Asociacijos vadovė I.Valaitienė: „Palangos verslui svarbu apžaisti oro sąlygų ypatumus“

Pagrindinis miesto mero Šarūno Vaitkaus iššūkis – tapti sezoniškumui nepavaldžiu ištisus metus veikiančiu kurortu – iškėlė nemenkų iššūkių ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos nariams. Tai yra nemenkas iššūkis, ypač smulkiesiems.

I.Valaitienė teigia, kad Palangos viešbučių ir restoranų asociacija taip pat stengiasi, kad kurortas įveiktų sezoniškumą. Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Ingridos Valaitienės, asociacija vienija ir didžiulius viešbučius, turinčius per 100 kambarių, ir smulkiuosius, vos pradėjusius veiklą, noriai jungiasi kavinės, restoranai. Kad veikla vyktų sklandžiai, o miesto svečiai gautų aukščiausios kokybės paslaugas, svarbu būti vieningiems, dalintis savo sukaupta patirtimi, kartu spręsti personalo paieškos, kvalifikacijos kėlimo klausimus, o ir iššūkius įveiktikartu yra gerokai lengviau.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacija šiuo metu vienija beveik 60 narių.

Valdybos gretas papildė naujas narys

„Viešbučių ir restoranų asociacija nėra naujai įkurta organizacija, ji vykdo tęstines savo įstatuose numatytas veiklas. Siekiame nuolat rūpintis savo narių gerove, kurti mieste pridėtinę vertę, ginti savo narių interesus“, –kalbėjo I. Valaitienė.

Kad verslas užtikrintų aukščiausios kokybės paslaugas, būtini bendri renginiai, mokymai. Tad neatsitiktinai dar ankstyvą pavasarį asociacijos nariams buvo pasiūlyta nemažai prasmingų renginių. Štai gegužės 3 dieną vyko visuotinis narių susirinkimas. Jame trumpai apžvelgta esminė situacija, visiems susirinkusiesiems galėjo prisistatyti nauji nariai, jų į asociacijos gretas įsiliejo net šeši. Vyko naujo valdybos nario rinkimai laisvai vietai užimti. Susirinkime dalyvavusių narių pasitikėjimą, simpatijas ir balsus pelnė Martynas Rimavičius. Žmogus, kuris vasarą svečius pakerėjo savo vafliniais ledais.

Kiekvienam viešbučių tinklui labai aktualu sekti mieste vyksiančių renginių kalendorių, žinoti Turizmo informacijos centro, Savivaldybės, kultūros darbuotojų planus. Bendradarbiaudami sukultūros darbuotojais, asociacijos nariai sieks, kad Palangoje renginiai būtų tolygiai paskirstomi, o svarbiausia – ne jų skaičius, bet kokybė.

Susirinkimo metu aptartas ir Palangos kurorto rinkliavos mokestis, jo tikslinis panaudojimas. Didelių sunkumų, o ypač smulkiesiems sudaro darbuotojų paieška, ypač jei jie reikalingi tik per šventes ar renginius, kuomet viešbučius užplūsta didžiuliai svečių srautai. Asociacijos nariams pristatyta nauja darbuotojų paieškos ir administravimo platforma „Workis“ .

Pranešimus skaitė Kultūros skyriaus vedėjas Robertas Trautmanas, Palangos turizmo informacinio centro direktorė Rasa Kmitienė ir kiti svečiai.

Statistikos kol kas nėra

Pasiteiravus, kiek Palangos viešbučių ir restoranų asociacijoje esantys nariai sukūrė darbo vietų ir kiek jų planuoja sukurti vasaros sezonui, I. Valaitienė atsakė, jog tokios statistikos kol kas nėra, tačiau ateityje planuojama tai fiksuoti. Ji akcentavo, kad didelių sunkumų verslui sudaro nuolat kintanti, netobula įstatyminė bazė. Ypač naujasis Darbo kodeksas, kadangi pagal šiuo metu galiojančias nuostatas sezoninės sutartys negali viršyti 20 proc. įmonės darbuotojų skaičiaus. Tai reiškia, kad iš 20 specialistų leidžiama turėti tik 4 sezoninius. Tokie įpareigojimai kurorto įmonėms, kur dirba itin daug sezoninių darbuotojų, yra komplikuoti.

Bene pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos atsirenkami darbuotojai, pavyzdžiui, į viešbučius, yra gebėjimas aptarnauti didžiulius žmonių srautus, aktyvumas, komunikabilumas, šypsena ir patirtis.

Pasak vadovės, asociacijos nariai noriai remia socialinius projektus, bendruomenė telkiama labdaringoms veikloms. Jau tradicija tapo Palangos socialinių paslaugų centro globa, kartu švenčiama neįgaliųjų diena, kartu puošiama Kalėdų eglutė, pasiektas tautinės ilgiausios juostos rekordas, o vasarą – keliaujama po įvairias ekskursijas. Neįgaliesiems sudaroma proga aplankyti Latviją, nuvykti į Klaipėdos jūrų muziejų.

Didmiesčių naujienų sūkuryje

„Asociacijos nariai nuolat domisi didmiesčių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos – viešbučių bei visuomeninio maitinimo įmonių aktualijomis, patirtimi. Šios srities Palangos įmonių veiklos specifika yra kiek kitokia, nes ir klientas kurorte yra kitoks. Vilniuje turistas apsistoja vos kelioms dienoms, o Palangoje sutinkami ilgesnį laiką apsistojantys svečiai, o jei oras blogas, klientas pyksta, darosi pretenzingas, priekabus. „Todėl yra būtina pasiūlos įvairovė, kad būtų platus paslaugų spektras, akcijos, dovanėlės, laimės valandos, siurprizai, loterijos, t.y. kad specialus dėmesys prablaškytų nuotaiką lietingu oru. Verslui svarbu apžaisti oro sąlygų ypatumus“, – kalbėjo I. Valaitienė.

Verslo teisinė bazė ir aktualijos

Vadovė akcentavo, kad labai svarbu kiekvienam suvokti teisinę bazę, mokestines naujoves, griežtus kitų institucijų reikalavimus. Todėl asociacija prieš prasidedant sezonui organizavo susitikimas su svarbiomis institucijomis, kaip antai Klaipėdos sveikatos ir higienos centru, Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba bei Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovais. Susitikime analizuotos reikalavimų naujovės, kontrolės procesai ir prevencijos priemonės, dažniausi pažeidimai. Verslas planuoja, dėlioja savo veiklas, kasdienius žingsnius, domisi naujovėmis, tendencijomis. Tačiau tiek didžiuosiuose miestuose, tiek mažuose problemos tos pačios. Darbo kodekso pasikeitimai, alkoholio vartojimo draudimai, duomenų apsaugos įstatymas.

„Džiugu, kadviešbučių veiklos plėtra domisi ir Savivaldybės administracija, nuolat išklauso, bendradarbiauja, talkina, konsultuoja. Matome didžiulį Savivaldybės dėmesį infrastruktūros objektams, nuolat rengiamos gražios šventės, kurios labai pagyvina kurortą, o tai turi įtakos ir viešbučių bei maitinimo įstaigų tinklo veiklai. Planuojama rengti periodinius verslo, Savivaldybės, kultūros ir turizmo sektoriaus atstovų susitikimus, kad gražiausios idėjos liktų užfiksuotos, įvertintos, išgirstos ir taptų realybė“, – pasakojo I.Valaitienė.

Prezidentės pareigos neramino

Asociacija veikia stabiliai, plečia savo veiklą, mokymais, konsultacijomis ir savitarpio pagalba kuria pridėtinę vertę.

„Už asociacijos vairo sėdau neseniai, pradžia neramino. Iki mano atėjimo veikla buvo aprimusi, laimei, gera valdyba, asociacijos nariai palaikė, paskatino. Dabar jau įpusėjau savo dvejų metų kadenciją, per tą laiką nemažai nuveikta, suplanuota gausybė darbų į priekį“, – kalbėjo I. Valaitienė.

Ingrida Valaitienė PalangosViešbučiųIrRestoranųAsociacija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938