, o pas vietinius. Jie, kalbėjo moteris, būstą nuomoja gerokai pigiau, ir tai laiko nekonkurencinga aplinka.

„Problema yra ta, kad nesurenkami mokesčiai. Nelygiomis sąlygomis dirbame. Viešbučiai moka rinkliavos mokestį, jiems keliami griežti higienos reikalavimai, yra LATGA mokesčiai“, – kalbėjo I.Valaitienė.

Jos teigimu, sezono metu keturių žvaigždučių viešbutyje nakvynė 2 asmenims kainuoja 80–90 eurų. Privačiajame sektoriuje kambarį galima išsinuomoti ir už 10 eurų.

„Šis privatus verslas mokesčių išvengia, jis skelbiasi tose pačiose sistemose, tuose pačiuose bookinguose, užsidėję mažą kainą. Kodėl ta kaina maža? Nes jie gali. Jie neturi dalies sąnaudų“, – kalbėjo I.Valaitienė. Ji žada teikti siūlymą Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijai žvaigždutėmis reitinguoti ne tik viešbučius, bet ir privatų būstą.

Močiučių Palanga: kiek mokesčių sumokama už nuomojamus kambarius? , nuotrauka-1

Sumokėjo beveik 2 mln. eurų

„Situacija Palangoje (privačiame apgyvendinimo paslaugų/patalpų nuomos sektoriuje) keičiasi į gerąją pusę, šiuos pokyčius stebime jau ne vieneri metai. Daugėja veiklą registruojančių gyventojų – auga verslo liudijimus šioms paslaugoms įsigijusių gyventojų skaičius“, – 15min sakė Laimutė Mačernienė, Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė.

Naujausiais duomenimis, verslo liudijimus yra įsigiję daugiau nei 900 šalies gyventojų, nuomojančių būstus, turimus Palangos savivaldybės teritorijoje, arba teikiančių kurorte apgyvendinimo paslaugas.

„Dalis gyventojų renkasi pajamų mokestį nuo gautų pajamų iš nuomos sumokėti savarankiškai metams pasibaigus – šiemet NT nuomos pajamas (už 2017 m.) deklaravo vien tik 400 Palangos gyventojų, jų deklaruota pajamų suma – apie 1,9 mln. eurų“, – sakė L.Mačernienė.

VMI periodiškai rengia ir tokio sektoriaus patikrinimus. Paskutinį kartą gyventojai, nuomojantys būstą, lankyti prieš Jonines.

„Pastarojo vizitavimo duomenimis, verslo liudijimą patalpų nuomai ar apgyvendinimo paslaugai buvo įsigiję 82 proc. aplankytų būstų nuomotojų“, – pridūrė VMI ekspertė.

VMI tikina, kad tikrina būstus ne tik pagal registruotus skundus, bet vertina ir viešai prieinamą informaciją, tarkime, nuomos skelbimus nuomos platformose BOOKING.com, AIRBNB.com, kitose nuomos paslaugų svetainėse (priejuros.lt, pan).

15min inf.

Nekilnojamasisturtas Mokesčiai Palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938