Įskaudinti lenkai Lietuvos krepšinio rinktinę pasitinka su didžiule nuostaba

Jackowas ironiškai nusijuokė, išgirdęs žodžių junginį, kuris šiomis dienomis veria lenkų širdis kaip iešmas minkštą šašlyką: Lenkijos futbolo rinktinė. Prie televizoriaus ekranų prilipusi tauta įskaudinta. Su didžiuliais lūkesčiais į pasaulio futbolo čempionatą išlydėti šalies herojai grįš namo iš Rusijos sugėdinti jau po grupės varžybų. Lenkijoje juntamas toks nusivylimas, kad futbolininkų rungtynės nebekelia didelės grėsmės Lietuvos ir Lenkijos krepšininkų kaktomušai, nors grasino negailestingai užlipti ant šio krepšinio reginio.

Žygimanto Gedvilos nuotr.

„Niekaip nesuprantu, – susimąstęs keletą sekundžių tylėjo keisčiausią vardą ir pavardę turintis lenkas Henry D Kane'as, užtvertoje aikštelėje laidęs taiklius metimus per rankas. – Kaip mes, 40 milijonų žmonių tauta, nesugebame paruošti tiek krepšininkų, kiek jūs, lietuviai? Man tai nesuvokiama.“

Henry, Jackowas ir dar 7 vyrukai pasikeisdami improvizuotame turnyre 3 prieš 3 bumbsino kamuolį visai šalia Gdansko „Ergo“ arenos, kurioje ketvirtadienį į mūšį stos Lenkijos ir Lietuvos krepšinio rinktinės.

Tokius egzistencinius sporto klausimus lenkai kelia jiems skaudžiu metu. Lenkijos futbolininkai po dviejų pralaimėjimų Senegalui ir Kolumbijai prarado visus šansus prasibrauti į pasaulio pirmenybių aštuntfinalį. Likimo ironija – Lenkijos krepšinio federacija dabar gali kiek atsipūsti.

Vakarėjantis Gdanskas

Paskutinėmis dvikovos su Lietuva savaitėmis lenkai susisgribo keisti penktųjų 2019-ųjų pasaulio čempionato atrankos rungtynių datą.

Jie pramiegojo faktą, kad birželio 28-ąją lenkai turėjo žaisti pasaulio futbolo čempionato grupės rungtynes su Japonija – tą pačią dieną, kaip Gdanske buvo numatytas Lietuvos ir Lenkijos krepšininkų mačas.

Gdanskas ir šalia esantys Sopotas bei Gdynia yra labiau krepšinio nei futbolo regionas. Bet net ir šiame krepšinio pakraštyje futbolas „Ergo“ arenoje būtų palikęs tūkstančius tuščių kėdžių, jei Lenkijos rinktinė pergalingai žygiuotų planetos pirmenybėse Rusijoje.

Dabar sporto aistruolių tvarkaraštis nebesusikirs. 16 val. vietos laiku Lenkijos futbolo komanda gainios kamuolį ant žalios vejos Volgograde, o 19 val. Lenkijos krepšininkai šoks kovoti dėl ginčo kamuolio su Jonu Valančiūnu (20 val. Lietuvos laiku).

Kad futbolo žiūrovai suspėtų ir į krepšinio dvikovą, specialiai šalia „Ergo“ arenos rungtynės bus rodomos milžiniškame ekrane.

Gdansko Ergo arena

Lenkai prašė FIBA, Lietuvos ir Vengrijos pakeisti rungtynių datą. Tačiau kaimynai pavėlavo: lietuviai jau buvo susidėlioję skrydžius, nakvynes ir pasirengimo planą, o tvarkaraščio pakeitimai netiko ir vengrams, kuriuos būtų paveikęs šis lenkų manevras.

Dabar Lenkijos ir Lietuvos krepšininkų akistatoje laukiama maždaug 5-6 tūkstančių aistruolių. Tarp jų – 200-300 lietuvių, kurie automobiliais ir lėktuvais atvyksta palaikyti Lietuvos krepšininkų. Beje, net patys Lenkijos krepšinio federacijos atstovai prieš keletą mėnesių tikėjosi ne 200, o 2000 atvykėlių iš Lietuvos.

„Ergo“ arena talpina maždaug 10 tūkstančių, bet tiek žmonių čia niekada nesusirenka. Lenkus į areną gali atvesti nebent Lietuvos krepšinio žvaigždės. Šalia „Ergo“ arenos krepšinio aikštelėje sutikti vietiniai iškart mini du NBA žaidėjus – Joną Valančiūną bei Domantą Sabonį.

Lenkijos rinktinėje nebėra karjerą nacionalinėje komandoje baigusio Marcino Gortato. Šios rinktinės vėliavą tarptautinėse aikštėse dabar neša Malagos „Unicaja“ gynėjas Adamas Waczynskis bei Tenerifės „Iberostar“ puolėjas Mateuszas Ponitka. Bet kitų krepšininkų lygis per žemas, kad net prie savų sienų lenkai svajotų apie pergalę prieš krepšinio elito atstovus.

Beveik visa 38 milijonų gyventojų tauta pergalių laukė futbolo stadione, bet buvo sukrėsta lenkų rezultatų.

Vis dėlto net ir lenkams įskaudinus savo šalį, Gdanskas dar pulsuoja futbolu. Apie Lietuvos ir Lenkijos rungtynes visame mieste praneša keturi ant „Ergo“ arenos išklijuoti plakatai su užrašu „dawaj polska“. Tuo tarpu futbolo transliacijos mirga kiekvieno didesnio Gdansko baro lauko terasos televizoriuose.

Ten 10 žmonių būreliai net stabtelėdavo eidami centrine Dlugos gatve, išvydę stingdantį Lionelio Messi baudos smūgį kautynėse su Nigerija.

Pakampėmis dainomis tylų vakarą Gdanske drumstė apšilę Anglijos ir Belgijos futbolo gerbėjai. Beje, vietiniai ieškoti veiksmo siūlė į visai šalia esantį Sopotą, nes Gdanske taip ramu, kad net balandžiai tingi trauktis iš kelio ir nesibaimina būti sumindžioti.

Praeiviai tik plačiai nusišypsodavo, išgirdę futbolo aistruolių iš užsienio dainas, o vietiniai tvardė mažiausią šypsnį bandydami pamiršti savo herojų fiasko.

Įskaudinti lenkai Lietuvos krepšinio rinktinę pasitinka su didžiule nuostaba, nuotrauka-1

Net Roberto Lewandowskio marškinėliai suvenyrų parduotuvėse sulaukė mažiau dėmesio nei skubanti gatvės pardavėja su šviečiančių balionų puokšte.

Netoliese, šalia centrinio bokšto, įrengtoje fanų zonoje švilpauja vėjas. Kažin, ar ketvirtadienį čia dar susirinks pilnas laukas futbolo aistruolių.

Pergalių troškulį keli tūkstančiai sporto gerbėjų bandys numalšinti „Ergo“ arenoje. Bet ir ten šansai minimalūs.

„Grįžomę į realybę“, – leptelėjo Jackowas, prognozuojantis užtikrintą Lietuvos krepšininkų pergalę prieš lenkus.

15min inf.

Gdanskas Lietuvoskrepšiniorinktinė Lenkijoskrepšiniorinktinė Tarptautinėkrepšiniofederacija(FIBA)
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936